“Style is a way to say who you are without having to speak”

“Style is a way to say who you are without having to speak”

Bron: Getty Images

Als je om je heen kijkt zie je verschillende mensen met verschillende kledingstijlen. Kleding spreekt. Je kunt met kleding bepalen wat je uitstraalt en het beïnvloedt je imago. In hoeverre sluit de kleding die een persoon draagt aan bij zijn ware identiteit? Dat onderzoeken wij in dit artikel.

Waarom dragen we kleding?

Waar is het dragen van kleding begonnen? Hierover zijn een aantal beweringen. Je hebt het welbekende verhaal van Eva. De eerste mensen op aarde (Adam en Eva) gingen naakt door het leven. Totdat Eva een zonde beging. Ze at een vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad. Na het eten van de vrucht kon ze schaamte voelen en bedekte ze haar edele delen met een vijgenblad. Vanaf dat moment werd het normaal om je te bedekken met kleding. Een aantal wetenschappelijke bronnen denken weer dat het dragen van kleding te maken heeft met de migratie van mensen uit het warme Afrika naar noordelijk gelegen gebieden.

Over hoe de eerste kledingstukken eruitzagen is niet veel bekend. De materialen waarmee de kleding werd gemaakt zijn afkomstig uit de natuur en zijn dus al lang vergaan. Volgens een groep onderzoekers zijn mensen rond het tijdperk van de neanderthalers (zo’n 40.000 jaar geleden) begonnen met het dragen van kleding gemaakt van dierenvellen.

De eerste kleding diende als lichaamsbedekking en voor het behouden van lichaamswarmte. Door de jaren heen heeft kleding steeds meer waarde gekregen. Zo schrijft Manon Meijers in haar boek “Kleed jezelf gelukkig” over negen mogelijke redenen waarom mensen kleding dragen. Deze hebben wij hieronder kort samengevat in de vorm van een poster.

Vergroot

Schermafbeelding-2021-08-20-om-13.52.27
Poster over de functies van kleding. Gemaakt door Destiny de Wit. Bron: Manon Meijers, 2020.

Subculturen 

Met de komst van subculturen, die halverwege de jaren vijftig ontstonden, is het modebeeld onder de jeugd drastisch veranderd. Er zijn de afgelopen jaren verschillende subculturen geweest die hun eigen kledingstijl meebrachten.

Vergroot

Subculturen
Subculturen door de jaren heen. Bron: Matmatmat, 2017.

Tegenwoordig zijn deze subculturen niet meer zo populair. Af en toe zie je nog een gothic, emo of skater maar dit is niet te vergelijken met de aantallen van vroeger. De kledingstijlen van jongeren lijken hedendaags veel op elkaar. Dit bevestigt onder andere Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht. Er zijn op dit moment een aantal heersende kledingstijlen. Twee voorbeelden hiervan zijn de kledingstijlen: streetstyle en classy. De streetstyle is een creatieve kledingstijl die niet van catwalk shows of ontwerpers afkomt. Het bestaat vaak uit opvallende kleuren of aparte combinaties van kleding. De classy kledingstijl straalt klasse uit. De kledingstukken bestaan vaak uit aardetinten, zwart en pastelkleuren.

Deze twee kledingstijlen hebben wij vastgelegd in een fotoreportage. Ook komt de vintage kledingstijl in de reportage voor. Dit een kledingstijl waarbij mensen kledingstukken van vroeger dragen. Het gaat om kwalitatief goede kledingstukken die meestal gedragen zijn (tweedehands).

De eerste indruk

Een eerste indruk is gebaseerd op je uiterlijk, lichaamstaal en je kleding. Roos Vonk schreef hier een boek over getiteld: “De eerste indruk”. Hierin lees je dat kleding een bepaalde indruk afgeeft. Door stijlelementen kun je vaak goed inschatten hoe een persoon is. Deze indruk is soms schijn. De invloed van non-verbaal communiceren heb je niet onder controle. Dus als jij je kleedt op een manier die ver van jezelf afstaat is er een kans dat mensen dit aan je zien. Je overtuigt mensen het snelst door je te kleden zoals je werkelijk bent.

In de mode

Als iets in de mode is, heeft al snel bijna iedereen dit item in de kast. Dit jaar is bijvoorbeeld de leren broek helemaal in. Bij leren kleding denk je al snel aan een stoer type persoon, maar dit hoeft in dit geval niet zo te zijn. Mode-items zijn een stoorzender als het gaat om identiteit.

Modepolitie

Je kleden is aangeleerd en niet aangeboren. We worden ons hele leven beïnvloed door mensen van buitenaf als het om kleden gaat. Het begint al op een jonge leeftijd. Je leert dingen over kleding van je ouders, vriendinnen, broers en zussen. Hoe ouder je wordt, met hoe meer invloeden je te maken krijgt. Allemaal leren ze je hoe je eruit zou horen te zien.

Op basis van de culturele-, sociale normen en andere ongeschreven regels die wij meekrijgen beoordelen en bestempelen we kleding. Hierdoor zijn wij niet helemaal vrij om te dragen wat wij willen dragen. Neem als voorbeeld een strak kort rokje, dit bestempelen we al snel met “sexy”. We zien dit als een uitdagend kledingstuk dat je beter niet aan kunt trekken als je niet wilt dat mensen je ordinair vinden. Daarnaast heerst er een ideaal dat je slank moet zijn. Terwijl er genoeg mensen zijn die er niks aan kunnen doen dat ze wat voller zijn. Het is bij hen bijvoorbeeld erfelijk aangelegd. Ze moeten altijd letten op wat ze dragen en rekening houden met wat anderen van hen vinden.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Als werkende vrouw zijn er een aantal extra regels waar je je aan moet houden. Als je bijvoorbeeld een verhullende blouse naar werk draagt in plaats van kort en doorschijnende kleding word je sneller als intelligent, competent, georganiseerd, efficiënt en professioneel gezien dan als je een doorschijnende blouse draagt. Bij mannen gaat dit anders. Als een man zich niet aan de regels houdt (bijvoorbeeld als een man een lezing houdt in Converse sneakers) wordt hij als krachtig gezien. Iemand die als individu het risico durft te lopen het anders te doen dan de groep. Als vrouw zijnde wordt er altijd extra kritisch naar je gekeken. In het voorjaar van 2020 werd er een video gemaakt over “hoe je er als dame uit zou moeten zien”. Het is de moeite waard om even te bekijken.

Ik draag lekker wat ik wil!

Er gelden voor zowel mannen als vrouwen veel ongeschreven regels als het om kleden gaat. Toch blijkt dat niet iedereen zich iets van al die regels aantrekt. Uit een Instagrampoll uit mei 2021 is gebleken dat niet veel mensen zich iets aantrekken van de mening van anderen over hun kledingstijl. De stelling van de poll was als volgt: ‘Het maakt mij niet uit wat mensen van mijn kledingstijl vinden. Ik draag lekker wat ik wil.’ Van de 198 volgers die stemden waren 184 volgers het met de stelling eens en 14 volgers waren het met de stelling oneens.

Vergroot

Afbeelding2
Bron: Instagrampoll afgenomen onder 198 volgers in de leeftijdsgroep van 17 tot 44 jaar.

Om een lang verhaal kort te maken. Dit is waar wij van houden. Wees lekker jezelf en draag waar jij je goed bij voelt!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *