Wandelen is hét tegengif voor de drukke maatschappij

Wandelen is hét tegengif voor de drukke maatschappij

Beeld: Sofia Assarrar

De zon streelt zachtjes over het gezicht van de wandelaars. De bladeren aan de bomen wiegen heen en weer. De wandelaars laten een pad van voetstappen achter in de drassige herfstgrond. Wandelen is gezond, ontspannend en wordt steeds populairder onder Nederlanders.

Steeds meer jongeren trekken de wandelschoenen aan en gaan de paden op, de lanen in. “Wanneer ik wandel, sluit ik me af van alle onrust in mijn hoofd”, vertelt Camille Kalijn van den Boorn, een 23-jarige wandelfanaat. Op een herfstige vrijdagmiddag treffen wij elkaar bij de Soesterduinen. Met niets anders dan fluitende vogels op de achtergrond, beginnen we te lopen. Camille: “Ik leef in de stad en krijg constant veel indrukken en prikkels binnen. Door te wandelen in de natuur ben ik daar echt even weg van.” We stoppen bij een omgevallen boom en kijken over de vlakte van zand en bos. Een deken van bladeren bedekt de grond. Camille: “Ik heb daarnaast een slaapprobleem en slaap daardoor weinig. Sinds ik ben begonnen met dagelijkse wandelingen tussen twaalf uur en drie uur ‘s nachts te maken, slaap ik veel beter. Ik merk ook dat ik me dan echt goed voel als ik wakker word.” 

De belangstelling voor wandelen is de afgelopen jaren flink gestegen. Terug in 2016 werd er door de Nationale Wandelmonitor al een grote stijging geconstateerd. Het aantal wandelaars steeg toen van 6,6 miljoen in 2010 naar 10,5 miljoen in 2016. In 2018 zijn er voor het laatst 11 miljoen wandelaars geteld. Thomas van Rest, communicatieadviseur van Wandelnet vertelt: “Het totale aantal wandelaars blijft stijgen.” In totaal zijn er in 2018 423,5 miljoen wandelingen gemaakt. 65% van de Nederlanders heeft een wandeling voor het plezier van minimaal 1 uur heeft gemaakt. De Wandelmonitor vergaart deze informatie aan de hand van verschillende onderzoeken. De Nijmeegse vierdaagse ziet de afgelopen jaren ook een stijging in haar aantal deelnemers, met name onder de jongeren. Waar er in 2016 nog zo’n 5100 jongeren in de leeftijdscategorie 21-30 jaar meededen, waren dat er dit jaar 7336. Ook in de leeftijdscategorie van 11-20 jaar is er een grote stijging te zien. Het aantal deelnemers is namelijk van 2100 jongeren naar 3069 jongeren gestegen. 

“We hebben het allemaal zo druk, wandelen vormt een soort tegengif voor de drukke maatschappij ”, vertelt Mariëlle Vissers van de Koninklijke Wandel Bond Nederland aan het Parool. Tijdens onze wandeling schets ik deze hypothese aan Camille voor. In de verte blaft een hond. Lachende kinderen spelen met takjes die op de grond liggen. Terwijl ze wolkjes van koude lucht uitblaast, reageert ze:Wandelen is voor mij ook om even een adempauze te nemen van de drukke maatschappij.” Tijdens haar wandelingen ligt de telefoon thuis. “Ik neem hem meestal niet mee. Doe ik dat wel, dan ben ik sneller geneigd om even te kijken hoe laat het is en dan zie ik weer allerlei meldingen op mijn scherm verschijnen. Door mijn telefoon niet mee te nemen, kan ik los van alles zijn.”

Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat speelt in op de wandeltrend. Woensdag 9 oktober is namelijk het platform Ruimte voor Lopen feestelijk van start gegaan. Het doel van dit platform is om meer ruimte voor lopen in Nederland te creëren. Dat doen ze aan de hand van allerlei projecten. Bijvoorbeeld door meer kennis te vergaren en goede voorbeelden te verspreiden over de veiligheid van voetgangers in het verkeer. Zodat de – volgens hen beperkte – aandacht voor die veiligheid wordt vergroot. Ook houden ze zich bezig met de beloopbaarheid van wijken en buurten. Daar willen ze een tool voor ontwikkelen. “Lopen is een duurzame manier van verplaatsing. Wij willen er ruimte voor creëren in het hoofd, het beleid en buiten”, meldt het ministerie. Inmiddels hebben al meer dan dertig organisaties en professionals zich bij het platform aangesloten.   

Wandelen is gezond voor je lichaam, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Je longen en hart worden er sterker van en je geheugen beter. “We zijn vergeten hoe geweldig het is dat we kunnen lopen. Als je één jaar bent, worstel je nog met het behouden van je evenwicht, maar nu zien we het wonder van lopen als een gegeven”, vertelt Jolanda de Jong, specialist in mindful wandelen. De Jong: “Doordat we constant in contact zijn met bijvoorbeeld technologie en een drukke agenda, kunnen we ons hoofd niet compleet laten ontspannen. Als je regelmatig wandelt, zullen dingen zoals stress en piekeren aantoonbaar verminderen. Daardoor zal de energie die veelal in je hoofd hangt en het malen en piekeren veroorzaakt, door je lijf stromen. Dat geeft rust.” Volgens de Jong is het ook heel laagdrempelig om te beginnen met wandelen. “Je hoeft alleen maar je deur uit te stappen. Er zijn weinig tot geen voorwaarden aan verbonden. Behalve dat je er tijd voor moet maken, maar onbewust wandel je eigenlijk al dagelijks.”

“Als je eenmaal bent begonnen met wandelen, weet je pas hoe fijn het is en wil je echt niet meer stoppen”, vertelt Camille. Het landschap strekt zich voor ons uit en de geur van verse dennennaalden drijft onze neus binnen. Ze merkt dat mensen om haar heen ook steeds vaker de deur uitgaan om even een wandeling te maken. “Het imago van die kneuterige, oude Nederlanders die lekker op stap gaan met hun bammetjes is wel echt verminderd”, vertelt ze, terwijl ze een kastanje oppakt. “Al moet ik zeggen dat mijn vriend en ik er zelf ook niet al te flitsend uitzien, gewapend met wandelkaart, bergschoenen en comfy kleding. Maar ach, zo ziet iedereen eruit die je in de bossen tegenkomt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *