Diploma gehaald? Op de arbeidsmarkt gefaald!

Diploma gehaald? Op de arbeidsmarkt gefaald!

Na jaren hard studeren, stage lopen en stressen heb je dan eindelijk je diploma op zak! Je kan eindelijk je studenten life-style omgooien naar de serieuze werk life-style. Echter, is voor starters op de arbeidsmarkt hun gloednieuwe papiertje niks waard. 

Door de coronacrisis die nu al tijdje gaande is, zijn er op dit moment tienduizend starters die niet aan een baan komen. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut en SEO Economisch Onderzoek is gebleken dat net voor de start van het coronavirus afgestudeerden een nog gunstigere positie hadden dan dat jaar ervoor.

Toen echter de coronacrisis in Nederland aanbrak, is dit compleet omgedraaid. In juni had zo’n 63 procent van de pas afgestudeerde jongeren een baan, ten opzichte van 67 procent van de jongeren die een jaar eerder zijn afgestudeerd. De afgestudeerden hadden daarin flexibele en vaste contracten. Ook bij beide van deze factoren is er een daling te zien.

De verandering van de hoeveelheid vast en flexibele contracten onder starters.

Uit verdiepend onderzoek van de Nationale Vacaturebank is gebleken dat de impact van de pandemie, op mensen die aan het begin van hun loopbaan staan, veel groter is dan gedacht. Van de 700 ondervraagden heeft 22 procent aangegeven dat zij hun toekomst met veel stress en somberheid tegemoet gaan. 

Kirsten Zijlstra is net afgestudeerd als event-manager. Ze vertelt in het volgende audiofragment hoe zij als starter tegen de huidige arbeidsmarkt aankijkt:

Kirsten Zijlstra, in de winter nog zelfverzekerd en vastberaden om haar gewenste diploma te halen.

Ook DJ en producer Robin den Ouden, die net afgestudeerd is aan de Herman Brood Academie, zit met veel onzekerheden. Je hoort het in het volgende audiofragment:

Robin is bezig in zijn studio met nieuwe muziek voor als hij ooit weer aan het werk kan.

Jamie afgelopen zomer tijdens haar diploma uitreiking.

Maar niet alleen in de evenementen sector vinden de problemen van jonge starters plaats. Zo is Jamie den Blanken in juni afgestudeerd als stewardess. Echter, zijn er in de luchtvaart veel banen geschrapt. “Ik heb een super leuke stage bij KLM gehad. Ik kon alleen helaas niet blijven. Ik ben nu eigenlijk gedwongen om nog een andere studie te gaan volgen. Als ze straks namelijk weer stewardessen gaan aannemen, zoeken ze vaak stewardessen met ervaring en dat heb ik helaas niet.”

Jonathan Sluis, werkzaam bij het UWV op de afdeling Werk en Inkomen, merkt de vervelende situatie voor starters op de arbeidsmarkt ook al een tijd. “Wij hebben sinds de coronacrisis een hele grote stijging gezien in het aanvragen van een WW-uitkering. Het zijn vooral starters, maar wel uit verschillende studierichtingen. Daarnaast is het voor starters moeilijk om een WW-uitkering te krijgen. Je moet namelijk je voorgaande werk kunnen aantonen. Veel studenten kunnen niet genoeg werkzaamheden aantonen en vallen hierdoor buiten de boot.”

“Er wordt veel gezegd dat het aanbod banen de laatste maanden erg toeneemt. Dit is ook zeker zo, alleen vooral in de horeca. Dit waren voornamelijk de bijbanen die nu weer terug komen. De banen waar de starters op de arbeidsmarkt naar op zoek zijn, zitten hier niet vaak tussen.”

Starters zijn hard bezig om hun nieuwe werk life-style onder de knie te krijgen. Echter, zal dit vooral bestaan uit sollicitaties versturen en hun eigen skilss verder ontplooien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *