“Greenlights” laat je op een goede manier nadenken over het leven

“Greenlights” laat je op een goede manier nadenken over het leven

Foto: Pixabay

Matthew McConaughey’s autobiografie heeft een manier om je te overtuigen dat het zijn van Matthew McConaughey ongeveer het makkelijkste ter wereld is. Voor ons had de acteur zich tijdens de pandemie voor 52 dagen teruggetrokken in de woestijn, zonder elektriciteit, maar kwam uiteindelijk wel met een prachtig boek terug.

Het concept van ‘Greenlights’ zoals het boek heet is niet hetzelfde als bij een echte autobiografie. ‘Greenlights’ ook wel vertaald naar groen licht, zoals bij een verkeerslicht, vertelt de lezer dat je moet doorgaan met de route die je volgt, zowel in het leven als in het verkeer. We vinden het fijn als het meezit in het leven (greenlight), maar we moeten wel erkennen dat het vinden van een greenlight een combinatie van zowel vaardigheid als geluk is. McConaughey heeft het in zijn boek ook over dat we in het leven red en yellow lights tegenkomen, maar die kunnen uiteindelijk ook worden omgezet in greenlights. Wellicht was het een kwestie van tijd, misschien moesten we onze aandacht ergens anders op focussen voordat we verder konden. Het idee is echter om te kijken naar hoe we uitdagingen in het leven zien en hoe we daarop reageren.

Door gebruik te maken van dit concept, kijkt McConaughey terug op de eerste vijftig jaar van zijn bestaan en laat hij zien hoe hij red lights omzette in green lights.

Van zijn vroege jaren waar zijn ouders twee keer scheidden en drie keer hertrouwden, tot zijn toevallige ontmoeting in een bar die leidde tot zijn eerste filmrol (als Wooderson in Dazed and Confused). Zijn doorbraak in het Rom Com-tijdperk waarin hij verviel, tot zijn heropleving met rollen in True Detective en Dallas Buyers Club, waarmee hij de Oscar voor beste acteur won. We leren wat er nog meer gaande was in zijn leven en hoe de acteur omging met verschillende hoogte- en dieptepunten. De lezer krijgt echt het gevoel dat dit een man is die zich heeft opengesteld voor wat hij in zijn tijd op deze planeet geleerd heeft. Het hele boek heeft een ‘feel good’ gevoel en in de wereld waarin we nu leven is dat precies wat de mens nodig heeft.

‘Greenlights’ is simpel omgebouwd, een beetje opzichtig, maar het boek geeft helaas niet het inzicht als het zou willen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *