Binnen 10 minuten je boodschappen laten bezorgen? Dat kan nu

Binnen 10 minuten je boodschappen laten bezorgen? Dat kan nu

Je wil nét beginnen met koken en dan blijkt de olie op te zijn. Balen, want je hebt geen zin om nu nog naar de supermarkt te gaan. Voor die frustratie is sinds kort een app: Gorillas. Deze van oorsprong Duitse dienst is sinds kort in Nederland beschikbaar en breidt uit naar meerdere steden. Wij vergelijken de dienst met de bekende supers.

Niemand zal het ontkennen: aankopen laten thuisbezorgen wordt steeds populairder. Het gemak van kiezen en betalen vanaf de bank zit bij menig Nederlander al in de levensstijl verwikkeld. Al sinds 2001 kunnen klanten van Albert Heijn hun boodschappen aan huis laten bezorgen. Tegenwoordig zijn ook andere grote supermarktketens aan boord en zijn er zelfs nieuwe bedrijven voor opgericht, zoals Picnic. Sinds kort is er een nieuwe speler op de Nederlandse markt: Gorillas. Waar alle andere bedrijven een dag of meer voor nodig hebben, belooft Gorillas binnen 10 minuten te doen.

Gorillas: sneller, maar ook beter?

Een andere onderscheidende factor van Gorillas is dat er geen minimale bestelwaarde is. Bij Jumbo en Albert Heijn is een aankoop van ten minste €50 vereist. Bovendien komen er, afhankelijk van wat je koopt, ook nog bezorgkosten bij. Alleen bij aankoop van enkele specifieke producten betaal je geen bezorgkosten. Bij Gorillas zijn de bezorgkosten altijd €1,80.

Zitten er dan alleen maar voordelen aan Gorillas? Nou, nee. Ten eerste is de dienst voor veruit de meeste Nederlanders niet beschikbaar. Gorillas is op dit moment alleen actief in het centrum van Groningen, Leiden, Den Haag en Utrecht. In Amsterdam en Rotterdam worden iets meer stadsdelen bediend. Woon je niet in één van die gebieden, dan ben je aangewezen op de supermarktketens. Op het boerenland zal Gorillas dan ook nooit een optie zijn.

Verder is het assortiment van Gorillas nog niet zo uitgebreid als in een echte supermarkt. Het bedrijf breidt dit wel uit, maar er is nog een lange weg te gaan tot het aanbod van A-merken bijna gelijk is. Huismerken zul je bij Gorillas niet vinden. Als laatste nadeel krijg je bij Gorillas niet dezelfde aanbiedingen als bij de supermarkt.

Er zijn ook wat verschillen tussen de diensten afhankelijk van de woonplaats van de klant. Woont de klant in de stad, dan is de kans groter dat Albert Heijn of Jumbo met een elektrische bestelwagen langskomst. Gorillas en Picnic zijn áltijd milieuvriendelijk op de fiets en de standaard elektrische bus. Albert Heijn en Jumbo zijn bezig met het vernieuwen van de vloot, maar die bestaat nu nog deels uit dieselwagens.

Ten slotte is er het punt van voedselverspilling. Gezien het minimale bestelbedrag bij Albert Heijn, Jumbo en Picnic zullen klanten eerder geneigd zijn hun weekboodschappen te laten bezorgen. Hiermee is de kans groter dat voedsel wordt verspild omdat de klant er bijvoorbeeld tóch geen zin in heeft gedurende de week. Gorillas maakt het eenvoudiger om kleine boodschappen ook te laten bezorgen.

Bekijk hieronder de vergelijking van de diensten:

Gorillas Albert Heijn Jumbo Picnic
Minimumbedrag Geen €50 €50 €35
Snelheid 10 minuten Min. 1 dag Min. 1 dag Min. 1 dag
Bezorgkosten €1,80 €2,50 – €9,95* €4,50 – €8,50* Nee
Beschikbaarheid Specifieke steden Overal Overal Specifieke plaatsen
Aanbiedingen Nee Ja Ja Ja
Bezorgwijze Fiets Elektrisch busje Elektrisch/diesel Elektrisch/diesel

*De bezorgkosten liggen tussen deze bedragen, afhankelijk van het bezorgmoment. Deze prijzen zijn gecontroleerd op zondag 4 april.

Thuisbezorgen steeds populairder

Hoewel het thuisbezorgen van je boodschappen dus al enige tijd kan, wordt het wel steeds populairder. De coronacrisis heeft daar nog eens een schepje bovenop gedaan. In 2020 had Albert Heijn meer dan 100 duizend klanten met een bezorgbundel. Dit is een betaald abonnement voor mensen die op vaste momenten hun boodschappen willen ontvangen. Daarbovenop komen nog alle klanten die zelf hun bezorgmoment kiezen. Ook Picnic boert goed: het klantenbestand groeide in 2020 tot bijna 600.000 mensen verdeeld over 100 plaatsen.

Niet alleen het thuisbezorgen van boodschappen zit steeds meer in de Nederlandse manier van leven geworteld. Veel webshops met andere producten beloven ook de volgende dag thuis te bezorgen. Webgigant bol.com doet dit soms zelfs dezelfde dag nog. Dat het ook in deze sector goed gaat blijkt ook uit de jaarcijfers van PostNL, dat in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgde.

De kracht van Gorillas is meteen de grootste zwakte: snelheid. Het is onrealistisch dat Gorillas een flinke deuk zal maken in het concept van Albert Heijn, Jumbo en Picnic. Toch kan het vanuit de stedelijke consument gezien een goede toevoeging zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *