Gebrek aan gelegenheid? Minder drugsgebruik onder jongeren tijdens pandemie

Gebrek aan gelegenheid? Minder drugsgebruik onder jongeren tijdens pandemie

We zitten al meer dan een jaar thuis door de pandemie. Dat betekent dus niet tot in de late uurtjes je kop eraf schroeven met talloze baco’s in die ene gore club of de hele dag je voeten kapot dansen op een festival.

Jammer, maar er is wel één positief gevolg: minder drugsgebruik. Want ondanks het hoge verveel gehalte, is dat blijkbaar echt het geval.

Minder drugsgebruik

Het Trimbos-instituut heeft namelijk onderzoek gedaan naar het uitgaansgedrag en middelengebruik tijdens de coronapandemie van maart tot september 2020. Hier vergeleken zij ook de verschillen tussen de harde lockdown aan het begin en de versoepelingen die we in de zomer hadden. Hier deden 3765 jongeren aan mee, tussen de 16 en 35 jaar.

De zogenaamde partydrugs, zoals ecstasy, cocaïne, ketamine, lachgas en amfetamine zijn inderdaad door ongeveer de helft van de respondenten een stuk minder gebruikt, ten opzichte van 2019. En dat geldt voor zowel de periode van de lockdown als tijdens de versoepelingen. Maar ook alcohol, waar minder vaak een feestje voor aan te pas hoeft te komen, werd door een kleine helft minder gebruikt tijdens de lockdown én de versoepelingen.

Cannabis, tabak en psychedelica

Daarentegen zijn tabak en psychedelica (denk aan 2-CB en truffels) door de meesten nog steeds evenveel gebruikt tijdens de pandemie als in 2019. En cannabis is juist nog meer gebruikt. “We vermoeden dat dat met meerdere zaken te maken heeft. Cannabis is gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Het is, meer dan sommige andere drugs zoals stimulanten, ook een middel dat je best thuis in je eentje kunt gebruiken”, legt Ruben van Beek van het Trimbos-Instituut uit.

“In onze onderzoeken hebben jongeren ook aangegeven dat zij cannabis gingen gebruiken door verveling en stress.” En laten die twee factoren nou eens een grote rol spelen tijdens deze crisis.

Gezonder leven

Bram* (22) is net als de meeste jongeren ook een stuk minder drugs gaan gebruiken sinds de pandemie. “Voor de pandemie gebruikte ik sowieso elke maand wel harddrugs. Daarbij moet je denken aan een paar punten pep (lees: speed), een kleine gram miauw (4MMC) en wat ketamine op een avond”, vertelt hij. “Dit was vaak bij feestjes, die ik regelmatig had. Soms kwam daar nog een gewone stapavond bij kijken, waar ik voornamelijk dronk en cocaïne gebruikte.”

En bij Bram is dat, net als bij veel leeftijdsgenoten, flink veranderd sinds corona in het spel is. “Dat heeft meerdere redenen. Er zijn geen feestjes meer, en thuis vind ik het simpelweg minder leuk en de kater niet waard. Ook zijn er minder avonden dat je je vrienden ziet en je een drankje gaat doen. De stad kan je niet in, en de avondklok maakt het ook moeilijk. Maar de grootste reden is nog wel dat ik tijdens de pandemie beter voor mezelf ben gaan zorgen. Beter eten, meer sporten én dus ook minder drugs gebruiken. En in tegenstelling tot veel anderen ben ik toevallig ook gestopt met blowen.”

Derde golf

Ondanks die grote verveling, kan de vermindering van drugsgebruik niet echt als negatief gezien worden. Van Beek legt uit dat voor sommigen het gebruik van bijvoorbeeld cannabis is toegenomen door de verveling, maar dat weegt niet op tegen de andere cijfers.

Hoe het er nu voor staat, aan het begin van de derde golf? Dat durft Van Beek nog niet te zeggen. “Er loopt nu een onderzoek van ons, maar de resultaten daarvan komen pas in de zomer. Tot die tijd weten we dus niet hoe het zit. Het ligt wel in de lijn der verwachting dat we dezelfde patronen zullen zien als tijdens de eerste lockdown, maar dat weten we niet zeker.”

Verantwoording

Alle gebruikte cijfers zijn afkomstig uit onderzoeken en factsheets van het Trimbos Instituut. Deze zijn allemaal uit het jaar 2020, omdat toen het begin van de pandemie was. Dit zijn dan ook de meest recente cijfers over het drugsgebruik onder jongeren in tijden van corona.

Voor mondelinge bronnen heb ik onder andere Ruben van Beek, medewerker bij afdeling drugs van het Trimbos-instituut, gesproken ter verduidelijking van de cijfers en voor meer informatie over de huidige situatie. Ook heb ik gesproken met zowel iemand die meer drugs is gaan gebruiken tijdens de pandemie en iemand die juist minder drugs gebruikt sinds maart 2020. Ik vind het belangrijk om er een stem aan te hangen, aan de cijfers.

*De naam van Bram is gefingeerd en is bekend bij de redactie.

Over de auteur

Renée de Witte

Journalist in spe met een voorliefde voor mode en lifestyle.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *