Dubbel gebruikers sigaretten ook dubbel zo slecht bezig

Dubbel gebruikers sigaretten ook dubbel zo slecht bezig

Foto: Pixabay

De e-sigaret wordt al een aantal jaren in Nederland gebruikt. Door de ruime keuze in smaken en vape trucs is de e-sigaret een echte life-style geworden. Er zijn nog veel misvattingen over de schadelijkheid van de e-sigaret. In dit artikel worden verschillende trends geanalyseerd. Deze trends worden verklaard door Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor longziekten en longarts in het Erasmus MC.

De e-sigaret wordt door verschillende redenen gebruikt zoals in grafiek 1 te zien is. ‘Dual users’ of te wel gebruikers die zowel e-sigaretten en tabak sigaretten gebruiken, komen steeds vaker voor. Zo rookt 85 procent van de e-sigaret gebruikers ook wel eens tabak sigaretten. In grafiek 1 wordt ook zichtbaar dat sommige e-sigaret gebruikers de keuze hebben gemaakt, omdat zij minder tabak sigaretten wilde gaan roken. Een grote misvatting geeft van den Toorn aan, is dat e-sigaret gebruikers denken dat zij een nu veel ‘gezonder alternatief’ hebben gevonden. 

Grafiek 1

Van den Toorn verwijst naar een onderzoek van het Trimbos-instituut. Uit dit onderzoek blijkt dat volwassen en jongvolwassen zoete smaken, zoals snoep en fruit, als minder gevaarlijk zien dan andere tabakssmaken. Uit dit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid nicotine die je binnenkrijgt, kan veranderen door deze smaakstoffen. Door de zoete smaak wordt de nare smaak van nicotine nog meer verborgen en neemt de behoefte aan nicotine indirect alleen maar meer toe. 

Van den Toorn geeft aan dat dual users wel vaak minder tabak gebruiken dan voorheen. Er is geen feitelijk bewijs dat dual users een minder hoog risico lopen op ziekte en sterfte. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat dual users extra schadelijke stoffen binnen kunnen krijgen. Van den Toorn legt uit dat daarnaast de smaakstoffen die aan e-sigaretten worden toegevoegd, stoffen zijn die vaak ook in voedingsmiddelen worden gebruikt. Daar worden ze alleen gedronken of gegeten. Over de effecten van het inhaleren van deze stoffen is echter nog niet veel bekend, al is van een aantal duidelijk dat zij irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Van den Toorn vervolgt met: “Dual users lopen juist extra veel risico op bijvoorbeeld een beroerte en luchtwegaandoeningen dan mensen die alleen tabakssigaretten of e-sigaretten gebruiken. Daarnaast is de verhitting van oliën nooit goed voor je longen en bestaat er ook nog is een extra ontploffingsrisico van de elektrische sigaret.” 

Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal risico’s voor de dual users. Toch denken veel dual users dat zij gezonder bezig zijn dan dat zij alleen tabak sigaretten zouden roken. Dual users gebruiken echter minder smaakstoffen tijdens het dampen en gebruiken dus meer nicotine. Een opvallende uitslag van het onderzoek en hierbij een opvallende trend is dat er 50 procent meer nicotine verbruikt wordt bij dual users als bij rokers die alleen tabakssigaretten gebruiken. Zoals in grafiek 2 te zien is, is de mediaan van de dual users veruit de hoogst gemeten mg/nicotine. 

Grafiek 2

Door de data uit te grafieken de analyseren en de combineren komen we tot een opvallende trend. Zo gebruiken de meeste rokers e-sigaretten om te stoppen met tabak sigaretten. Nu weten we dat dat zelden gebeurt. Het grootste gevaar voor de dual users is

dus dat het alleen maar slechter is om een e-sigaret te gebruiken. De e-sigaret kan een gezonder alternatief zijn, maar dan zou er volledig gestopt moeten worden met de tabak sigaretten. Van den Toorn benadrukt wel dat we pas over twintig jaar de gevolgen op lange termijn van de e-sigaret kunnen vertellen. 

Verantwoording data visualisatie :

bij het maken van tabel 1 is gebruik gemaakt van het rapport dat het Trimbos-instituut heeft gepubliceerd. Het rapport is in samenwerking met het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging gerealiseerd. Dit verslag wat in april 2020 gepubliceerd is, verwijst naar tabellen uit eigen onderzoek en het rapport van:’ Comparison of Nicotine and Toxicant Exposure in Users of Electronic Cigarettes and Combustible Cigarettes.” In deze tabellen zijn onder rokers en ex-rokers uitgebreide enquête’s en onderzoeken gedaan. Alle stoffen in bloed en urine zijn waargenomen. In dit onderzoek is het mg/nicotine gebruikt om een waardevol resultaat te kunnen analyseren tussen rokers van tabakssigaretten en e-sigaretten. Andere stoffen die gevonden zijn in de e-sigaret zijn dus bewust niet meegenomen, omdat deze niet van belang waren voor het vergelijken met de tabakssigaret. Om de waardes goed over te nemen is de mediaan meegenomen. Zo worden ook uitschieters meegenomen in de data-analyse. Daarnaast over motieven van het roken door middel van de e-sigaret heb ik gegevens van de Leefstijlmonitor uit 2018 bekeken. De gegevens voor het stoppen met het roken van de e-sigaret heb ik uit dit onderzoek gelaten, omdat alleen de motieven voor de keuze van de e-sigaret van belang was.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *