Fotoreportage: twee kampen die het nooit met elkaar eens zullen worden

Fotoreportage: twee kampen die het nooit met elkaar eens zullen worden

Beeld: Kasper Spruijt

Afgelopen maand zaten de Britten op het puntje van hun stoel, 31 oktober zou het dan eindelijk D-day zijn. Maar niks bleek minder waar, er kwam weer uitstel en de toekomst voor Groot-Brittannië is nog steeds onzeker. Dat betekent ook dat het druk zal blijven voor het parlement in Londen. Hier op de stoep staan de twee kampen letterlijk tegenover elkaar, ‘remain’ of ‘leave’. Dat zijn de opties.

“We verliezen onze vrijheid, historie en soevereiniteit.”

“Ik heb een stabiel leven hier maar voor ouderen is het spannend. Die zouden zomaar terug naar Nederland gestuurd kunnen worden, ondanks hier een leven te hebben.”

“Ik wil niet al die regels en restricties, we hebben nog nooit zoveel ‘silly rules’ gehad. Ik ben niet tegen Europa maar tegen de Europese Unie. Ik heb in Duitsland gewoond en veel Brexiteers komen uit het buitenland. Maar vertel me niet wat ik moet doen!”

“Ik heb een vader van 93. Ondanks dat één van zijn zonen en zijn kleinkinderen in Brussel wonen, heeft hij volgens mij voor een Brexit gestemd. Hij leest de DailyMail en zijn mening wordt gevoed door dat soort kranten. We demonstreren voor een nieuwe referendum. Als we dat dan verliezen is het oké, dan ga ik niet weer de straat op.”

“De Europese Unie is een grote pestkop, we zijn niet eens verkozen in Brussel. 17,4 miljoen mensen hebben gestemd, en ze moeten niet weer komen aanzetten met een nieuwe referendum.”

“We hebben altijd de beste deal gehad in Europa, niemand heeft gezegd dat het perfect is. Maar nu hebben we nog een plekje aan de tafel en het vetorecht, als we allemaal samen werken kunnen we die deal verbeteren. Ik heb een dochter en een kleinzoon en ik wil dat zij opgroeien met dezelfde rechten en toekomst als ik had. Boris Johnson is een leugenaar, bedrieger en een kwakzalver. Hij hoort in de gevangenis.”

“Het volk heeft gestemd en dat moeten we na komen. Niet weer een nieuw referendum, totdat de uitkomst is zoals ze willen. Open grenzen zijn slecht voor Groot-Brittannië én voor de landen in Oost-Europa. De opgeleiden komen hierheen, omdat de lonen beter zijn. Wij hebben dan een arbeidsoverschot en zij hebben geen kundige werkkrachten meer.”

De Brexit procedure duurt nu al meer dan drie jaar. Het is meer en meer een circus geworden, demonstranten verkleed in gekke pakken en toeristen die maar al te graag met hen een selfie nemen.

“Zonder Europa zal Groot-Brittannië ineenstorten. Zonder Europa is het als een torso zonder hoofd. Het is geen rationale beslissing maar één gebaseerd op ideologie. Ik kom uit Zuid-Spanje maar ik woon nu al 44 jaar in de UK.”

Beeld: Kasper Spruijt

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *