Column: Poldermodel en bestrijden van corona gaan niet goed samen

Column: Poldermodel en bestrijden van corona gaan niet goed samen

Foto: Arenda Oomen

We leven in bijzondere tijden. Iedereen moet door de avondklok na 21:00 binnen blijven behalve wanneer je een cruciaal beroep uitoefent. Voor veel Nederlanders is dit een verregaande maatregel, dat bleek uit de protesten. We worden als land uitgelachen door onze polderachtige, zwakke aanpak. Maar volgens ons demissionaire kabinet is de hoop dat het aantal contactmomenten verder wordt teruggedrongen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

We zijn deze pandemie met een plezierig beeld ingegaan. Maar laten we eerlijk wezen, hoe naïef konden wij als land zijn, denken dat het virus ons maar licht zou raken. In Nederland, met onze goed georganiseerde gezondheidszorg en over het algemeen slimme bevolking, zou het allemaal wel goed komen. We lossen het wel op.

Tekortkomingen

Niets blijkt minder waard. We zitten al bijna een jaar in deze penibele situatie en door het trage vaccineren, is voor veel mensen nog geen licht aan het eind van de tunnel te bekennen. Adequaat plannen, voortijdig inslaan en centrale aansturing, telkens schoot het tekort. Alles wat zo’n beetje fout kon gaan, ging fout. Mondkapjes en ander beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel en ic-bedden. Het was er te weinig, kwam te laat of soms helemaal niet.

Iedere beslissing van de overheid kreeg te maken met felle kritiek, juridisch was het niet altijd verantwoord, om dan nog niet over de vaccinaties te beginnen. Wie begint wanneer met vaccineren en dan stuit je ook nog op de mensen die tegen het vaccin zijn.  Zogenoemde ‘strijders van het volk’ die ons willen beschermen tegen de prik. Zij handelen wél in plaats van te overleggen.

Polderen

Tijd voor het volgende hoofdstuk binnen het poldermodel. Wij als Nederland staan bekend om onze dijken en ons handelsvermogen. We hebben ons beschermd tegen het water en eigen grond gecreëerd. Maar we betalen wel gezamenlijk de prijs hiervoor. Processen in Nederland duren lang, heel lang soms. Het poldermodel is een eeuwen oude term die staat voor overleg. En wat houden wij van overleggen in dit land. Iedereen komt aan het woord en zo neemt besluitvorming de tijd. Het pensioenakkoord heeft tien jaar gekost en de A4 is nog steeds niet af.

Het gemeenschappelijke belang die ons de dijken bracht, lijkt te ontbreken bij het bestrijden van het virus. Binnen de politiek moet iedereen aan het woord komen wat ten koste gaat van snelle beslissingen die misschien de doorslag kunnen brengen bij het bestrijden van het virus.

Dat is wellicht ook onze gemeenschappelijke fout geweest. Er moet niet onderhandelt, maar gehandeld worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *