Onderzoek bevestigt: jongeren mentaal zwaarst getroffen door coronamaatregelen

Onderzoek bevestigt: jongeren mentaal zwaarst getroffen door coronamaatregelen

Mis je je vrienden, heb je last van stress of voel je je eenzaam? Je bent niet de enige; de afgelopen periode steeg het aantal psychische klachten onder jongeren aanzienlijk. Door de coronacrisis en bijbehorende maatregelen blijken vooral jongeren de dupe te zijn van mentale problemen.

Ook Ashwini Harkhoe (21) ervaarde de afgelopen periode klachten. Ze verhuisde in maart naar haar nieuwe paleisje in het Utrechtse Lombok.  “Ik dacht een mega leuke tijd tegemoet te gaan, ieder weekend uitgaan en veel met vrienden afspreken. Ik had eindelijk een plekje voor mezelf.” Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, een week na haar verhuizing werd de intelligente lockdown ingevoerd.

“Ik voelde me heel eenzaam. Ik kom uit een groot gezin en heb een hechte band met mijn broertjes. Het gezelschap was een groot gemis. Kleine dingen zoals de dag bespreken met mijn moeder of een grappige TikTok laten zien aan m’n broertje zat er niet meer in. Ik heb een aantal keer de laatste bus naar huis gepakt, omdat ik het alleen zijn echt niet meer trok. Dat is natuurlijk niet waarvoor je op kamers gaat.”

Ashwini is niet de enige die het lastig heeft tijdens de crisis; uit opinieonderzoek van EenVandaag blijkt dat het aantal mentale klachten onder jongeren flink gestegen is. Bijna drie kwart van de ondervraagde geeft aan afgelopen periode last te hebben gehad van psychische klachten. De meest voorkomende klachten zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid.

https://public.flourish.studio/story/620333/

Bonnie van ’t Foord, medewerker van De Luisterlijn, is niet verbaasd dat juist de jongere generaties hard worden getroffen door de maatregelen. Deze organisatie biedt een luisterend oor aan mensen met verschillende problemen; maar worden het meest benaderd over eenzaamheid, depressies en relatieproblemen. “Jongeren contacteren ons vooral via de chat. Als we de cijfers van die chat van het eerste halfjaar van 2019 en 2020 met elkaar vergelijken zien we een forse stijging”.

“Jongeren vallen tijdens deze crisis letterlijk en figuurlijk in een gat”, vertelt Van ’t Foord. “Ze kunnen niet altijd meer naar school, vrienden en familie en het date- en uitgaansleven ligt helemaal plat. Daarnaast speelt mee dat jongeren ‘ineens’ met deze omstandigheden te maken krijgen. Ze weten helemaal niet hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Het helpt ook niet mee dat niemand weet hoelang de crisis nog gaat duren.”

Van ’t Foord oppert dat het belangrijk is om naar elkaar om te blijven kijken, zeker in deze tijd waarin we niet altijd fysiek met elkaar kunnen afspreken. “Het doet men goed om gezien te worden, dat geeft ze het gevoel dat ze er mogen zijn. Dus kijk wat meer naar elkaar om, spreek met mensen af of pak wat vaker de telefoon.” Ashwini probeert langzaam weer met haar vrienden af te spreken: “Ik vind het heel lastig om me aan alle regels te houden, ik wil zo graag mijn vrienden zien. Hopelijk is er snel een vaccin, dan kan ik eindelijk weer mijn vriendinnen knuffelen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *