Een christen met een ongelovige partner: “De kunst is om daar op een liefdevolle manier mee om te gaan”

Een christen met een ongelovige partner: “De kunst is om daar op een liefdevolle manier mee om te gaan”

Je hebt het niet voor het kiezen op wie je verliefd wordt. Mensen gaan vaak op zoek naar iemand die dezelfde geloofsovertuiging heeft, maar dat lukt niet altijd. Christenen krijgen hier steeds vaker mee te maken. Met meer ongelovigen dan gelovigen in Nederland komen er steeds meer gemengde relaties tot stand. Binnen deze relaties tussen gelovigen en ongelovigen spelen problemen die andere stellen niet kennen.

Steeds minder gelovig
De tijd dat je alsmaar vanzelf binnen je eigen kerkkleur een partner kon vinden is passé. De laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat maar 46 procent van de Nederlanders zich tot een levensbeschouwelijke groepering rekent. Daarnaast woont maar 14 procent regelmatig een religieuze dienst bij. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center is Nederland zelfs het meest ongelovig van alle West-Europese landen.

Dat maakt de verkeringsperiode er niet makkelijker op voor christenen. Met respect en goede communicatie kom je al een heel eind, maar er zijn wel hobbels op de weg. Het is minder vanzelfsprekend dat gemengde stellen hetzelfde over dingen nadenken. Het risico op conflicten is daarom hoger. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar welke obstakels liggen op de loer?

Gemeenschap
Als je iedere week naar de kerk gaat, krijg je je ongelovige partner waarschijnlijk niet mee. Madelon Meester-de Jonge is ruim tien jaar geleden getrouwd met haar man. Toentertijd geloofde hij niet, maar in 2019 is hij tot het geloof gekomen. “Als je niet met een kerk bent opgegroeid, dan voelt een kerk waar een orgel speelt wat sober aan,” vertelt Madelon.

Evangelist Henk Herbold begrijpt zo’n gemengde relatie niet. “Wat bespreek je dan allemaal met je partner? Een christen die Jezus liefheeft, kan onmogelijk z’n mond daarover houden en dan nog wel tegen iemand waar je je diepste geheimen mee gaat delen.” Het kan wel volgens Henk, maar mensen bekennen bij hem dat ze soms spijt hebben. “Je begrijpt elkaar gewoon niet. Je mist veel, zoals samen bidden of samen je kinderen bij Jezus brengen. Je zit dan vaak met de gevolgen, maar God zal je nooit afwijzen. Hij biedt je juist kracht en troost aan.”

Ruzies
Geen enkele relatie verloopt zonder slag of stoot. Binnen een gemengde relatie kun je echter wel met meer wrijving te maken hebben. “Er komt een moment dat je heel veel gaat bidden,” vertelt Madelon, “Ik heb mijn knieën kapot gebeden voor hem. Dat is best heftig. Daar komen ook emoties bij.” Evelien Mesman is getrouwd met een ongelovige man. Zij is vanaf het begin heel duidelijk geweest. “Ik vertelde hem dat God bij mij op één komt en hij op plek twee. Als we kinderen krijgen, wil ik dat ze gedoopt worden en dat ze naar een christelijke school gaan. Thuis bidden we en lezen we uit de Bijbel. Dat hoeft hijzelf niet persé te doen, maar als hij er niet mee akkoord gaat dat ik dat doe, dan heeft onze relatie geen toekomst,” legt ze uit.

Hieronder staan de meest voorkomende problemen op een rijtje.

Je mist iets
Als de gelovige van het stel de kinderen gelovig op wil voeden, valt dit bijna altijd op zijn of haar schouders. “Ik moet hierin altijd het voortouw nemen en het is aan mij in hoeverre we deze traditie thuis vasthouden en voorleven,” vertelt Evelien, “Op zich vind ik dat niet zo erg, maar op dagen dat ik minder lekker in mijn vel zit, is het een hele opgave.”

Madelon wil mensen vooral waarschuwen. Volgens haar is het zeker niet slecht om zo’n relatie te beginnen, maar besef wat je aangaat. “Je moet heel standvastig zijn in je geloofsleven. Want het wordt er niet makkelijker op. Je krijgt er zelfs een strijd bij,” legt ze uit. Omdat je een groot deel binnen je relatie alleen doet, kan het heel eenzaam worden. “De beleving van het geloof is er niet bij hem. Dat mis ik de ene keer meer dan de andere. Als ik worstel met vragen of dingen in het leven dan is het fijn als je dat kunt delen met je partner. Dat kan ik dus niet,” zegt Evelien.

Blijdschap
Of je partner nu tot het geloof komt of niet; een gemengde relatie heeft net zo goed een kans van slagen als andere relaties. “Er zijn miljoenen huwelijken waar het niet goed gaat, maar God zal je nooit veroordelen. Hij zal je in liefde omarmen,” vertelt Henk. Zolang je elkaar respecteert, goed naar elkaar luistert en de ruimte geeft, is alles mogelijk. Madelons partner is uiteindelijk tot het geloof gekomen. “Je moet je partner niet gaan zien als degene die jij wil bekeren, maar als jouw partner waar je heel veel van houdt,” zegt Madelon, “Anders raak je uit verbinding, en daar moet je voor waken.”

Hieronder staan tips hoe je op een liefdevolle manier met je ongelovige partner om kan gaan.

Evelien vindt dat het in ieder geval niet ten koste mag gaan van jouw relatie met God. “Als dat gebeurt, is het verstandig om goed na te denken of dit jouw toekomstige partner wel moet worden. Misschien heeft God een veel beter plan voor ogen,” vertelt ze. Henk zegt dat God ons wel waarschuwt in de Bijbel, maar dat doet Hij niet omdat Hij ons het geluk met die ander waar we toevallig verliefd op zijn geworden, niet zou gunnen. “God verbiedt het je niet, het is meer een waarschuwing die voortkomt uit het vaderhart van God.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *