Ongevraagd in een lange afstandsrelatie

Ongevraagd in een lange afstandsrelatie

Liefde in 2020 door corona, kunstwerk in Noorwegen gemaakt door pobel.no

Elkaar al vijf weken ongevraagd niet kunnen aanraken of zien en dat door de aangescherpte coronaregels. Het is Richard en Marise overkomen, Richard woont en werkt in Duitsland, zonder familie. Die wonen allemaal in Nederland. Marise woont met haar twee kinderen en werkt in Nederland. Door verschillende reisadviezen vanuit de overheid is het onmogelijk om af te spreken en zitten zij ongevraagd in een lange afstandsrelatie.

De Duitse overheid heeft sinds half september hun reisadviezen aangescherpt richting Nederland. Het RKI (Robert Koch Institut) adviseert niet te reizen naar Nederland, het hele land is voor Duitsland een ‘risk area‘ en dus code rood. Ben je toch genoodzaakt te reizen, dan moet je verplicht een coronatest doen waarvan de uitslag negatief is én 14 dagen in quarantaine. Ook al heb je geen klachten. Vanuit Nederland mocht je nog wel naar Duitsland reizen, maar dat is sinds drie november ook aangepast naar ‘alleen noodzakelijk.’ Deze strenge regels hebben dus een negatief gevolg op relaties waar partners in andere landen wonen.

PHOTO-2020-11-03-23-47-33.jpg
Dit zijn Marise (links) en Richard (rechts) toen ze nog samen op reis konden toen alles 'normaal' was

Van 3 keer naar 0 keer per maand
Marise (51) woont in Oostzaan en werkt voor Tommy Hilfiger als fiscaal econoom. Ze heeft twee thuiswonende kinderen uit een eerder huwelijk en heeft een relatie met Richard. Hij woont en werkt in Neurenberg in Duitsland, voor Adidas. Zijn kinderen, ook uit een eerder huwelijke, en familie wonen wel in Nederland, en hij woont dus helemaal alleen in Neurenberg. ‘Vooral voor hem zijn de maatregelen dan ook zwaar, aangezien hij altijd alleen is na zijn werk,‘ vertelt Marise. Voor corona hadden ze natuurlijk ook een lange afstandsrelatie, maar dat was toch echt anders dan nu elkaar helemaal niet meer zien. Ze zagen elkaar gemiddeld drie weekenden per maand. Twee keer reed Richard naar Nederland, en eens per maand ging Marise naar Duitsland. Alleen is het nu dus niet meer mogelijk.

De invloed van werkgevers
Vlak voor de maatregelen in gingen vanuit Duitsland, hadden Marise en Richard nog een weekend gespendeerd op de zeilboot. Omdat de maatregelen zo plotseling waren, bleef Richard toch nog twee weken in Oostzaan bij Marise. Alleen wordt er vanuit zijn werkgever een verplichting gesteld op aanwezig zijn op kantoor, dus was hij genoodzaakt zijn spullen te pakken en weer richting Duitsland te gaan. ‘Eenmaal in Duitsland aangekomen moest ik een coronatest doen en twee weken in quarantaine. Ondanks dat mijn test negatief was, werd dit verplicht gesteld vanuit mijn werkgever. Dat heeft lang geduurd en was heel erg eenzaam.’ Nu werkt hij gelukkig wel weer op kantoor, en is hij weer onder de mensen.

Alleen mist hij zijn vriendin, Marise, vreselijk erg. Het grootste probleem is dat Richard nu in Duitsland naar kantoor moet komen en als hij naar Nederland reist, hij eerst 14 dagen in quarantaine moet. Richard kan ook niet voor langere tijd in Nederland werken, want het wordt nu eenmaal verplicht vanuit zijn werkgever om naar kantoor te komen. Sommige partners kunnen een visum aanvragen, stelt de Rijksoverheid in dit document. Helaas kunnen Richard en Marise hier geen gebruik van maken vanwege regels vanuit de werkgever van Richard.

Verplicht testen en quarantaine
Marise werkt vanuit huis en is niet verplicht om naar kantoor te komen. ‘Ik mis juist de gezelligheid van het werken op kantoor. Thuiswerken is voor sommige opdrachten waar je je goed moet concentreren een uitkomst. Maar voor het bedenken van de meest optimale oplossing voor het distribueren van goederen naar bijvoorbeeld de UK na de Brexit, zou het toch veel efficiënter zijn om met elkaar samen te werken op één plek. Dan kan je de verschillende scenario’s snelller even met meerdere collega’s afstemmen. Een combinatie van thuis en op kantoor werken zou het meest optimaal zijn.‘ Je zou denken: waarom gaat Marise dan niet gewoon naar Duitsland? Nou, ze heeft twee kinderen in Nederland die nog thuis wonen en ze zou ook twee weken in quarantaine moeten. Zo kunnen ze elkaar dus niet ‘even snel’ opzoeken. Ook moet Marise een doktersverklaring plus een negatieve coronatest (niet ouder dan 48 uur) kunnen laten zien. En als je geen klachten hebt is testen bij de GGD onmogelijk. Dus moet zij zich laten testen bij een commerciële instelling. ‘Allemaal heel veel gedoe, ik was in de hoop dat de maatregelen versoepeld gingen worden. Daarom heb ik Richard nog niet opgezocht, maar sinds dinsdag lijkt het allemaal alleen maar langer te duren. De stap om toch te gaan wordt nu wel kleiner, want ik mis hem heel erg.’

Of afstand juist goed?
Dat betekent dus dat ze elkaar niet kunnen zien en dat duurt nu al langer dan vier weken. Volgens de City University of Hong Kong is elkaar maximaal één keer per week elkaar zien voldoende om een relatie stand te houden. Het schijnt zelfs goed te zijn om elkaar niet al te vaak te zien, maar helemaal niet meer zien werkt negatief. Marise en Richard vinden het ook erg lastig. ‘Het is wel te doen, we zitten veel aan de telefoon, Skypen en FaceTimen dagelijks. Maar ik merk dat het nu wel erg lang duurt, en dat het vervelende is dat het redelijk uitzichtloos is. Niemand weet wanneer de regels weer versoepeld worden en wij elkaar eindelijk weer kunnen knuffelen. We willen een stip op de horizon, want die missen we nu. Hoe lang gaat dit nog duren? Het is uitzichtloos, want we kunnen geen plannen maken.

Nog geen stip
De regels zijn sinds afgelopen week alleen maar strenger geworden, dus het wordt lastig voor Marise en Richard om de juiste oplossing te vinden. Dat het Skypen en bellen gaat vervelen is nogal logisch, maar voor nu is er nog geen stip aan de horizon en hopelijk vinden ze die wel snel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *