Hoe gezond is een veganistische levensstijl?

Hoe gezond is een veganistische levensstijl?

Bron: Pixabay

Het veganisme wordt steeds populairder. De levensstijl die een plantaardig dieet omvat, werd in 2020 door 79 miljoen mensen wereldwijd nageleefd. Er wordt verwacht dat dit aantal de aankomende jaren nog veel meer zal toenemen. Is de populariteit rondom het veganisme terecht?

Hoe ziet het leven van een veganist eruit?                                                                                                                                      
Geen vlees, geen vis, geen schaaldieren, geen insecten en geen zuivelproducten. Dit is hoe het leven van een veganist eruitziet. Alle dierlijke voeding en producten worden vermeden. Zelfs met mooie Christian Louboutins, die zijn gemaakt van leer, kun je veganisten geen plezier doen. Dit geldt ook voor alle producten die op dieren zijn getest, vermeldt The Vegan Society.
Britney Lindo (21) is sinds juni 2020 veganist. Britney is gestopt met vlees eten, omdat ze merkte dat haar lichaam hier niet goed op reageerde. Ze is daarnaast lactose-intolerant en heeft nooit ei gelust. Hierdoor besloot ze om volledig vegan te worden. Vandaag de dag heeft Britney hier nog geen spijt van. Ze is van plan om heel haar leven veganist te blijven. Ze hoopt zelfs een partner te vinden die ook veganist is en wil haar kinderen veganistisch opvoeden. Sinds ze vegan is voelt ze zich mentaal en fysiek stukken beter. Ook is Britney anders naar de natuur gaan kijken. Zo is ze meer om het dierenwelzijn gaan geven.

Vergroot

63a079e7-6f8a-48e0-a417-67678905bb3b
Britney Lindo

Britney vertelt dat er in vlees stressoren zitten. Dit kan ontstaan bij dieren die veel stress hebben ervaren. Stressoren hebben een negatieve invloed op het vlees. Professor Stefaan De Smet, vleesexpert aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) bevestigt dit samen met een groot aantal andere onderzoekers die hier onderzoek naar hebben gedaan.

Door de stress, die de dieren voornamelijk ervaren bij het transport en de wachttijd in het slachthuis, kan het metabolisme van de dieren versnellen. Dit zet zich door na de dood.

Door de negatieve invloed op de omzetting van spierweefsel naar vlees kan het vlees van kleur veranderen (het is bleker of donkerder dan normaal), meer vocht verliezen, te zacht of te taai zijn. Als een dier extreem veel stress heeft ervaren kan zelfs de smaak van het vlees beïnvloed worden. Sinds Britney geen stressoren meer binnenkrijgt merkt ze dat ze zich op energetisch en emotioneel vlak ook beter voelt.

Wat eet een veganist op een dag?

Britney begint haar dag meestal met een kom havermout die ze mixt met Alpro kokosmelk. Hier voegt ze nog wat fruit en noten aan toe (bosbessen, banaan en walnoten). Af en toe gebruikt ze agave siroop en/of kaneelpoeder om de smaak wat te versterken. In de middag eet Britney vaak speltbrood met vegan beleg. Haar favoriete beleg is de groentespread “Spicy tomaat” van Zonnatura. Haar avondmaaltijden variëren, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde. Ze haalt haar koolhydraten bijvoorbeeld uit rijst, aardappelen of pasta. Dit mixt ze met groenten en zaden. Tussen haar maaltijden door eet Britney veel fruit, en noten.

Het dieet van een veganist bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, granen en noten. Voedingsdeskundige Sharon van FoodShare Online licht dit kort toe. “Het klinkt heel karig, maar met deze producten kun je veel variëren”, vertelt ze. “In vlees zitten bepaalde voedingstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Een veganist moet veel groenten, fruit, granen, zaden en noten eten om het tekort aan deze voedingstoffen te kunnen compenseren. Het slikken van vitaminen hoort hier ook bij.” In de onderstaande infographic wordt kort en duidelijk uitgelegd welke voedingsstoffen je als veganist zijnde mist en waar je die vandaan kunt halen.

Vergroot

2015-117-veganistisch-dieet-scaled
Bron: Visual.ly

Vegetariër en flexetariër

De veganistische levensstijl wordt wel eens verward met de vegetarische levensstijl. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee levensstijlen. De Vegetariërsbond benadrukt dat vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren worden gedood, zoals vlees en gevogelte. De meeste vegetariërs eten wel andere dierlijke producten, zoals kaas en melk.

Flexitariër is een belangrijke term die ook steeds vaker voorkomt. Dit is iemand die maximaal vier dagen in de week vlees eet. Uit het onderzoek van Belevingen van het CBS (2020) is gebleken dat steeds meer mensen flexitariër worden. Op dit moment is 45% van de 18-plussers in Nederland flexitariër. Dit sluit aan bij het gegeven dat wij als Nederlanders over het algemeen minder vlees zijn gaan eten. Ruim 1 op de 3 volwassen Nederlanders eet nu minder vlees dan voorheen.

Vergroot

Verandering-vlees
Verandering in vleesconsumptie onder 18-plussers (2020). In procenten weergegeven. Bron: CBS.

Redenen hiervoor kun je aflezen in de onderstaande visualisatie.

Vergroot

Redenen-NV
Redenen van niet vleeseters om geen of beperkt vlees te eten (2020). Bron: CBS.

Vergroot

Redenen-Flex
Redenen van flexitariërs om geen of beperkt vlees te eten (2020). Bron: CBS.

Cijfers

De meest recente cijfers van het aantal veganisten in Nederland komen uit juli 2020. De teller stond toen op 150.000 veganisten. Deze schatting is gebaseerd op het aantal leden van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme in 2020. Het land met het grootste percentage veganisten is Israel. 5% van de bevolking is hier veganist.

Wat kost het om veganistisch te zijn?  

Een veganistische levensstijl kan je zo duur maken als je zelf wilt. Het hoeft overigens niet duurder te zijn dan een levensstijl waar wel dierlijke producten worden genuttigd en gedragen. Hier is nog wel eens verwarring over. Plantaardig eten is vaak juist goedkoper dan eten bestaande uit dierlijke producten. Noten zijn wel wat duurder. Toch valt de prijs van noten mee in vergelijking met de prijs van dierlijke producten. Kijk bijvoorbeeld naar kaas, vlees en vis. Dit zijn een van de duurste producten die mensen geregeld kopen.

Wel is het zo dat als je vleesvervangers in overvloed wilt eten het een dure grap wordt. Dit is gelukkig niet nodig meldt de Nederlandse Vereniging voor Veganisten. Aan één stuk per dag heb je genoeg. Ook hoef je niet per se vleesvervangers te eten. De nodige vitaminen en mineralen kun je ook uit noten, zaden en extra groenten halen. Vleesvervangers bestaan ook uit een combinatie van deze producten. Op de onderstaande afbeeldingen zie je de prijs van 200 gram kipschnitzel en 200 gram vegetarische schnitzel bij de Jumbo. Te zien is dat de vegetarische kipschnitzel 3 cent goedkoper is dan de kipschnitzel. Vleesvervangers hoeven dus niet duurder te zijn.

Het kan even duren voor je de veganistische levensstijl onder de knie hebt. Zo’n levensstijl vergt nou eenmaal kennis en ervaring. Zolang je goed uitzoekt waar de juiste producten te vinden zijn, je gewend bent om veganistisch te koken en beschikt over genoeg kennis is het niet duurder om veganistisch door het leven te gaan. Je moet er wel wat voor over hebben.

Voor- en nadelen van het veganisme

Het veganisme heeft voor- en nadelen. Deze hebben wij even op een rijtje gezet in de onderstaande infographic.

Vergroot

Voordelen-en-nadelen-van-het-veganisme
De voor- en nadelen van het veganisme. Bronnen: Bruers (2014), International Agency for Research on Cancer (2015), Mann (2014), Nederlandse Vereniging voor Veganisten (z.d), NPO (z.d), Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (2018), Voedingscentrum (2016& 2020). Gemaakt door Destiny de Wit.

Als je de voor- en nadelen tegen elkaar afzet kun je zien dat de nadelen grotendeels verholpen kunnen worden. Dit betekent dat het vooral in je voordeel werkt om als veganist door het leven te gaan.

Is een veganistische levensstijl gezonder dan een levensstijl van iemand die wel dierlijke producten eet en gebruikt?

Het is niet zo dat veganistische voeding altijd gezonder is. Een vegan pizza met als toetje een vegan brownie met sojaslagroom zorgt evengoed voor een caloriebom, net zoals een normale pizza en brownie. Daarnaast zitten er in vegan producten vaak veel smaakmakers, kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen. Deze zijn ook niet bepaald gezond.

Veganisten zijn vaak wel gezonder dan vleeseters. Dit heeft vooral te maken met hun leefstijl. Veel veganisten eten niet alleen anders, ze leven vaak ook anders. Veganisten leven vaak bewuster. Ze nemen de fiets in plaats van de auto, roken niet, kiezen voor onbewerkte, volkoren producten en bereiden hun maaltijden vaak zelf. Dit meldt Maastricht UMC. Wel moeten veganisten erop letten dat ze de voedingstoffen die ze missen ergens anders vandaan halen. Dit is nodig om gezond te blijven.

Veganisten zijn vaak bewust van hun voeding, beweging en gaan bewuster met het milieu en het dierenwelzijn om. Daarnaast is een veganistische levensstijl goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit laat blijken dat de populariteit rondom het veganisme niet voor niets is. Het veganisme is een levensstijl met vele voordelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *