COLUMN: Economie vs. Mensenrechten

COLUMN: Economie vs. Mensenrechten

Voor mij is het zo klaar als een klontje. De Oeigoerenkwestie in China, daar moeten wij als Nederland hard tegen optreden. De Islamitische minderheid die wordt opgesloten in strafkampen, die wordt verkracht en gedwongen tot sterilisatie en abortus. De groep die verplicht wordt katoen te plukken voor de productie van de kleren van Tommy Hilfiger, Adidas en Zara, die wij hier kopen.

Het verbaasde mij dan ook toen ik deze week aan zowel mijn vriend als mijn zus moest uitleggen wat voor afschuwelijke taferelen zich afspelen in XinJiang. Blijkbaar is het nog niet doorgedrongen in hun bubbel. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, niet iedereen is zo’n nieuwsjunkie als ik. Wat ik wél kwalijk vind is dat onze regering China geen strobreed in de weg legt. Het lijkt wel alsof zij ook geen idee hebben van wat zich daar afspeelt.

Vorige week heeft de Europese Unie dan wel wat sancties ingevoerd tegen de Oosterse Volksrepubliek, maar persoonlijk vind ik dat een lachertje. Vier Chinese functionarissen en een Chinese organisatie zijn niet meer welkom in de EU en ook hun tegoeden worden bevroren. Als China híer niet steil van achterover slaat!

Iets wat wij als kikkerlandje wel kunnen doen is bijvoorbeeld de import aan banden leggen van kleding gemaakt door Oeigoerse dwangarbeid. Onze Tweede Kamer heeft al twee moties ingediend om dit te bewerkstelligen, maar deze vielen niet in de smaak bij onze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Volgens Sigrid Kaag is het ‘niet de rol van de overheid en hebben bedrijven zelf een verantwoordelijkheid in het doen van een risicoanalyse.’

Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het hier om macht en geld gaat. Nederland is afhankelijk van China en zodra wij een dergelijk statement maken, kunnen we zwaaien naar een verdere economische groei en welvaart. Wat ik echter niet begrijp is dat er hierover überhaupt een afweging wordt gemaakt. We hebben het over genocide en wij Nederland, maken ons druk over het economische plaatje.

Misschien dat mevrouw Kaag zelf eens een risicoanalyse zou kunnen maken voor de miljoen Oeigoeren die opgesloten zitten in de ‘heropvoedingskampen’. Wat het betekent het voor deze mensen dat andere landen oogkleppen ophebben en het toestaan dat er structureel mensenrechten worden geschonden? Ik ben benieuwd wat er uit een dergelijk analyse zou komen, maar ik vrees het ergste.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *