Studeren zonder studentenleven

Studeren zonder studentenleven

Na de direct zichtbare impact van de corona crisis op o.a. de zorg en de horeca, komen wereldwijd de vertraagde effecten boven water. Zo zetten meerdere overheden de geldkraan open voor het onderwijs.

In het Verenigd Koninkrijk is 70 miljoen pond vrijgemaakt om studenten in nood te helpen (BBC, 01-04-21.) Dit gaat hand in hand met zojuist uitgebrachte ’Covid-19 mental health and wellbeing recovery action plan’. Dit ambitieuze plan is bedoeld om de geestelijke gezondheid in 2021 en 2022 te bevorderen en mensen met een psychische aandoening te ondersteunen om te herstellen en goed te leven.

In Nederland deed ResearchNED een onderzoek naar de manier waarop Nederlandse studenten thuisonderwijs tijdens de corona pandemie ervaren. Ondanks dat het niet hoeven reizen en meer kunnen doen in minder tijd goed bevalt, gaat het niet goed met studenten.

In de studie komt naar voren dat een op de twintig student kampt met mentale,  sociaal-emotionele, concentratie-, studievoortgang- en motivatieproblemen. Binnen deze groep, van omgerekend 30.000 a 35.000 studenten, werd ook opmerkt dat de kwaliteit van de lessen achteruit gaat.

Zo ook Mika, die afgelopen september begon aan het eerste studiejaar van Media en Cultuur aan de universiteit van Utrecht. In 2020 deed hij, midden in de corona crisis, examen en inmiddels staat zijn slaapkamer centraal in zijn studentenleven. Hij kent het typische studentenleven alleen van verhalen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *