Column: Bij Pasen vieren we het leven door levens te nemen

Column: Bij Pasen vieren we het leven door levens te nemen

Tijdens Pasen vieren we de lente, nieuw leven, maar ook dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Toch? Of vieren we tegenwoordig alleen de lente? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat we in Nederland massaal een paasontbijt opdienen op eerste, en soms zelfs ook tweede paasdag. Een schaal met croissants, verse broodjes en een kan met zelf geperste jus, allemaal prima. Op die croissants en broodjes moet wel beleg. Wát een vlees komt daar bij kijken. Daarmee moeten we stoppen. Op dit soort ‘feestdagen’ hebben we volgens mij wel geluk dat Jezus is gestorven voor onze zonden. Het is absoluut onverantwoord om zoveel dieren te laten sterven voor ons traditionele ontbijtje.

Ik zag deze paasdagen op Instagram en Facebook veel foto’s en filmpjes voorbijkomen van rijkelijk gedekte tafels. Op een enkele paastafel na zag ik veel kipfilet, ham, salami, filet americain, gebakken spek en een hele rits aan andere vleessoorten. Uiteraard ook veel te veel om op te krijgen, dus je kunt er vergif op innemen dat er ook veel wordt weggegooid. Maar wat was het een leuk ontbijt, nietwaar?

Voor veel Nederlanders durf ik te wedden dat het paasontbijt niet veel bijzonders is. Je komt bij elkaar, hebt het over de saaiste onderwerpen en de dag erna ben je het weer vergeten. Die opa’s, oma’s, ooms en tantes zien we wel weer bij de volgende kringverjaardag. Het gaat er bij mij slecht in dat er zoveel dierenlevens worden opgeofferd zodat wij weer eens zo’n inwisselbaar ontbijt kunnen houden. We gaan daarna massaal weer over op de orde van de dag en het blijft je niet bij.

Ik begrijp dat het zo nu en dan ook wel leuk is om een iets specialer ontbijt te houden, maar door de gedachte dat dat meteen vele extra dierenlevens moet kosten haak ik af. Kunnen we het alsjeblieft gewoon houden op paasbrood, chocolade, een croissant met jam en andere onschuldige lekkernijen? Een feest kan niet gepaard gaan met talloze dierenslachtoffers.

We vieren tijdens Pasen helemaal niet het aanbreken van de lente. We vieren geen nieuw leven. Sterker nog: we némen meer levens. Het enige dier dat zich tijdens Pasen veilig waant is het konijn, maar die komt met Kerst wel aan de beurt. Ooit ontstaan uit een christelijke gebeurtenis om het leven te vieren, zo némen we nu juist dierenlevens. Ik denk tijdens Pasen dat Jezus eigenlijk niet is gestorven voor onze zonden, maar voor onze monden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *