Opgetrokken wenkbrauwen bij onze buurlanden: Nederlandse versoepelingen gaan vlug

Opgetrokken wenkbrauwen bij onze buurlanden: Nederlandse versoepelingen gaan vlug

Het is bijna zover: de horeca mag haar gasten weer verwelkomen tot in de late uurtjes, mondkapjes kunnen af in winkels en supermarkten, thuiswerken zal niet meer nodig zijn en het gaat zelfs weer mogelijk zijn om een feestje te vieren. In Nederland gaat het hard met de versoepelingen, vanaf aanstaande zaterdag zal stap 4 van het openingsplan in werking treden. Tot enige verbazing en verontwaardiging van onze buurlanden.

Als één van de weinige Europese landen, kleurt Nederland nog steeds rood op de Europese coronakaart. Toch zullen er vanaf 26 juni een hoop versoepelingen plaatsvinden. Volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC Nijmegen, gaat dat niet zonder enig risico. “Het is natuurlijk belangrijk om te versoepelen indien dat weer mogelijk is. Ik heb wel nog zo mijn vraagtekens bij het aantal versoepelingen op dit moment. We zitten nog in een overgangsfase, waarin veel mensen één vaccinatie hebben gehad. Dat biedt nog geen volledige bescherming tegen het coronavirus. Vooral als men deze zomer veel gaat reizen en mogelijk besmet raakt met nieuwe varianten van het virus. Het maken van een buitenlandreis is zeker mogelijk, maar testen bij terugkomst is daarbij wel van belang.” Tostmann vindt de keuze van het kabinet tevens begrijpelijk wegens de stijgende vaccinatiegraad, de dalende besmettingscijfers en het warmere weer waarin het virus minder goed overleeft.

In Duitsland worden de terrassen weer druk bezocht, maar zal voorlopig de mondkapjesplicht binnen blijven gelden.

‘Kans op verspreiding blijft groot’

Hoewel Duitsland ook enkele versoepelingen toelaat, worden er ook nog verschillende maatregelen gehandhaafd. Zo zal de mondkapjesplicht in publieke ruimtes en winkels nog blijven gelden en wordt men ook nog aangespoord om thuis te blijven werken. Men is hier een stuk voorzichtiger, terwijl de besmettingsgraad lager ligt dan die in Nederland. Volgens Tostmann speelt vooral de mondkapjesplicht bij contactberoepen hierin een rol. “Het contact bij een masseur of kapper is langer en intenser dan het vluchtige contact in de supermarkt. Indien iemand besmet is met het virus is, blijft de kans op verspreiding groot.” In Duitsland wordt er dan ook met verbazing gekeken naar het tempo van de Nederlandse versoepelingen. Het overgrote deel van de Duitse bevolking houdt rekening met de mogelijkheid van een nieuwe golf in het najaar en is om die reden nog ietwat huiverig. Toch zal men ook daar tijdens de zomer de zorgen over de pandemie wat laten waren.

Ook in België gaat het beter, al is het land tijdens de tweede coronagolf hard getroffen en spreken de Belgen voorlopig nog niet van een finish in zicht. Vanaf aanstaande zondag mag de horeca in België weer open tot 01:00 uur in de nacht en zal thuiswerken niet meer verplicht zijn, al wordt dit wel nog steeds aangeraden. Daarna zal er vanaf 16 juli weer worden gekeken naar mogelijke verdere versoepelingen. Tostmann: “Na een ingrijpende tijd, dalen inmiddels de cijfers. Ook in België treden er versoepelingen in werking, dit zijn er echter lang niet zoveel als in Nederland.”

Positief randje

Toch leiden de Nederlandse versoepelingen niet bij al bewoners van onze buurlanden tot zorgen. Sinds 30 mei mogen de Nederlanders na lange tijd weer de Duitse grens over, en daar is Jovana Narancic maar al te blij mee. Haar restaurant Alt Balkan bevindt zich in het Duitse Bocholt, niet ver van de Nederlandse grens, en haalt een aanzienlijk deel van haar inkomsten uit Nederlandse bezoekers. Voor een startende ondernemer als Jovana, heeft de pandemie veel schade achtergelaten. In november, één dag voordat de Duitse lockdown opnieuw inging, vertelt ze somber dat haar restaurant de lockdown ogenschijnlijk niet zal overleven als deze langer dan twee maanden gaat duren.

Nu, ruim een halfjaar verder, heeft Alt Balkan ondanks alle tegenslagen toch haar deuren weer geopend om gasten te ontvangen. Narancic: “Ik heb ervoor gekozen om tijdens de lockdown nog afhaalmaaltijden af te bieden. Voor de inkomsten hoefden we dat niet te doen, deze waren zeer minimaal. Daarnaast misten we natuurlijk onze Nederlandse doelgroep, die maandenlang niet de Duitse grens over mocht. Ik heb het gedaan voor het contact met de gasten die nog wel langs wilde blijven komen. Dat is erg belangrijk voor het restaurant geweest.” Sinds 1 juni verwelkomt Jovana zoals vanouds haar gasten met een glimlach, die misschien nog wel breder is dan voorheen. “Ik ben ontzettend dankbaar dat het restaurant nog bestaat. Nog steeds maak ik me veel zorgen, we hebben behoorlijk wat schulden opgelopen. Maar ik heb een nieuwe lading aan energie en positiviteit. Het lijkt de goede kant op te gaan en ik ben ontzettend blij dat we al onze gasten weer kunnen ontvangen, zowel Duitsers als Nederlanders.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *