‘Door die K*T studenten zitten we nu weer in lockdown’

‘Door die K*T studenten zitten we nu weer in lockdown’

‘Mama is net getest op Corona. Is wat ziek. Hoort vandaag nog de uitslag.’ Appte mijn vader mij een week geleden. Een week later en ik zit nog steeds opgesloten tussen dezelfde vier muren. Voorlopig wel immuun en binnenkort kan ik weer in de rij staan tussen de zeikende mensen in de supermarkt.

Ja, mensen in de supermarkt, die over het fruit heen schreeuwen dat het allemaal de schuld is van die stomme studenten. ‘Ze gaan naar illegale feestjes!’ ‘‘Ze houden zich echt niet aan de maatregelen!’ En ‘door hun komt er een avondklok.’ Met een grote boog lopen ze om je heen, alsof je corona deeltjes uitstraalt en elk moment kan ontploffen.

Ja tuurlijk, er zijn studenten zijn die naar illegale corona feestjes gaan, maar vind je het gek? Al sinds maart is ons leven omgegooid, de grote studentenhuizen beginnen al aan de volgende quarantaine wanneer de vorige klaar is, als je alleen woont ben je ook echt de hele dag alleen en wat meer fysiek onderwijs? O nee hoor, blijf maar lekker thuis.

Uit onderzoek onder ruim 7500 studenten van Interstedelijk Studenten Overleg is gebleken dat één op de drie studenten zijn of haar leven op dit moment een zware onvoldoende geeft. Veel studenten zitten lang in quarantaine, zien hun vrienden niet en hebben weinig contact met docenten. Studenten voelen zich vaker eenzaam, kunnen zich slecht concentreren en velen hebben het gevoel achter te lopen. Ook de GGZ trekt aan de bel. De coronacrisis en lockdown hebben een grote impact op de geestelijke gezondheid van, met name, jongeren. Onder jongeren was meer zelfverminking en suïcidaliteit dan onder andere leeftijdsgroepen.

Eigenlijk zou je dus moeten vragen, waarom gaan niet meer studenten naar illegale coronafeesten? Deze week ziek zijn is voor mij niet op te wegen met het gemis dat ik al sinds maart ervaar. Heb ik het hiervoor allemaal gedaan?

Toch houden de meeste studenten zich juist heel goed aan de maatregelen. Uit dezelfde enquete van Interstedelijk Studenten Overleg blijkt zelfs dat studenten zich beter aan de maatregelen houden dan gemiddeld in het hele land. 99 procent van de studenten zegt in quarantaine te gaan na een positieve test terwijl in de rest van het land 72 procent dat zegt te doen.

We doen het voor alle ouderen en kwetsbare die wel op de intensive care belanden. We doen het zodat we snel weer op een legaal feestje kunnen staan. Dansend tussen de zwetende massa. Waar het juist goed uitkomt dat ik niet ruiken kan. Ik doe het zodat ik snel weer kan werken achter de bar en kan sluiten met collega’s en bier. Voor alle leuke verhalen, die er hopelijk nog wel gaan komen. Dus nu nog even eenzaam zitten tussen deze vier muren, nog even feesten via Skype en nog even quarantaine in en quarantaine uit.

Alleen niet nog even de nare assumpties naar studenten toe aanhoren. Laten we daar maar even mee stoppen. Het is niet de schuld van die kut studenten, het is de schuld van die kut corona. Als er toch geroddeld moet worden, doe het dan niet boven het fruit, maar schaf een Skype-account aan, steek je geen anderen mensen aan met je geroddel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *