“Het geeft me elke keer zo’n kick om mee te doen”

“Het geeft me elke keer zo’n kick om mee te doen”

Foto: Marco de Klerk

De ene draagt een spijkerbroek, de volgende een volledig sporttenue en weer een ander een zilveren hotpants met een paars glimmende fannypack om haar heupen. Een parade van 275 totaal verschillende mensen, maar één ding hebben ze gemeen; iedereen staat op wieltjes.

De skate parade is in de afgelopen jaren een heus begrip geworden in Utrecht. Van begin mei tot eind september kan je dan ook al negentien jaar lang op de vrijdagavond een grote groep skaters treffen rondom Utrecht. Door het harde werken en veel enthousiasme, weten de vrijwilligers van de skate parade elke week weer een veel bezocht evenement neer te zetten.

Silvana Riphagen (24) kreeg er lucht van dat ze vanaf haar 18vrijwilliger mocht worden bij de parade en greep die kans met beide handen aan. Inmiddels zit ze in het bestuur en op de avonden zelf is ze onderdeel van een de grote groep verkeersregelaars die er mee rijden. “Ik studeer en woon in Maastricht maar vind de skate parade zo’n tof evenement, dat ik nog steeds elk weekend direct uit college door kom naar Utrecht om mee te helpen.”

Voorop bij de parade rijdt een politiemotor gevolgd door alle vrijwilligers. Dit aantal verschilt per week maar nu met de ena laatste keer van het seizoen zijn er zo’n 45 vrijwilligers in felgekleurde hesjes, uitgerukt om mee te helpen. De skaters voorop zorgen dat de wegen worden afgezet zodat de hele parade bij elk kruispunt in één keer kan oversteken. Als de hele groep gepasseerd is, zorgen de vrijwilligers dat ze weer vooraan de groep komen te rijden, zodat ze na een tijdje weer een kruispunt kunnen afzetten. “Als we dan mensen passeren is het ook wel een ongeschreven taak om de groep in de gaten te houden, zodat je kan bijspringen als er wat gebeurt”, vertelt Riphagen. Op die manier houden alle vrijwilligers een oogje in het zijl.

“Ik ben net gevallen in de bocht bij het Vredenburg,” vertelt deelneemster Marielle de la Fuente, “er stond gelijk een meneer achter me, zodat de mensen niet over me heen konden skaten. Vervolgens kwam een andere vrijwilliger aangesneld om op te staan en toen we weer verder skeelerden kwam er een iemand naast me skaten om te vragen of ik nog EHBO-hulp nodig had.”

Foto: Marco de Klerk

Silvana is blij dat te horen, “op papier is dat ook de bedoeling, maar het is altijd afwachten of het in de praktijk ook zo uitpakt.”

Elke week legt de groep skaters zo’n 25 kilometer af waar ze twee uur over doen, maar naast dat het een sportief evenement is, doen de meeste mensen voor de gezelligheid mee.

“Ik vind het echt een kick om mee te doen,” zegt Marielle, “het geeft me altijd zo’n groepsgevoel.”  Om de sfeer helemaal af te maken, bouwen de vrijwilligers elke week twee auto’s, die beschikbaar gesteld zijn door sponsoren, totaal om. De ene is de bezemwagen die achteraan rijdt, de andere rijdt met een muziekinstallatie, een DJ en een MC (de persoon die de sfeer brengt bij een feestje) achter de politiemotor en zorgt ervoor dat de skaters in de juiste ‘vibe’ blijven.

Dit keer staat de jongste DJ ooit op de wagen. DJ Røbic (11) had van mensen gehoord dat hij pas vanaf zijn vijftiende mocht draaien voor de skate parade. Hij vond dit niet eerlijk en stuurde een berichtje naar de organisatie of ze hem alsjeblieft een eerlijke kans wilden geven. “We vonden het wel stoer en hebben toen besloten dat hij wel een avondje met onze vaste DJ om en om kon komen draaien. We willen toch iedereen een kans en wat publiciteit geven,” zegt Silvana. “Ik heb van veel mensen gehoord dat hij het leuk deed”.

Op 27 september maakt de skate parade de laatste ronde van het 19eseizoen. Althans als het weer het toelaat, want met zo’n grote groep skaten in de regen is volgens Silvana vragen om ellende. “Ik hou de sociale media bij en ben uit enthousiasme altijd vanaf maandag al het weer in de gaten aan het houden. Het liefst zouden we het elke week door laten gaan, maar je beslist wel voor driehonderd anderen.”

Mocht de laatste avond van het seizoen doorgaan, dan rijden ze na de skate parade door naar restaurant ‘Hygge’, waar bij aankomst de skates en rollerschaatsen gewoon aan mogen blijven, want dan wordt het restaurant omgetoverd tot een ‘rollerdisco’. Mochten de buien toch losbarsten, dan zal het restaurant zijn deuren al om 21:00 openen voor de disco. Na een paar uur dansen op skates, zal het feestje nog doorgaan op gewone schoenen.

De vrijwilligers zullen na de laatste avond niet stil zitten, want daarna gaan ze weer hard aan de slag om alle subsidies, sponsoren en vergunningen weer te regelen voor het 20eseizoen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *