Kurt Cobain leeft voort in muziek, activisme en huidige popcultuur

Kurt Cobain leeft voort in muziek, activisme en huidige popcultuur

Het is 27 jaar geleden dat Kurt Cobain, frontman van rockband Nirvana, zijn leven nam. Dat maakt dat hij dit jaar net zo lang levend  als overleden is. Een mooi moment om terug te blikken op het leven van Cobain en wat er in de jaren na zijn dood eigenlijk allemaal gebeurd is. Want ondanks zijn dood is Cobain nog levend in zijn muziek, maatschappelijke boodschappen en de hedendaagse popcultuur.

Terug in de tijd

Toen Kurt Cobain 14 jaar oud was, mocht hij van zijn oom een cadeau kiezen: een fiets of een tweedehands gitaar. Cobain koos voor de gitaar en een van de eerste liedjes die hij probeerde te spelen was ‘Stairway to Heaven” van Led Zappelin. Ook leerde hij al snel liedjes als ‘Another one bites the Dust’ van Queen.

Begin 1985 was Cobain lid van de band Fecal Matter. Het was een zogenoemde ‘Joke Band’, die geassocieerd werden met de band The Melvins. Ze speelde onder andere nummers van Led Zappelin, The Ramones en Jimi Hendrix. In 1986 stopte de band, omdat de drummer ook drummer was van The Melvins en zij hun LP uitbrachten.

Voor alle populariteit was Cobain dus al actief in de underground scene. Hij startte de band Nirvana in 1987 samen met Krist Novoselic. De eerste paar jaar was het zwaar de band te onderhouden. Daarnaast waren ze lang op zoek naar een drummer die paste bij de stijl van Nirvana. Uiteindelijk kozen ze voor Dave Grohl. Ze maakten met Nirvana deel uit van de ‘Seatle Music Scene’, wat later bekend werd als Grunge. Cobain had er alles voor over om muziek te maken. Zo werkte hij als conciërge op zijn oude middelbare school, woonde hij in het begin in een klein, vies appartement en sliep hij zelfs wel eens onder een brug. Alles om zijn grootste passie uit te kunnen voeren.

Ondanks dat Kurt Cobain niet eens het halve decennium leefde, wordt hij gezien als dé stem van de 90’s en generatie X. Hij was veruit de meest herkenbare ster voor jongeren van die tijd. Na de economische crisis van de VS in de jaren 80, was de jeugd in de 90’s klaar om hun mening te laten horen. De muziek van Nirvana sloot daar naadloos op aan. Kurt Cobain gaf niks om wat anderen van hem vonden en juist dat maakte hem zo populair. Het album wat zorgde voor de start van de populariteit in de mainstream, was het album Nevermind van zijn band Nirvana.

 

Wandelende paradox

De relatie die Cobain had met zijn fans was een werkelijke haat-liefde relatie. Hij vond het heel leuk om muziek te maken en te schrijven, hij hielp mee met het maken van merchandise en bij het regelen van shows was hij persoonlijk betrokken. Volgens oud-manager van Nirvana, Danny Goldberg, werkte Cobain mee aan het creëren van het succes van Nirvana: “Hij wilde zeker beroemd worden. Hij werkte met een helder doel om dat te bereiken. Hij ontwierp de bandshirts en was op de hoogte van elke review en interview.”

Maar, tegelijkertijd haatte hij het om bekend te zijn. Van Underground Grunge naar Mainstream was een stap die Cobain achteraf helemaal niet beviel. Bij optredens kwam hij dan ook regelmatig met middelvingers naar zijn publiek het podium op. Hij was een werkelijke wandelende paradox: haat aan alles wat kwam kijken bij de bekendheid, maar tegelijkertijd ook liefde voor zijn fans en voor de muziek.

Zelfmoord

Vier maanden voor zijn uiteindelijke zelfmoord, vertelde Cobain in een interview met magazine Rolling Stone dat hij al vijf jaar lang worstelde met zelfmoordgedachten. Hij gaf als rede dat hij veel last had van lichamelijke klachten. Het was bekend dat Cobain veel last had van chronische buikpijn en rugpijn. De buikpijn was volgens hem zelf het gevolg van boosheid en de rugpijn kwam door de zware gitaren die hij constant omhad.

Op 2 maart 1994, ongeveer een maand voor zijn dood, deed Cobain een eerste zelfmoordpoging. Hij was op dat moment in Rome met zijn vriendin Courtney Love. Toen Love wakker werd op de betreffende ochtend, zag ze Cobain naast het bed liggen. Hij had een overdosis pillen genomen. Love zei hier later in een interview over: “There was a definite suicidal urge, to be gobbling and gobbling and gobbling pills. Goddamn, man.”

Dan, rond 5 april, wordt het Cobain te veel. Hij wordt in zijn appartement gevonden met heroïne in zijn bloed en een schotwond in zijn hoofd, veroorzaakt door een shot gun. In een zelfmoordbrief die hij achterliet, wordt duidelijker waarom hij uit het leven stapte: “Since the age of seven, i have become hateful towards all humans in general. … It’s better to burn out, then fade away.” Het was een werkelijke schok toen duidelijk werd dat Kurt Cobain overleden was. De media spraken nergens anders meer over en duizenden mensen kwamen naar een herdenkingsdienst in Seattle om bloemen neer te leggen en samen te rouwen.

Sociaal-maatschappelijke relevantie

Tijdens zijn leven heeft Cobain zich altijd hart gemaakt voor sociaal-maatschappelijke verbeteringen. Zo vond hij dat vrouwen niet met genoeg respect behandeld werden: “Woman are just totally oppressed.” Hij maakte zich ook hard voor homorechten. Een van zijn beste jeugdvrienden was homoseksueel en daar mocht hij van zijn moeder niet meer mee omgaan. Daar had Cobain uiteraard totaal geen boodschap aan. Hij speelde zelf vaak met de sociale definitie van gender door op te treden in een jurk. Hij walgde van de apathie van hemzelf en zijn generatie: “Ik walg van wat we allemaal toestaan. Hoe slap, lethargisch en schuldig wij zijn om niet op te komen voor racisme, seksisme en alle andere ‘isme’.” Veel van de onderwerpen die door Cobain aangekaart werden, zijn nog steeds verbazingwekkend actueel en voelen hedendaags aan.

Recent

Ondanks het feit dat Cobain al 27 jaar niet meer onder ons is, blijft hij internationaal in het nieuws verschijnen. Ten eerste zijn fans nog steeds bezig met de zelfmoord van de Nirvana zanger. De FBI heeft recent een document openbaar gemaakt waarin meerdere fans twijfelen aan de doodsoorzaak van Cobain en willen dat er een nieuw onderzoek geopend wordt. Dat gaat niet gebeuren, de FBI heeft hier geen invloed op en verwijst door naar de lokale autoriteiten die hierover gaan.

Dat Cobain nog voort bestaat in zijn muziek, klinkt wellicht logisch. Maar dat er in 2021 een nieuw Nirvana nummer uit zou komen, had niemand verwacht. Doormiddel van AI, een computergestuurd systeem, is er een nieuw nummer van Nirvana gemaakt. Het liedje heet ‘Drowned in the Sun’ en is uitgebracht door de organisatie ‘Lost tapes of the 27 club’. Doordat het AI-programma 25 liedjes van Nirvana geanalyseerd heeft, heeft het dezelfde feel en sound als oude Nirvana liedjes. De organisatie brengt naast het nieuwe nummer van Nirvana ook Jimi Hendrix, Jim Morrison en Amy Winehouse uit om mentale gezondheidsproblemen onder muzikanten onder de aandacht te brengen.

Huidige (pop)cultuur

Ook in de huidige popcultuur is Cobain terug te vinden. Bekende popartiest Post Malone heeft een Nirvana-tribute-concert livestream gegeven vanuit zijn eigen huis. Tijdens dit optreden droeg hij ook een jurk gebaseerd op een jurk die Cobain in 1990 tijdens een concert droeg. Ook Hip-Hop artiest Kid Cudi droeg tijdens een optreden bij tv-show SNL op Cobain’s sterfdag een jurk als eerbetoon. Dave Grohl, de drummer van Nirvana, is de voorman van band Foo Fighters. Zangeres Lana del Ray vertelde in een interview dat Nirvana haar grootste inspiratiebron is en coverde ook meerdere Nirvana liedjes. Door de populariteit van Nirvana en een grungexplosie in Seattle, hebben veel bands  hun doorbraak kunnen maken, zoals bijvoorbeeld Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains. Maar, niet alleen in de VS wordt Cobain gezien als inspiratiebron. De drummer van Kensington is volgens eigen zeggen in een band gaan spelen omdat hij mega fan van Nirvana was.

Ook in Nederland zijn er nog verschillende tributebands actief. Een van die bands is Bleach. Leadsinger Tim van Bokhoven is in het verleden zelfs door 3FM uitgeroepen tot de beste Kurt Cobain van deze tijd. Hij legt uit wat fan zijn van Kurt Cobain en Nirvana zo speciaal maakt:

Een verassende hoek waar Cobain ook mee geassocieerd wordt, is de Crypto. Dit jaar is een NFT (een soort online bestand) met meer dan 100 foto’s van Kurt Cobain geveild door de fotograaf die ze nam. Het is bijzonder, omdat dit de laatste formele fotoshoot is waar Cobain aan deelnam voor zijn zelfmoord. Ook hiervan gaat een deel van de opbrengst richting zelfmoordpreventie en promotie van mentale gezondheid onder Amerikaanse jongeren. De fotograaf vertelt in een interview dat een NFT en de rest van de Cryptowereld perfect aansluiten bij Cobain: “They love to buck the system.” Volgens hem wordt een foto van Cobain vaak gebruikt als profielfoto onder ‘Crypto Punks’.

Conclusie

Het afgelopen jaar is veel nieuws naar buiten gekomen over Cobain. Zelfs in combinatie met onderwerpen die tijdens zijn leven nog helemaal niet ter sprake kwamen, als AI, NFT’s en Crypto. Hij zorgt op dit moment nog steeds voor veel inspiratie en fans over de hele wereld blijven bestaan. Kurt Cobain mag dan 27 jaar geleden uit het leven gestapt zijn, hij blijft een bijzonder plekje hebben in muziek, activisme en de huidige popcultuur.

Dataverantwoording

De data gebruikt in de grafieken van dit artikel zijn afkomstig van YouGov. Het zijn resultaten van een enquête afgenomen bij 1213 Amerikanen met een leeftijd van 18 jaar of ouder. De resultaten zijn opgenomen in maart 2019. De uitkomsten zijn meningen. Vanuit de meningen/antwoorden zijn de grafieken tot stand gekomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *