Britse horeca op het punt van heropening; hoopgevend voor Nederland?

Britse horeca op het punt van heropening; hoopgevend voor Nederland?

Vanuit onze westelijke buren klinken er geluiden die veel mensen hier als hoopvol zullen beschouwen; in het Verenigd Koninkrijk zullen vanaf 12 april namelijk pubs en restaurants weer de deuren openen. Weliswaar zitten er dan nog de nodige haakjes aan, maar de Britse overheid heeft voldoende vertrouwen in de huidige snelheid van coronavaccinaties om deze stap aan te durven. Dit nieuws zal ook menig Nederlands hart sneller doen kloppen, dus rijst al snel de vraag; is het mogelijk dat de Nederlandse overheid binnenkort ook zo over onze situatie denkt? Om die vraag te beantwoorden is het handig om onze vooruitgang met de vaccinaties te vergelijken met die van de Britten.

De vaccinaties in Groot Brittannië zijn enkele weken eerder begonnen dan in Nederland, om precies te zijn zaten er 24 dagen tussen. Gezien de Britten momenteel net als wij prikken met vaccins die twee injecties nodig hebben om volledige effectiviteit te bereiken, zouden de Britten met de huidige vaccins 136,4 miljoen prikken moeten zetten om hun volledige bevolking te beschermen tegen het virus. In hoeverre wil dat tot zo ver lukken voor ze? Op 3 januari, toen Nederland de eerste prik zette, stonden de Britten op een totaal van 1,4 miljoen gezette vaccinaties. Ruim twee maanden verder, op 28 maart, had het land in totaal maar liefst 34 miljoen prikken gezet.

Hoe staat Nederland er nu dan voor? Nederland zette de eerste vaccinatie op 3 januari. Om onze volledige bevolking te beschermen tegen het virus, zouden we met de huidige vaccins 34,9 miljoen prikken moeten zetten. En hoe veel daarvan hebben we al achter de rug? Op 28 maart werd een totaal aantal van 2,37 miljoen prikken aangetikt, dezelfde dag waarop de Britten 34 miljoen haalden. Dit terwijl zij op de dag dat wij begonnen met prikken nog ‘maar’ iets meer dan een miljoen vaccinaties meer hadden gezet dan wij. Ouch.

Maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal, aangezien de Britten een veel grotere bevolking hebben dan wij. Zij moeten dus veel meer vaccinaties zetten om iedereen te kunnen beschermen, dus moeten we kijken naar het percentage van de bevolking dat al is ingeënt. In de onderstaande figuur zien we dat de Britten op het moment dat wij begonnen met vaccineren ongeveer 1% van hun benodigde vaccins had gezet. Op 28 maart stond Nederland afgerond op 7%, terwijl de Britten toen maar liefst 25% aantikten. Ook procentueel zijn de Britten dus ver weggelopen bij Nederland, dus lijkt het er niet op dat onze overheid binnenkort zal denken aan een heropening van onze horeca.

Maar is er dan geen enkele hoop voor de Nederlander om binnen aanzienlijke tijd een biertje in de kroeg te drinken? ‘Wij zouden in principe binnen een maand de hele regio Hollands-Midden kunnen vaccineren’ , aldus manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden Pieter Haasbeek. ‘ Maar we krijgen gewoon veel te weinig vaccins, soms moeten we zelfs mensen naar huis sturen omdat er niet genoeg werk is. We hebben zeven locaties om te vaccineren en er zijn er nu maar drie open, omdat er gewoon niet genoeg vaccins binnenkomen. Maar vanaf 12 april komen er meer vaccinaties, en kunnen we twee extra locaties openen’ , sluit hij hoopvol af. Het ziet er dus naar uit wij onze Britse buren niet snel zullen vergezellen in de kroegen, maar er klinken hoopvolle geluiden dat het vaccinatieproces binnenkort wel versneld wordt. Nog even volhouden dus.

Verantwoording

Net als ontzettend veel anderen baal ik ervan dat de kroegen al zo lang dicht zijn, en tegelijkertijd volg ik het nieuws uit Engeland al sinds het begin van de pandemie aandachtig. Ik vind het fascinerend om te zien hoe zij daar van het epicentrum van de pandemie in Europa naar de beste vaccinatiestrategie zijn geklommen. Ik wist dat ze het goed deden met hun vaccinaties, maar pas toen ik vooral de procentuele cijfers vergeleek met die van Nederland wist ik zeker dat ik dit onderwerp wilde gebruiken voor mijn datavisualisatie. In de eerste instantie had ik data van andere Europese landen meegenomen in mijn grafieken om de prestaties van Nederland ietwat te relativeren; we bungelen immers niet onderaan met onze strategie. Maar naarmate ik het verhaal verder schreef besefte ik me steeds meer en meer dat andere landen eigenlijk niet relevant zijn in dit verhaal; ik wilde de Britse modellen gebruiken om voor Nederland een toekomst voor de horeca te schetsen. Dan is het voor niemand interessant dat ze in Bulgarije nog langer moeten wachten voor de kroegen weer open kunnen. Daarom heb ik gekozen om alleen Nederland en het VK in de data te tonen. Als laatste kanttekening zal het interview met Pieter Haasbeek ook terug te vinden zijn op de website van Omroep West, hier was ik namelijk tot een aantal dagen geleden zelf werkzaam. Om verdenkingen van plagiaat alvast te voorkomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *