Column: voor het goede gevoel

Column: voor het goede gevoel

Het is eigenlijk best grappig als je er over nadenkt. De wereld staat in brand – letterlijk- en in plaats van daadwerkelijk actie ondernemen om haar te redden, maken we onszelf wijs dat we écht goed bezig zijn door een tweedehands bomberjack te kopen. Aan dat naïeve gedrag doe ik zelf trouwens ook mee.

Vandaag nog, toen ik na drie maanden ein-de-lijk besloot dat het tijd was om naar de sportschool te gaan. Het mag geen naam hebben hoor, mijn bezoekje bestond uit een aantal squats en een kwartiertje tinderen op de loopband. Maar toch werd ik overvallen door een euforisch gevoel toen ik de sportschool weer verliet; alsof ik hard op weg ben de nieuwe Kim Kardashian te worden. In mijn achterhoofd hoor ik ook wel dat stemmetje dat zeurt: “denk je nou echt dat een halfuurtje sporten effect heeft?” Maar dat stemmetje negeer ik lekker.

En zo loop ik eigenlijk de hele dag met oogkleppen op. In de tijd dat ik naar de supermarkt fiets, mijn boodschappen verzamel en afreken zijn er wereldwijd zo’n 200.000 bomen gekapt. Toch voel ik me he-le-maal Greta Thunberg als ik kies voor de ‘milieuvriendelijke-korte-kassabon’ bij de zelfscan. Ik draag tegenwoordig zelfs veganistische mascara – toevallig, omdat de normale versie was uitverkocht- en toch geeft het me een goed gevoel wanneer ik mijn blotebillengezicht omtover naar een egale basis met Bambi-ogen, om dan nog maar te zwijgen over hoe Bambi op mijn bord is beland.

Maar waarom word ik nou zo blij van die kleine initiatieven? Ik denk dat het mijn overlevingsmechanisme is. Als ik langer nadenk over wat er allemaal mis is met de wereld en hoe weinig ik daar als individu aan kan veranderen, word ik uiteindelijk verdrietig. Dus laten we vooral doorgaan met die kleine initiatieven en op minuscule schaal de wereld verbeteren. Kies vooral voor die korte bon, koop dat tweedehands bomber jasje en laat die bitterbal lekker liggen. Geef die laatste maar aan mij trouwens, ik ben vanochtend toch naar de sportschool geweest.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *