“Ik realiseerde me dat ik God nodig heb”

“Ik realiseerde me dat ik God nodig heb”

De volwassendoop, ook bekend als de geloofsdoop, gooit hoge ogen. Ondanks dat de kerk door diepe dalen gaat, laten meer en meer volwassenen zich dopen. Met name jongeren kiezen steeds vaker voor Jezus. Dit is een bijzonder positief vooruitzicht voor het christendom, vooral omdat Nederland steeds minder gelovig wordt. Wat betekent een volwassendoop voor een christen?

Jaar na jaar blijft het aantal mensen dat zich op latere leeftijd laat dopen stijgen. We spreken niet over duizenden, maar het is een hoopvol teken voor kerken. Tegelijkertijd loopt Nederland de kerkdeur niet plat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt het aantal mensen dat zich tot een levensbeschouwelijke groepering rekent steeds kleiner. Van deze groep gaat zelfs nog maar 14% naar de kerk.

Geen religieuze opvoeding
Opvallend is dat heel veel mensen zonder een religieuze achtergrond kiezen voor de volwassendoop. Jeanet Wever (50) is niet gelovig opgevoed. Toen een vriend van haar man een keer op bezoek kwam en over het geloof sprak, was ze sceptisch. “Zijn woorden over Jezus bleven wel hangen. Ik was ook op zoek naar rust. Ik heb een naar verleden en daar had ik ook last van.” Haar zoektocht begon die avond. Ze is zich er meer in gaan verdiepen en vond toen de antwoorden die ze nodig had. “Op de een of andere manier wist ik dat de Bijbel dé waarheid was. Het kwam binnen in mijn hart.”

Religie is ‘in’
Ook jongeren laten zich vaker vormen. Door nieuwe, moderne kerken komen zij in contact met het geloof. Deze kerken zijn vaak een openbaring. ‘Ouderwetse’ diensten in de kerken met glas in lood ramen komen hier niet aan te pas. Het orgel en de houten banken maken plaats voor bandjes en stoelen. Daarnaast is het luisteren naar een preek verleden tijd en staat het praten met elkaar centraal. Een zondagsdienst verandert daardoor in een leuke samenkomst.

Een voorbeeld van zo’n kerk is de Resound Church Parkcity in Heerlen. Een levendige, multiculturele kerk waar jong en oud hun geloof in Jezus beleven. Dit is een laagdrempelige kerk waar iedereen welkom is. Zoe Buchheim (20) gaat ondertussen anderhalf jaar naar deze kerk. “Het is een moderne en frisse kerk. Ik wist heel snel dat als ik bij een kerk wilde gaan dat het dan een dergelijke kerk moest zijn. We hebben vooral heel veel jongeren in de kerk en dat maakt het ook aantrekkelijk.” In oktober 2020 heeft ze de stap gezet om zich te laten dopen. In het onderstaande audio-item vertelt Zoe hoe ze in contact is gekomen met het geloof.

Online
Door de coronacrisis hebben veel kerken doopsels online gestreamd. Zo konden familie en vrienden het bekijken, want iedereen mocht maar een paar mensen meenemen. Net als Zoe is Tjetien Schuitmaker-Miedema (34) ook in de coronatijd gedoopt. “Ik mocht maar vijf mensen meenemen en de rest keek mee via de livestream. Ik heb me zo gedragen en gesteund gevoeld.” Doordat ook jongeren een livestream online kunnen volgen en terug kunnen kijken, wordt de drempel lager. Ze raken vertrouwd met het ritueel en wat erbij komt kijken. Dit in combinatie met moderne zondagdiensten geeft een frisse kijk op het christendom.

Kinderdoop
Door de geschiedenis heen is de kinderdoop verreweg het populairst, maar de afgelopen generaties is er een daling te zien. Een deel van deze kinderen laat zich ondertussen als volwassenen dopen, wat deels de stijging verklaart. Jonge mensen met kinderen kiezen vaak niet meer voor een doop, omdat het een te zwaar ritueel is. Het past niet meer bij de ‘lichte binding’ van de nieuwe generatie christenen. De kloof tussen kerk en moderne jonge mensen is nog te groot.

Daarnaast zijn er meerdere redenen waarom christenen hun kinderen niet meer laten dopen. De populariteit bij de volwassendoop schijnt nieuw licht over de discussie ‘Welke doop is beter?’ Jeanet heeft daar een duidelijke mening over. “De kinderdoop is geen doop. Baby’s kunnen geen keuze maken en ze kennen Christus niet. Door tot het geloof te komen en wedergeboren te worden, kan je pas die keuze maken.”

Veel christenen zeggen dan ook dat deze doop ‘invalide’ is. Kinderen zouden niet gekwalificeerd zijn om gedoopt te worden, omdat ze zelf niet weten wat het inhoudt. Veel christenen laten zich daarom overdopen als ze volwassen zijn, terwijl ze als kind reeds gedoopt zijn. Adriana Blommers (36) is als baby gedoopt. Binnen haar familie is dat een belangrijke traditie. Toen ze haar man leerde kennen, kwam ze voor het eerst in aanraking met de volwassendoop. “Ik ben in de Bijbel op zoek gegaan naar antwoorden. Na die zoektocht groeide er een verlangen in mijn hart om me te laten dopen. Om zo mijn oude leven met zonden symbolisch achter me te laten in het watergraf en te kiezen voor een nieuw leven met Jezus.” Als ze nu terugkijkt dan gelooft ze ook niet meer in de kinderdoop. “Dat is een kerkelijk verzinsel. De volgorde die in de Bijbel genoemd wordt is: geloven en dan dopen. Een baby kan nog niet geloven.”

Terugkijken
De vrouwen zijn erg blij met hun keuze. “Ik voel me bevrijd. Ik heb een nieuwe start kunnen maken en een veel lichter leven gekregen,” zegt Tjetien. Die nieuwe start maakte Adriana ook mee. “Alle nare dingen uit mijn verleden heb ik achter me kunnen laten. Ik heb mijn leven aan Jezus gegeven.” Voor Jeanet was het de één na beste keuze die ze ooit gemaakt heeft. “Mijn beste keuze was om te geloven dat Christus mijn Heer, mijn Redder is. Dat geldt niet alleen voor mij, Christus is voor iedereen aan het kruis gegaan.”

‘Iedereen is welkom’
Moderne kerken willen vooral promoten dat eenieder in zijn waarde gelaten moet worden. Of je nu als kind of als volwassene gedoopt bent, waar het aan het einde van de dag om draait is jouw relatie met Jezus. Voor Zoe staat dat centraal. “Het gaat niet om wat wel en niet mag. Het gaat echt om de liefde die God voor jou heeft en de liefde die jij voor God hebt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *