Steeds meer overgewicht

Steeds meer overgewicht

Pixabay

Het nieuwe jaar is weer begonnen en de zomer komt er aan. Het is dus tijd voor de goede voornemens en voor het werken aan een summer body. Meer sporten en gezonder eten staat bij veel mensen op het goede voornemenlijstje, maar het is niet voor iedereen even makkelijk om een gezonde levensstijl te hebben. Steeds meer mensen kampen namelijk met overgewicht. Waar in 1981 27,4 procent van de bevolking van 4 jaar of ouder last had van overgewicht, was dat in 2019 44,1 procent. Bij de leeftijd 20 jaar of ouder zelfs 51 procent. (CBS,2018)

Bron: CBS

Pien van Leeuwen kampte zelf ook met overgewicht. Uiteindelijk is ze 19 kilo afgevallen en is ze een Instagram account begonnen om andere te inspireren. Dit heette eerst @afvallenmetpien en nu @gainsmetpien, waarin ze meer verteld over haar proces. Het afvallen is voor haar voornamelijk gelukt door andere keuzes te maken in voedsel. “Het was ook een knopje die ik moest omzetten en ik moest mijn draai erin vinden. Ik ging minder en gezonder eten en veel bewegen.”

Waar Pien onder andere tegen aan liep is boodschappen doen. “Ik heb met mezelf afgesproken dat ik nooit met honger boodschappen ga doen. De supermarkt is er op ingesteld om ongezonde voeding te kopen. Ook is het vaak goedkoper om ongezonde keuzes te maken. Je kan beter 3 chocoladerepen kopen dan 1 avacado.”

Er wordt inderdaad vaak gezegd dat gezond eten duurder is dan ongezond eten. Dit is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar gezond eten is gemiddeld wel duurder geworden. Uit een analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd blijkt dat gezondere voedingsmiddelen in 10 jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder zijn geworden. Ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. (CBS, 2018)

Hierboven zie je de prijsstijging van voeding vergeleken met een jaar eerder. Gezondere voedingsmiddelen stegen in 2017 gemiddeld ruim twee keer zo sterk in prijs als ongezondere voedingsmiddelen. Zeker in 2008 zie je een sterke prijsstijging van de gezonde voedingsmiddelen. In 2008 zie je ook een groei van 1,5% in het percentage dat kampt met overgewicht. Verder zie je dat de prijsstijging van gezond voedsel niet elk jaar in vergelijking staat met de stijging van het aantal mensen met overgewicht. Van 2007 tot 2017 steeg het mensen met overgewicht met 4,1%. Gezonde voedingsmiddelen stegen in deze 10 jaar gemiddeld 20 procent.

Er zijn verschillende redenen waarom gezonde producten meer in prijs stegen dan ongezonde producten. Ten eerste is de prijs van groente en fruit mede afhankelijk van weersinvloeden. Hierdoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en betaald de consument uiteindelijk meer of minder. Ook kan de prijsstijging in winkels het gevolg zijn van gestegen prijzen bij de boeren. Verder spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de stijging (of daling) van de prijs. (CBS, Voedingscentrum, 2018)

Verantwoording: Bronnen komen van CBS, Statline en Voedingscentrum. Ik heb deze bij elkaar gezet om te kijken of er een verband te zien was. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *