‘De UEFA steelt van de armen en geeft aan de rijken’

‘De UEFA steelt van de armen en geeft aan de rijken’

Met de winst van Chelsea in de finale van de Champions League komt een einde aan het meest surrealistische voetbalseizoen ooit. Nooit eerder is het namelijk voorgekomen dat een geheel Europees seizoen is gespeeld zonder publiek op de tribunes. De coronapandemie raakte de voetbalgemeenschap niet alleen emotioneel; ook financieel zijn de gevolgen dramatisch.

In het seizoen voor de uitbraak van het coronavirus, namelijk ’19-’20, werd tot en met de kwartfinales van de Champions League en Europa League ‘gewoon’ met publiek gespeeld. Als een club zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League of de Europa League, krijgt de deelnemende voetbalclub geld van de UEFA, zoals startpremies en een bonus per gewonnen wedstrijd. Tijdens een seizoen kunnen zij ook boetes opgelegd krijgen als er regels worden overtreden. De Europese voetbalbond, de UEFA, die zowel de Champions League als de Europa League organiseert, legt deze boetes op.

Kleinere landen krijgen de meeste boetes

Uit rapporten van de UEFA blijkt dat de voetbalbond bijna twee miljoen euro aan boetes heeft geïncasseerd. Zet je dit echter om in een infographic, dan ontstaat een opvallend beeld. Het blijkt namelijk dat clubs uit landen met een grote achterban en beruchte harde kern meer boetes incasseren dan clubs uit landen zonder een dergelijke voetbalcultuur. “In Nederland, Duitsland en Frankrijk is de aanhang fanatieker en meer betrokken. Supporters uit Spanje en Italië komen naar een voetbalwedstrijd voor het vermaak, terwijl de Engelsen bekend staan om de confrontaties buiten het stadion, maar daar heeft de UEFA niets over te zeggen.” Dit zegt Sjoerd Mossou. Hij is sportjournalist en bezoekt veel Europese wedstrijden in heel Europa.

Het gemiddelde per club per land

Tijdens elk seizoen zeggen critici en clubs dat clubs uit de ‘grote’ competities minder vaak beboet worden dan clubs uit de ‘kleine’ competitie. Om te onderzoeken of dit klopt, zijn alle boetes die uitgedeeld zijn per land en per club bij elkaar opgeteld. Dat aantal is vervolgens gedeeld door het aantal deelnemers per land. Vervolgens is een vergelijking gemaakt met de ploegen uit de zogenaamde ‘big-5’: Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Uit de infographic blijkt inderdaad dat clubs uit Nederland, Duitsland en Frankrijk meer aan boetes kwijt zijn dan clubs uit Spanje, Italië en Engeland.

Volgens de journalist speelt nog iets anders. Er zijn drie landen die veel druk kunnen uitoefenen op de UEFA: Spanje, Italië en Engeland. Zij hebben de sterkste competitie qua inkomstenbronnen, terwijl die uit Frankrijk, Duitsland en Nederland eigenlijk te verwaarlozen zijn. Dat merkt ook Sjoerd: “De UEFA wordt eigenlijk in een houdgreep gehouden door de clubs uit die drie belangrijke competities, omdat zij voor de grootste inkomstenbron zorgen en daarom worden zij minder snel aangepakt.” Dit blijkt ook uit de verschillende rapporten die ik voor mijn datavisualisatie heb gebruikt en uit de twee infographics. Volgens Mossou is dan ook maar één conclusie mogelijk: “De UEFA steelt van de armen en geeft aan rijken.”

Verantwoording

Zelf ben ik voetbalsupporter van AFC Ajax en volg ik deze club door heel Europa. Als een redelijk fanatieke supporter van een club met een fanatieke aanhang, zie en merk ik dat deze club vaker boetes krijgt opgelegd dan clubs met een minder fanatieke aanhang. Voor mijn datavisualisatie heb ik daarom bewust gekozen om die simpel, overzichtelijk en begrijpelijk te houden door de vergelijking te maken met Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Die hebben immers de vier grootste competities in Europa. Clubs uit deze competities staan bijna altijd in de (halve) finale van de Champions League (CL) en de Europa League (EL).

Voor mijn datavisualisatie kwam ik al snel in de knoei met een andere visualisatie van een klasgenoot. Echter, mijn insteek was van het begin al anders. Zij heeft namelijk alle boetes meegenomen die aan alle clubs zijn opgelegd in de CL en EL; ik wilde koste wat kost plagiaat vermijden. Zoals hierboven vermeld, wilde ik de vergelijking maken met de vier grote voetbalcompetities en dan twee infographics maken: één die het totaal aan boetes per land weergeeft en één met het totaal per land per club. Dat zijn dus alle boetes bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal clubs.

Hier moet wel iets belangrijks bij worden vermeld: als een boete door de UEFA wordt opgelegd, kan een club in beroep gaan en kan het bedrag worden kwijtgescholden of worden aangepast, of moet een wedstrijd zonder publiek óf op neutraal terrein worden gespeeld. Deze procedure is niet meegenomen in mijn datavisualisatie. De rapporten van de UEFA zijn terug te vinden op https://www.uefa.com/insideuefa/disciplinary/disciplinary-bodies/meetings/ en beslaan de periode van 9 september 2020 tot en met 26 maart 2020. Na 26 maart 2020 werd geen publiek meer toegelaten bij Europese wedstrijden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *