Jongeren steeds meer aan de ballonnetjes

Jongeren steeds meer aan de ballonnetjes

Three men rushed to hospital after taking 'Spice' drug; T29071540 / TX 29.7.2015 Lambeth: DAY Empty nitrous oxide cannisters on ground INT Containers full of nitrous oxide cannisters Boxes of nitrous oxide cannisters END LIB

Het gebruik van lachgas is in de afgelopen jaren flink toegenomen en het kopen van een tank of ballontje is tot op de dag van vandaag vrij makkelijk. In tegenstelling tot alle andere soorten drugs, valt lachgas niet in onder de Opiumwet en is dus makkelijker in handen te krijgen. Wetenschappelijk onderzoeker bij Trimbos-instituut, Laura Nijkamp, vertelt hoe de lachgasregeling in elkaar zit en hoe de toename hierin te verklaren is. 

Ballonnetje hier en een tank daar, lachgas is in de laatste jaren steeds populairder geworden onder de jongeren. Lachgas, wat bestaat uit distikstofmonoxide, is een gas dat vroeger werd gebruikt voor medische doeleinden maar is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen op straat en in clubs. Niet voor medische doeleinden, maar voor het lichte en zweverige gevoel dat lachgas geeft. Bij het in- en uitademen van een ballon gevuld met lachgas, ontstaat er een kortdurende roes waarin waarneming en bewustzijn vervagen (Trimbos, 2020). Dit geeft een fijn gevoel en een ballonnetje wordt dus ook niet uitgesloten op de zaterdagavond.

Ondanks dat lachgas tot nu toe als vrij onschuldige drug wordt gezien en de effecten maar van korte duur zijn, is het gebruik van lachgas niet zonder gevaren. De toename in het gebruik in lachgas gaat niet onopgemerkt en Laura Nijkamp, onderzoeker bij Trimbos-instituut, vertelt hoe dit mogelijk is.

Huidige situatie

Tot op de dag van vandaag, valt lachgas onder de Warenwet en niet onder de Opiumwet, waar alle soft- en harddrugs onder vallen. Lachgas viel eerst onder de Geneesmiddelenwet, maar sinds 2016 staat dit gas ingeschreven bij de Warenwet (NVWA). “Door deze verandering is het een stuk makkelijker geworden om aan lachgas te komen,” vertelt Nijkamp, “Gebruikers hebben het idee dat het een onschuldig middel is, omdat het legaal te vergkrijgen is.”

Daarnaast ziet Nijkamp dat sociale media een grotere rol gekregen heeft in het beïnvloeden van jongeren; “Wat we zien, is dat jongeren filmpjes plaatsen op sociale media en daarmee andere jongeren nieuwsgierig maken.”

Gevaren lachgas

Lachgas heeft tot nu toe een vrij onschuldige reputatie, maar dit is volgens Nijkamp onjuist en is het gebruik ervan niet zonder gevaren.  “Er is bij lachgas geen ondergrens te stellen,” vertelt Nijkamp, “Zo zijn er mensen die na het gebruik van een aantal ballonnen al negatieve gezondheidsklachten ontwikkelen.” Bij problematisch gebruik kan lachgas grote invloed hebben op je dagelijks leven en op langere termijn kan men neurologische klachten ervaren.

De klachten die je op korte termijn kan krijgen, zijn stevige hoofdpijn, out gaan, misselijkheid of tintelingen in je handen en voeten. Deze effecten kunnen verschillen per persoon maar vooral hoofdpijn is vaak terug te zien. “Als je echt stevig gebruikt kun je al snel neurologische klachten ervaren”, aldus Nijkamp.

Toename

Dat er zo’n grote toename in lachgas zou komen, hadden ze in 2016 niet verwacht. Lachgas zou volgens het Europese hof niet meer onder de geneesmiddelenwet vallen en sindsdien valt lachgas onder de Warenwet (Hoge Raad, 2016). Sindsdien is het gebruik van lachgas onder de jongeren toegenomen”, vertelt Nijkamp. Dit is ook terug te zien in de cijfers.

Wet toekomst 

Sinds 2019 wordt eraan gewerkt om lachgas op de Opiumwet te krijgen. In 2021 zal dit rond zijn en zal lachgas dus ook lastiger te verkrijgen zijn. Geen ballonnetjes dus meer op de zaterdagavond.

Over de auteur

Lotte Voorbij

Journalist. Erg geïnteresseerd in cultuur, de mens en lifestyle. Meer specifiek de hiphopcultuur, de drugswereld en persoonlijke interviews. Ik schrijf graag en houd daarnaast erg van fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *