Hoe gezond is een veganistisch eetpatroon voor ons lichaam?

Hoe gezond is een veganistisch eetpatroon voor ons lichaam?

Bron: Pixabay

Het veganisme: een levensstijl bestaande uit een plantaardig dieet. Dierlijke voedingsmiddelen en producten worden vermeden. Een veganist leeft milieubewust en draagt een steentje bij aan het dierenwelzijn. Dit zijn natuurlijk positieve punten, maar hoe gezond is een veganistisch eetpatroon eigenlijk voor ons lichaam? Om hierachter te komen nemen we een kijkje in het leven van twee jongeren: Emma (22) en veganist Britney (21). 

In totaal heeft Britney die dag 1194 calorieën binnengekregen. Emma komt uit op 1532,7 calorieën. Hierbij hebben wij ons alleen gefocust op eetbaar voedsel. Zo zie je maar dat je niet per se meer hoeft te eten om veel calorieën binnen te krijgen. Het gaat erom wat je eet. Deze visualisatie is niet representatief voor alle veganisten en niet-veganisten. Niet elke vleeseter eet namelijk ongezond. Wel is bekend dat veganisten vaak meer op hun voeding letten en vaker bewuste keuzes maken.

Wat ook ongezond is aan de levensstijl van Emma is dat ze niet ontbijt. Zij is niet de enige die dit doet. 5% van de Nederlanders ontbijt nooit. Dit maakte cijfers van het RIVM in 2017 bekend. Het ontbijt overslaan is erg slecht voor je. Deze maaltijd is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft je lichaam na de nacht weer de nodige energie om de dag door te komen.

Is veganistisch eten gezonder dan het eten van dierlijke voedingsmiddelen?

Voedingsdeskundige Sharon van FoodShare online geeft hier antwoord op:

“Veganistisch eten hoeft niet per se gezonder te zijn. Elk lichaam is anders en reageert op een andere manier op plantaardige voeding. Ook is het zo dat mensen die geen dierlijke producten eten veel voedingstoffen missen. Zij moeten er op een andere manier voor zorgen dat ze deze voedingstoffen binnenkrijgen. Dit kan door het eten van extra groenten, noten en vruchten. Of door het slikken van vitaminen. Het vlees dat in de supermarkt ligt is vaak bewerkt. Er zijn stoffen aan toegevoegd die niet goed zijn voor het menselijk lichaam. Een veganist is in dat opzicht gezonder bezig. Als je zelf een  biologische kip zal slachten is het weer een ander verhaal. Het kan dus echt twee kanten op.”

Emma houdt veel van junkfood. Junkfood is er natuurlijk ook voor veganisten. Stel dat Britney net zo veel junkfood eet als Emma, maar dan in de vegan variant, is dit dan wel gezond voor haar lichaam?

Vegan junkfood is gemaakt op basis van plantaardige producten en vetten. De calorieën in plantaardige producten zijn vaak lager dan de calorieën in dierlijke producten en vetten, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Toch is vegan junkfood vaak gezonder, omdat er extra groenten, mineralen en vitamines aan vegan maaltijden wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de maaltijd voedzamer en dus gezonder is. Dit betekent niet dat het gezond is om vegan junkfood te eten. Veganisten hebben ook hun cheatdays, maar leven over het algemeen gezond. Het zit hem bij veganisten dus vooral in het bewuste eetgedrag. Hier kunnen velen van ons nog wat van leren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *