Hoe de coronacrisis een golf discriminatie met zich meebrengt

Hoe de coronacrisis een golf discriminatie met zich meebrengt

Op 29 maart werd een 65-jarige Filipijnse vrouw op straat in New York aangevallen. Beelden van het voorval circuleerden dezelfde dag nog op het internet en de verontwaardiging was direct groot.

De aanvaller zou namelijk, tussen de meerdere schoppen en klappen door, geroepen hebben dat ‘de vrouw hier niet thuishoorde.’ Ook zijn er twee beveiligingsmedewerkers op de beelden te zien die, net als andere omstanders niets doen. Bovendien sluiten zij de deuren van het gebouw waarin zij zich bevinden.

De 38-jarige dader van de racistische aanval is inmiddels opgepakt.

Hoe is het in Nederland met discriminatie gesteld?

Het meten van discriminatie is erg lastig

Dit komt omdat het voornamelijk in de vorm van omstreden behandeling plaatsvind, zoals bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Op het moment dat iemand niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of voor een bezichtiging, is het lastig te achterhalen of er discriminatie heeft plaatsgevonden. Dit maakt het onwijs moeilijk om te bewijzen. Discriminatie komt hierdoor voornamelijk pas in het licht bij een controle of melding.

“In de stad Utrecht brengt een mystery-guestonderzoek naar voren dat ruim tachtig procent van de onderzochte makelaars ingaat op een verzoek om niet te verhuren aan homoseksuele stellen of mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.” (Art. 1, 2019)

“Door middel van mystery calling doen onderzoekers zich voor als werkgevers die personeel willen inhuren. De resultaten laten zien dat de onderzochte uitzendbureaus op grote schaal meewerken aan discriminatie op grond van afkomst of etniciteit: 40 procent van de discriminerende verzoeken van potentiële opdrachtgevers wordt gehonoreerd.” (Art. 1, 2019)

Het is dan ook alleen mogelijk om uit te gaan van de meldingen die de politie en antidiscriminatie organisaties ontvangen.

De cijfers geven daarom niet zo zeer weer hoeveel discriminatie er in Nederland is, omdat we niet weten welk deel van het brede fenomeen in de meldingen terugkomt.

Er zijn ook meerdere gronden- en wijzen voor discriminatie

Discriminatie richting mensen met een Aziatische achtergrond

Tot nu toe leken vooroordelen tegen Turken en Marokkanen het meest aanwezig. Migranten uit Oost-Azië lijken daar niet zo veel last van te hebben gehad. Ze werden gezien als modelmigranten, ‘goede migranten’. Maar dit lijkt door de coronacrisis en de opkomst van China te veranderen. Chinezen bijvoorbeeld, worden meer dan vroeger als een bedreiging gezien.

Hong-Lin merkt ook dat er sinds het begin van de coronacrisis anders naar haar en haar omgeving wordt gekeken.

“In het verleden maakte een man op mijn toenmalige stageplek een kwetsende opmerking waarna hij zei dat hij wel dit soort grappen mocht maken, gezien hij getrouwd is met een Aziatische vrouw.”

Het coronalied van Radio 10 -dj Lex Gaarthuis voelde voor haar als een keerpunt. Het verspreidt de gedachte dat het grappen zijn en dat mensen daar tegen moeten kunnen. Hiermee wordt het maken van racistische grappen genormaliseerd.

“Sommige klanten zeiden bij binnenkomst in het Wok restaurant waar ik werkte “Jullie hebben toch geen corona?”

Een goed moment dus, om nog eens kritisch naar onszelf te kijken en ons af te vragen of het mogelijk tijd is voor een nieuw moppenboekje.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *