Het is tijd om ‘klassieke mannelijkheid’ gedag te zeggen

Het is tijd om ‘klassieke mannelijkheid’ gedag te zeggen

‘Klassieke mannelijkheid’, ook wel toxische- of giftige mannelijkheid genoemd, is een verzamelnaam voor gendernormen en -rollen die in de maatschappij toegewezen worden aan mannen. Denk bijvoorbeeld aan eigenschappen als stoerheid, sterk zijn, geen emotie tonen, seksuele agressiviteit, status-belust zijn en moed hebben. Deze toegewezen eigenschappen zijn volgens verschillende experts de oorzaak van agressie problematiek, depressies, en zelfs een verhoogd risico op zelfmoord bij mannen. De oplossing: word wat vrouwelijker en zeg de toxische mannelijkheid gedag.

De etymologie van toxische mannelijkheid is niet helemaal duidelijk en heeft verschillende historische afkomsten. Daarnaast suggereert de term “toxic masculinity” dat er sprake is van problemen met geslachtsgebonden constructies in plaats van met de man als mens. Dit verschil is belangrijk: mannen zijn volgens deze terminologie niet slecht, maar de genderrollen die door de eeuwen heen in de maatschappij zijn ontstaan wel. Mannelijke voorrechten, machtsmisbruik en de typische mannelijke eigenschappen zijn de boosdoener. Niet het zijn van een man op zich.

Een veelgebruikt voorbeeld van toxische mannelijkheid is oud president van de VS Donald Trump. Door zijn houding, idealen, uitspraken en haat naar iedereen die geen penis heeft, zette hij een golf aan toxisch mannelijk gedrag in werking. ‘Grab ‘em by the pussy!’, is een van de bekendste uitspraken. In 2017, het jaar dat Donald Trump verkozen wordt als president, wordt volgens schrijver en acteur Rashif El Kaoui, die bezig is met een show over dit thema, mannelijkheid voor het eerst grotendeels gezien als iets negatiefs. Dat is nog niet eerder in de geschiedenis voorgekomen. De rede dat dat juist nu gebeurt, heeft te maken met de ontwikkelingen rondom feminisme en de #MeToo beweging. Wereldwijd zijn er steeds meer mannen die grote vraagtekens zetten bij wat mannelijkheid precies is. Terwijl grote namen over de hele wereld, als Trump, Putin en Erdohan, het machismo nieuw leven inblazen, zijn er steeds meer mannen die inzien dat het feminisme de enige oplossing is om een betere wereld te creëren voor zichzelf en anderen.

Toxische mannelijkheid is niet alleen schadelijk voor mensen om hen heen als vrouwen, transgenders en iedereen die niet binnen de traditionele genderrollen valt, maar ook zeker voor mannen zelf. Zo zitten er gemiddeld veel meer mannen in de gevangenis dan vrouwen: ook in Nederland waar het volgens cijfers van het CBS uit 2019 gaat om 31460 mannelijke gedetineerden en ‘maar’ 2430 vrouwen. De cijfers liegen ook niet over de mate waarin mannen zelfmoord plegen: in 2019 namen 1232 mannen hun leven, tegenover 579 vrouwen. Volgens de PAHO, een Amerikaanse afdeling van de WHO, is toxische mannelijkheid de oorzaak van onder andere de hoge zelfmoordcijfers en het hoge aantal mannelijke gedetineerden: onder andere doordat mannen niet praten over hun emoties en geen hulp zoeken bij problemen.

Die toxische mannelijkheid komt voor in de meest kleine dingetjes: bij de drogist staan shampoos ‘for men’, met termen als ‘Power’, ‘Strong’, ‘Cool’ en ‘Pro Defence’. Deodorant wordt in reclames verkocht door een machoman die plots de meest sexy vrouwen voor zich wint. En op het moment dat een merk een statement maakt tegen die toxische mannelijkheid in producten en reclames, krijgen ze de volle lading. Zoals bijvoorbeeld Gillette probeerde met deze reclame. Door de reclame ontstond in verschillende landen ophef en mensen die aangaven geen gebruik van Gillette meer wilde te maken. (Al is het natuurlijk altijd goed om het winstoogmerk van een bedrijf als Gillette in het achterhoofd te houden bij het zien van zo’n video).

Tegen toxisch mannelijk gedrag zijn verschillende oplossingen mogelijk. Volgens Nathalie Meertens, expert op het gebied van Gender Studies, ligt de oplossing voornamelijk bij bewustwording en zelfreflectie. Ook er openlijk over praten en vrienden aanspreken op hun gedrag is een stap in de goede richting. Volgens Jens van Tricht, schrijver van het boek ‘Waarom Feminisme goed is voor mannen’ en oprichter van organisatie Emancipathor, ligt de oplossing in feminisme en een meer ‘vrouwelijke’ benadering van zaken. Zo gelooft hij dat mannen het feminisme tegenkomen op het kruispunt van de problemen die mannen ervaren en veroorzaken. Dus mannen: bewustwording, zelfreflectie en omarming van feminisme zou ervoor moeten zorgen dat niet alleen mensen om u heen zich fijner gaan voelen, maar ook uzelf!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *