Lachgas, wie lacht er al laatst?

Lachgas, wie lacht er al laatst?

Al mijn vriendinnen en vrienden, en medestudenten hebben weleens lachgas geprobeerd. Zo ik ook, toen ik achttien jaar oud was. Ik bedoel waarom niet?  We waren met vier vriendinnen bij een andere vriendin thuis toen de patronen en ballonen op tafel kwamen. ‘Je krijgt er een ontzettende lachkick van, en het is leuk in combinatie met een drankje’, vertelde een vriendin. Dat is relaxt dacht ik meteen. Lachgas. Gewoon in en uit een ballonnetje blazen. Geen heftige kater, of extra calorieën, of andere schade die ik meestal wel overhield na zo een avond. Ideaal!

Het werkt simpel: het enige wat je moet doen is een patroon op een slagroom spuitbus zetten en daarop een ballon plaatsen. Je pakt de ballon vast en inhaleert diep. Daarna moet je in en uit blijven uitademen in de ballon.

We zaten in een kringetje en ik keek om me heen.  Twee meiden krijgen de slappe lach, een andere vriend doet zijn ogen dicht en legt zijn hoofd in z’n nek. De druk in m’n hoofd ebt weg, ik krijg een licht gevoel en ben opeens heel blij dat ik zit. Een halve minuut lang lijkt het alsof ik in een achtbaan zit en heb ik even geen controle over mezelf, ik zie sterretjes als ik mijn ogen sluit. Als de ballon wegvliegt met het laatste resterende restje lachgas doe ik mijn ogen weer open. Zo snel het komt, gaat het. Ik hoor het klikken van een nieuwe patroon wat op de slagroombus wordt gezet. ‘Opnieuw!’

Ik had nee kunnen zeggen maar waarom? Ik bedoel waarom niet? Je moet alles een keer geprobeerd hebben, zei de man die op een koord twee gebouwen overbrugde, en daarna hartstikke doodviel. Het was pas maanden daarna dat ik te horen kreeg dat mijn neef een MRI moest maken. Z’n been sleepte, en ze ontdekte plekjes op zijn ruggenmerg als gevolg van een te heftig vitamine B12 tekort. Hij had de afgelopen zomer zoveel gelachen, dat hij op 17-jarige leeftijd bijna een dwarslaesie had opgelopen.

Je hersenen krijgen zo’n zuurstof tekort dat ze in paniek een lachbui veroorzaken. Hierdoor neemt het vitamine B12 in je lichaam enorm af wat ervoor zorgt dat je vingers gaan tintelen, en je uiteindelijk verlammingsverschijnselen kan krijgen. Maar verder kost het 12,50 per doos waar je ongeveer 2 maanden mee kan doen. Dat scheelt veel geld voor drank. En nog belangrijker een kater!
Hartstikke lachen toch. Ik bedoel waarom niet?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *