Terwijl de aarde langzaam opwarmt, sterven de insecten uit

Terwijl de aarde langzaam opwarmt, sterven de insecten uit

Al jarenlang hebben de insecten het wereldwijd flink te verduren. Waar de oorzaak van het uitsterven eerst alleen leek te liggen bij het gebruik van pesticiden, blijkt uit onderzoeken dat ook klimaatverandering hier een invloed op heeft. Volgens onderzoekers in Nederland zijn ‘de zorgen onverbiddelijk groot.’

De opwarming van de aarde is tegen het einde van de 21ste eeuw dé belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de biodiversiteit. Waaronder de insect. Dat is één van de belangrijke bevindingen van de grootste studie over de biodiversiteit ooit, de tweede ‘Millennium Ecosystem Assessment’, waaraan 1360 onderzoekers wereldwijd meewerkten.

Onderzoeken tonen aan dat insecten kunnen sterven door bepaalde klimaten. “Als het bijvoorbeeld ineens veel warmer wordt, is de insect hier niet tegen opgewassen en gaat het uiteindelijk dood”, vertelt Hans de Kroon, hij doet onderzoek naar insecten in Nederland en Duitsland. “Dat is bijvoorbeeld al te zien in het regenwoud van Puerto Rico.”

Volgens De Kroon ‘hebben wij in Nederland door de klimaatveranderingen ook steeds meer last van Zuidelijke soorten’. Zoals de processierups. Een heel scala aan kleine beestjes die Nederland binnendringen. “Doordat de insecten hier in Nederland zo snel uitsterven, zijn er voor de nieuwkomers geen vijanden meer”, vertelt de Kroon. Dit levert grote problemen op. “Bijvoorbeeld enorme plagen die wij niet weten te bestrijden.”

In de podcast wordt verder ingegaan op de gevolgen van klimaatveranderingen en de insectenpopulaties. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoe belangrijk zijn deze kleine beestjes voor de wereld? Aan het woord is Marc Siepman, hij geeft cursussen en lezingen over het bodemleven, waaronder insecten. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *