Roel Konijnendijk (31) woont in Londen: ‘Ik leef al drie jaar in onzekerheid’

Roel Konijnendijk (31) woont in Londen: ‘Ik leef al drie jaar in onzekerheid’

Roel Konijnendijk (31). Foto: Janine Vink

Roel Konijnendijk verhuist samen met zijn vrouw in 2011 naar het Verenigd Koninkrijk. Hij is de volgende jaren bezig met een PhD- en postdoctoraal onderzoek en zij vindt een goede baan. “En dan worden ineens alle poten onder onze stoel weggezaagd.”

Het merendeel van de Britten stemt op 23 juni 2016 om de Europese Unie te verlaten.

Het EU-referendum was een belofte van ‘Conservitive Party’-leider en premier, David Cameron, in 2013. Wanneer zijn partij de verkiezingen in 2015 wint, plant Cameron het beloofde referendum op 23 juni 2016. “’It’s leave’, waren de eerste woorden die ik de ochtend van 24 juni 2016 hoorde. Dan krijg je wel een gevoel van echte wanhoop.” 51,9 procent van de Britten stemt bij het referendum ‘leave’,voor het verlaten van de Europese Unie. 48,1 procent van het Britse volk stemt hier tegen tegen. Met deze uitslag wordt het leven van Konijnendijk, en de andere 3,6 miljoen migranten in het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een stuk ingewikkelder. “Zonder dat ik daar iets mee te maken had. Zonder dat ik daar zelf een stem over mocht hebben. Ik word er gewoon boos van.”

Echter ziet Cameron zichzelf niet als degene die het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leidt. Hij treedt af en de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, wordt aangesteld om brexit tot een goed einde te brengen. May schrijft op 29 maart 2017 een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, om de officiële uittreding van het Verenigd Koninkrijk aan te vragen. Vanaf het moment van aanvraag krijgt May precies twee jaar de tijd om brexit rond te krijgen. Haar eerste zet is de aankondiging van nieuwe verkiezingen. Uiteindelijk resulteert de stemming in haar nadeel en May verliest de absolute meerderheid in het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer.

Konijnendijk is in eerste instantie naar het Verenigd Koninkrijk verhuist voor zijn academische carrière in de ‘oude geschiedenis’, maar brexit kan roet in het eten gooien. “Dit is de toekomst waarvoor ik heb gekozen, want in mijn werkveld is het ideaal om een baan te zoeken in het land waar je je opleiding hebt gevolgd en je connecties hebt. Wanneer je naar een ander land gaat, ben je baanloos.” Het is voor Konijnendijk afwachten of die carrière gaat komen in het Verenigd Koninkrijk, want wanneer er een brexit komt valt een deel van het onderzoeksgeld van de universiteit weg en internationale banden zullen moeizaam worden. “Dat is ook een deel van de onzekerheid waar ik in leef. Voor mijn toekomst is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren.”

“Mijn vrouw en ik hebben allebei aanvraag moeten doen voor ‘settled status’ om te mogen blijven. Dit hebben we allebei toegekend gekregen zonder verdere voorwaarden.” Er zijn namelijk toch een aantal criteria waar naar gekeken wordt en dat was niet de afspraak. “Het lijkt erop dat het registratiesysteem wordt gebruikt als filter, een manier om te bepalen wie wel en niet mag blijven”, reageert Konijnendijk. “Ik heb mensen gesproken die hierdoor verhuisd zijn, ze willen er niet meer mee te maken hebben.” Zelf heeft Konijnendijk samen met zijn vrouw bewust besloten om in het Verenigd Koninkrijk te blijven wonen. Dit is de toekomst die ze hebben gekozen. “Daarnaast heeft niemand echt een probleem met Nederlanders, maar je ziet wel dat het op anderen gericht wordt.” Konijnendijk legt uit dat het wantrouwen jegens vreemdelingen algemener wordt en zich ook op hem en zijn vrouw richt. “Dat geeft een hele andere sfeer.”

“Voornamelijk als je het platteland ingaat hebben Britten een houding van: ‘We willen best vriendelijk tegen je zijn en we willen je best helpen, maar dat is alleen omdat je te gast bent’.” Deze houding frustreert Konijnendijk. “Ik kan hier wel leven en ik kan hier wel doen wat ik wil, maar op een gegeven moment kan het omslaan en kan die stemming zich op mij richten.” Konijnendijk en andere migranten zitten daarom nog met veel vragen. “Heb ik straks nog steeds dezelfde rechten die ik nu heb als EU-inwonende? Mijn status staat op de tocht, want daar heeft op dat moment nog niemand iets concreets over gezegd.”

In de eerste afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie komt vervolgens naar voren dat voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk voorlopig niets ingrijpend verandert. Andere afspraken die gemaakt worden gaan onder andere over geld en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Maar: dezelfde afspraken worden tot drie keer toe weggestemd in het Britse Lagerhuis. Hierdoor wordt de brexit-deadline na twee keer uitstellen vastgelegd op 31 oktober 2019. May wordt niet degene die het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leidt, op 24 mei 2019 treedt ze af en Boris Johnson neemt het stokje over. Hij ziet een brexit-compromis niet zitten en dringt fel aan op een harde brexit, maar ook Johnson moet om uitstel vragen en de deadline wordt verplaatst naar 31 januari 2020. “Dat is de laatste twist in het eindeloze drama”, reageert Konijnendijk.

Johnson wil de doodlopende weg van brexit doorbreken met parlementsverkiezingen op 12 december 2019. Hij hoopt op een betere afloop dan zijn voorganger, Theresa May, kreeg. Ondertussen merkt Konijnendijk dat de Britten brexit-fatigue worden. Mensen zijn het zat om er voortdurend over te horen, legt Konijnendijk uit. “Mijn stille hoop is altijd geweest dat het niet doorgaat. Ik leef namelijk al drie jaar in onzekerheid.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *