Heilig vuur blijft branden in Nederlandse palingrokerij

Heilig vuur blijft branden in Nederlandse palingrokerij

Het Noord-Hollandse Kortenhoef heeft blauw gestaan. Op zaterdag 7 september vond hier de 26ste editie van het NK Palingroken plaats. Meer dan honderd gloeiende rookkasten stuwden witte, naar hout geurende wolken de lucht in. Rondom de kasten was het een gekrioel van zeerotten, hobbyrokers en kinderen, die de liefde voor het palingroken met de paplepel kregen ingegoten. Hoewel de paling het moeilijk heeft, is de cultuur van het roken nog lang niet stervende.

Veel van de kinderen op het NK Palingroken zijn nog jonger dan twaalf jaar; zo lang is het geleden dan de paling op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten kwam. Slechts een jaar later verschoof de gesteldheid van de vis naar het donkerrood van ‘ernstig bedreigd’. Het duurde vervolgens nog een jaar tot de Nederlandse overheid met het Eel Management Plan kwam, dat de paling tegen uitsterven moest beschermen. Inmiddels tien jaar verder blijft het vooruitzicht voor de paling minstens zo duister als de leefomgeving van het dier. De populatie groeit, maar met een verontrustend laag tempo, laat Wageningen weten. Natuurmonumenten voelt de bui al hangen en vraagt de Raad van State een einde te maken aan de palingvisserij in natuurgebieden.

Maar zelfs nu kan de rook het hangijzer niet deren. Het NK Palingroken blijft een geliefd evenement, dat in het teken van gezelligheid en traditie staat. Om dat in stand te houden, komen de rokers met meer dan alleen wilde paling.

Bekijk hoe ze dat doen, op de fotoreportage hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *