Waarom je zestienjarige dochter om een borstvergroting vraagt

Waarom je zestienjarige dochter om een borstvergroting vraagt

Tieners die likes tellen, neusfilters gebruiken om een net wat smallere neusbrug te krijgen of hun lichaam fotoshoppen om lovende reacties onder hun foto te krijgen. Tegenwoordig wordt het normaal gevonden dat kinderen in groep 4 met een iPhone rondlopen, maar is dit nou echt zo verantwoordt om een kind dat net kan lezen, toegang te geven aan de wereld van gefotoshopte modellen die plastische chirurgie de hemel in prijzen?

Want ondanks dat een telefoon handig is om je moeder te bellen om te vragen of je bij Job mag spelen na school, brengt zo’n klein schermpje ook veel gevaren met zich mee. Dit klinkt misschien heftig of overdreven, maar als je kijkt wat zo’n klein toestel kan doen met de gezondheid van een kind, vraag ik me af waarom we in hemelsnaam iPhones uitdelen aan negenjarigen.

Vooral social media apps als Instagram of Snapchat doen veel met de mentale toestand van jonge kinderen. Sterren als Kylie Jenner die hun achterste op de foto te zetten met een fel groen mini bikinietje om hun lichaam geknoopt en jou op die manier vertellen dat zij het wél allemaal voor elkaar hebben, is als onzeker tienermeisje niet het beste voorbeeld. Dat dit allemaal gefotoshopt is en dat plastisch chirurgie de reden van de smalle taille en ronde billen is, wordt hierbij niet verteld met als gevolg een vertekend en onrealistisch schoonheidsideaal.

Dit vertekende schoonheidsideaal wordt vervolgens weer versterkt dóór de influencers. De Kardashians die met hun dikke billen en strakke buikjes een onhaalbaar schoonheidsideaal neerzetten, zijn vervolgens ook degenen die dit ideaal opvolgen door hun achterste nog erger te vergroten. Deze vicieuze cirkel is als een afvoerputje dat alle onzekere, naïeve en kwetsbare tienermeisjes naar beneden trekt naar een wereld waarin iedereen perfecte lijfjes heeft en degenen die dat niet hebben, kortingscodes aangeboden krijgen voor een cosmetische ingreep bij de chirurg om de hoek.

Want dát schijnt tegenwoordig iets doodgewoons te zijn, plastisch chirurgie. Zo zijn er zestienjarige influencers die hun neusoperaties de lucht in prijzen en jou even vertellen waarom jij ook jouw neus zou moeten verbouwen. Instagram staat tegenwoordig vol met termen als ‘brazilian butt lift’ of  ‘lip fillers’, en hier wordt flink op ingespeeld. Vrouwelijke Youtubers filmen uitgebreid hun trip naar Turkije waar zij hun buttlift zo goedkoop mogelijk laten doen, om vervolgens aan het einde van de video een kortingscode te plakken zodat jij met twintig procent korting ook aan jezelf kan knutselen. In de afgelopen tien jaren is er een significante toename te zien in cosmetische ingrepen onder jongeren en dat vind ik doodeng.

Sinds wanneer sparen zestienjarigen voor fillers of een facelift in plaats van mobieltjes of mp3 spelers? Nee, ik ben niet ouderwets, het tegenovergestelde. Met mijn negentienjarige leeftijd val ik onder de leeftijdscategorie van de meiden die nu aan de fillers gaan, maar ik kan mij niet voorstellen dat ik volgende week onder het mes zou moeten gaan. Niet vanwege mijn fobie voor naalden, maar omdat ik het niet kan bevatten dat meiden van mijn leeftijd al zo gehersenspoeld zijn door filters, fotoshop of al het andere dat nep is op Instagram.

Is er geen manier waarop dit ideaalbeeld teruggedraaid kan worden en we de plastische chirurg alleen bellen wanneer onze neus echt scheef of op z’n kop zit?  Of dat kortingscodes alleen nog maar gegeven worden voor lippenstiften of lipgloss en niet voor lip fillers. Laten we de plastische chirurg verlossen van zijn overuren en ons minder bezig houden met de filters op Snapchat. En dan hopelijk gaan we normale lichaamsverhoudingen weer normaliseren, zonder spuitjes of filters.

Kanttekening: Bij het schrijven van deze column is informatie uit het onderzoek van het Erasmus MC gehaald waarin duidelijke toename geconstateerd is in cosmetische ingrepen onder de jongeren.  

Over de auteur

Lotte Voorbij

Journalist. Erg geïnteresseerd in cultuur, de mens en lifestyle. Meer specifiek de hiphopcultuur, de drugswereld en persoonlijke interviews. Ik schrijf graag en houd daarnaast erg van fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *