Harddrugs: de smokkel van Colombia naar Nederland

Harddrugs: de smokkel van Colombia naar Nederland

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

De afgelopen drie jaar is de handel in cocaïne geëxplodeerd, zo blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door de Nederlandse Douane. De Rotterdamse haven is de spil van de smokkel van Zuid-Amerika naar de rest van Europa. Zuid-Amerika lijkt ‘een ver van je bed show’, wat hebben wij er mee te maken behalve de leuke Netflix series die we ervoor terug krijgen. Maar Europa, en zeker Nederland speelt de Colombiaanse drugshandel een grote rol.

De cocaïne komt Rotterdam binnen, gaat naar een loods, vervolgens komt een grote vrachtwagen en die neemt de cocaïne direct mee naar Polen of een ander land. Rotterdam neemt in de cocaïnehandel dus een centrale positie in. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is vanwege dit probleem zelf gaan kijken in Colombia. Experts hebben hem verteld dat het bijna onmogelijk is om vanuit Colombia zelf de handel te stoppen en dat Nederland er goed aan zou doen om Schiphol, Vlissingen en de haven van Rotterdam zo onaantrekkelijk mogelijk zouden moeten maken.

Nederland
Het zou in nederland te makkelijk zijn om binnen te komen, de straffen zouden niet zwaar genoeg tellen in de ogen van de smokkelaars en bovendien liggen hun verdiensten erg hoog. Een stuk aantrekkelijker dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar komen ze moeilijker binnen, zijn de straffen een stuk hoger en zijn de verdiensten voor de dealers lager.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil een Nederlandse ‘drugsbrigade’ van honderden mensen oprichten die zich op dit probleem zullen focussen. Aboutaleb lijkt dat een lastige zaak. (zin klopt niet) Je kunt niet zomaar rechercheurs en deskundigen uit de bestaande politie-eenheden trekken. De burgemeesters van de grotere steden gaan samen met minister Grapperhaus zitten om te kijken wat mogelijk is samen met het kabinet. Wat meer uit het overleg van Aboutaleb met plaatselijke deskundigen kwam, is dat de inlichtingen positie van Nederland in Zuid-Amerika zwak is, en dat daar veel in verbeterd kan worden.

Zuid-Amerika
Hèt werelddeel van de drugs, waar ze gemaakt en illegaal doorverkocht worden. Dit ondanks dat harddrugs in elk land verbonden zijn. De meeste drugs worden gemaakt in Colombia, een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Colombia is de grootste cocaïneproducent van de wereld. “Samen met Bolivia en Peru produceert het 99% van alle cocaïne in de wereld”, aldus Jan Versteegh in het BNNVARA-programma ‘Trippers’.

Eind 2017 werd in Colombia op 171.000 hectare land coca verbouwd. Als alle planten op het grondgebied gebruikt zouden worden voor cocaïne productie, zou er een totale waarde van 2,7 miljard dollar (ruim 2,3 miljard euro) aan het product zitten, zo blijkt uit een rapport van de VN van vorig jaar. Het rapport vermeldt ook dat er een bezorgdheid bestaat dat al dit geld, afkomstig uit de drugseconomie, vredesopbouw inspanningen kan ondermijnen, de rechtmatigheid kan verzwakken, gewapende groepen kan versterken en democratische instellingen kan delegitimeren door corruptie en illegale financiële stromen.

Uitbreiding Europa
In het midden van de jaren tachtig breidden de kartels hun afzetmarkt uit naar Europa. Galicië in Spanje was een onderontwikkeld gebied, waar het leven moeilijk was. Smokkelaars werden de leiders van de gemeenschap. Die smokkelaars werden lokale helden met allerlei machten. 

In de jaren vijftig en zestig begon men daar op grote schaal met tabakssmokkel en al snel behoorden de bendes van Galicië tot de machtigste criminele organisaties in Europa.

De overstap naar cocaïne kwam in de jaren tachtig en was verrassend makkelijk. Colombiaanse kartels zochten manieren om hun product naar Europa te krijgen. In de gevangenis ontmoetten die smokkelaars elkaar, waar ze dezelfde taal spraken. De Colombianen stonden versteld toen ze Galicië bezochten. Ze zagen hoe meegaand het bestuur was en waren verbaasd hoezeer de bendes geaccepteerd werden door de bevolking. Uiteindelijk was Galicië in de jaren tachtig een paradijs voor drugssmokkelaars.

Daarna kwam de drugssmokkel in Italië. Dit land heeft met zijn maffia de reputatie dat er contacten zijn en Colombianen en Italianen schijnen elkaar in de omgang goed te liggen. Precies dezelfde relatie tussen handelaren van deze twee nationaliteiten komen we vanaf het einde van de jaren tachtig tegen in Nederland.

Veiligheid
Er vinden in een aantal landelijke gebieden nog conflicten plaats tussen nieuwe illegale gewapende groeperingen, drugskartels, guerrillagroeperingen en de Colombiaanse strijdkrachten. Er komen regelmatig aanslagen en ontvoeringen voor op het platteland en soms ook in de stedelijke gebieden.

Reisadvies vanuit Nederland is niet positief, vooral door die drugsbendes en door verdere onrust in het land. Zo schrijft ook de Ministerie van Buitenlandse Zaken op hun reisadvies pagina:“In aanloop naar de verkiezingen en dagen erna kunnen er in de grote steden demonstraties zijn. Demonstraties kunnen gewelddadig eindigen. Vermijd demonstraties en plekken waar veel mensen samenkomen.”.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken


Rol Nederland
In Nederland zijn veel invloedrijke drugsorganisaties die banden hebben met Colombiaanse bendes. Een goede reden daarvoor is dat Rotterdam een van de belangrijkste doorvoerhavens voor Colombiaanse cocaïne is en derhalve voor de internationale drugshandel. Zo heeft de douane zondag 29 september tijdens een controle in de Rotterdamse haven ruim 1500 kilo cocaïne onderschept. 

Aanvankelijk leverde het minder risico’s op om drugs in kleine hoeveelheden te verstoppen in brieven en postpakketten, en die naar Europa te sturen. Deze methode wordt nog steeds gebruikt, ook met bestemming Nederland. Dr. Zaitch van Universiteit Utrecht en expert op het gebied van drugscriminaliteit, zei in een eerder interview dat het belangrijk is voor Nederland om samen met de Europese Unie na te denken over langetermijnveranderingen. “Men is al 25 jaar bezig met de strijd tegen drugs en de handel is juist sterker en professioneler geworden. Uiteindelijk zie ik persoonlijk geen andere oplossing dan de regulering van cocaïne.” aldus Dr. Zaitch.

Zaitch promoveerde in 2001 op zijn studie Traquetos: Columbians involved in the cocaine business in the Netherlands.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *