Hoe China doorgaat met het nemen van maatregelen om de Oeigoeren in Xinjiang uit te roeien.

Hoe China doorgaat met het nemen van maatregelen om de Oeigoeren in Xinjiang uit te roeien.

In de Noord-Chinese regio Xinjiang zijn honderdduizenden Oeigoeren slachtoffer van systematische martelingen en massadetentie in concentratiekampen. Amnesty en andere mensenrechtenorganisaties maken zich al langere tijd grote zorgen over de situatie van de Oeigoeren. China zelf blijft echter glashard ontkennen en stelt dat het bezig is met het heropvoeden van extremistische en terroristische Oeigoeren.

Meer dan een miljoen mensen in strafkampen, ouders gescheiden van hun kinderen, dwangarbeid en martelingen, dat is wat er onder andere gebeurd met Oeigoeren in China. In het nieuwe 160 pagina’s tellende rapport van Amnesty wordt bovenstaande opnieuw bevestigt en aangetoond dat China zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid. “Het is duidelijker geworden wat er in de kampen precies gebeurt en dat is erg schokkend. De 55 nieuwe getuigenverklaringen van Oeigoerse gevangenen tonen aan dat er sprake is van marteling en vervolging van Oeigoeren in Xinjiang. Daarnaast is het zo dat vrouwen gesteriliseerd worden in de heropvoedingskampen en er op grote schaal sprake is van onderdrukking”, vertelt Nicole Spronkel van Amnesty International.

Schending van de mensenrechten

China begaat misdrijven tegen de menselijkheid met de systematische, door de staat georganiseerde detentie, marteling en vervolging van Oeigoeren. Daarnaast maakt de volksrepubliek zich in Xinjiang schuldig aan het op grote schaal schenden van mensenrechten, zonder zich hier ook maar iets van aan te trekken. China columnist Wilbert Stuifbergen maakt zich zorgen over de groeiende macht van het land en noemt dit een zorgelijke ontwikkeling. “In China gaat het erg slecht met het naleven van de mensenrechten. Vastgesteld kan worden dat er genocide plaatsvindt en er volken op allerlei manieren worden onderdrukt. Oeigoerse vrouwen worden bijvoorbeeld gedwongen om een Han-Chinees in huis te nemen, die er dan op moet nazien dat vrouwen stoppen met bidden en niet meer leven volgens de normen van de Islam. Daarnaast is het zo dat de macht op het wereldtoneel toeneemt. Ik ben van mening dat sommige Nederlanders nog maar erg weinig weten over de lange arm van het land”, eindigt hij bezorgd.

Nieuw onderzoek

Gezien het feit dat de Chinese autoriteiten nauwelijks vrij toegang geven tot Xinjiang, blijft het enorm lastig om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie. Wel is het zo dat door middel van getuigenverklaringen er steeds meer naar buiten komt over wat er zich afspeelt in de autonome regio. De vierenveertigjarige Aburehim Gheni, slachtoffer van discriminatie en intimidatie in Oost-Turkestan, ontvluchtte zijn geboorteland en liet zijn familie achter. “In de periode 2002 tot en met 2005 werkte ik als scheikundeleraar op een middelbare school. In drie jaar tijd veranderde er zoveel dat het lesgeven mij haast onmogelijk werd gemaakt. Mijn collega’s en ik werden continu extra in de gaten gehouden en moesten ons bij het minste geringste foutje melden bij de directeur. De Han-Chinezen kregen op school uiteindelijk de leiding en op straat werd de discriminatie steeds erger. De situatie verslechterde zo erg dat ik op 23 november 2005 ben gevlucht vanuit Xinjiang naar Maleisië om vervolgens asiel aan te vragen in Turkije. Via Turkije ben ik uiteindelijk naar Nederland gevlogen. Als ik op dit moment terug zou gaan naar Oost-Turkestan, ben ik er zeker van dat de autoriteiten mij zouden martelen en kleineren doordat ik mij hier in Nederland hard heb gemaakt voor de omstandigheden van mijn familieleden”, zegt Gheni terwijl de tranen over zijn wangen rollen.

Een familiefoto van Aburehim Gheni in Oost-Turkestan.

China slaat altijd terug

Nu steeds meer landen klagen over de onderdrukking en de schrijnende omstandigheden van Oeigoeren neemt de druk op China toe. Het land zelf blijft echter alle beschuldigingen ontkennen en reageerde fel op de oproep van de G7 landen, waarin afgelopen week werd opgeroepen om de mensenrechten te respecteren. Ook België ontving deze week een boze reactie van Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Lijian. China-expert Stijn Declerck van Amnesty International hoopt op nog meer internationale druk vanuit andere landen en noemt China een opkomende wereldmacht. “Alleen door het voeren van meer gerichte acties kan de wereld duidelijk maken dat China de mensenrechten moet gaan naleven”, concludeert Declerck.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *