Wonen in een spookhuis

Wonen in een spookhuis

Als je plannen hebt om naar Berlijn te verhuizen, krab dan nog even achter je oren. Het wordt namelijk steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden in Berlijn door de gentrificatie in de stad. Private woningcorporaties kopen veel huizen op en zorgen voor stijgende huurprijzen. Een gevolg daarvan is verslechtering van het daklozenprobleem. De woningkrapte heeft ervoor gezorgd dat de veertigjarige Sachan Aslan genoegen neemt om in een slecht onderhouden leegstaand pand te wonen.  

Het is schemerig in Schöneberg. Mensen lopen over straat met hun kinderen en de kerstverlichting flikkert rondom de lantaarnpalen. In een binnentuin achter een rij kleurrijke huizen , staat een hoog en donker beschilderd pand. Ruiten zijn kapot en de verf blakert van de kozijnen. De verlichting in het trappenhuis is kapot en een ijzige tocht waait langs de trapleuning. Het pand heeft vier verdiepingen. De tredes kraken bij iedere stap dat galmt door het hele pand . Het zou een fantastische plek zijn om een escaperoom te beginnen met het thema ‘spookhuis’.

Er staat een grote man in de deuropening. Hij draagt een zwart shirt met korte mouwen en lacht vriendelijk. Het is de veertigjarige Sachan Aslan die sinds november bewoner is van dit enorme leegstaande pand.

De kou van het trappenhuis zet zich voort in de hal van Sachan. Er is maar één kamer dat verwarmt wordt door een elektrische kacheltje dat hij in een bouwwinkel voor een paar tientjes heeft gekocht. De verwarmde ruimte is Sachan’s woon en slaapkamer terwijl hij genoeg ruimte heeft om dit te scheiden. Door gebrek aan verwarming kan Sachan niet in een andere kamer slapen en besloot hij dat dit het ‘hart’ van het huis zou worden.

Er zijn veel horrorverhalen over het vinden van een huis in Berlijn. Kan je dat bevestigen?
‘’Absoluut. Mijn zoektocht naar een huis was héél erg moeilijk. Het was zelfs zo erg dat ik een periode op straat moest leven. Begin 2016 was ik opzoek naar een woning, maar omdat dit zo vreselijk lastig is heb ik maandenlang in hostels geslapen. Ondertussen was ik continue bezig met het zoeken naar een kamer. Ik merkte iedere dag steeds meer hoe lastig dit is in Berlijn. Verhuurders zeiden vaak dat ze al genoeg animo hadden, of ik werd niet uitgenodigd om te hospiteren. Dat bleef maandenlang zo doorgaan. Het was een klap in mijn gezicht, want ik kwam naar Berlijn met de gedachte dat het een walhalla van goedkope kamers zou zijn.‘’

Inmiddels heb je een woning gevonden. Hoeveel zekerheid heb je nu?
‘’Ik heb dit pand via een vriend gevonden. Hij is makelaar en vertelde mij hierover. Dit pand wordt nog door één ander persoon bewoond die nog een oud huurcontract heeft. Het mag dus nog niet gesloopt worden. Ik betaal nu alleen gas, water en licht kosten.”

Sachan’s huis is niet standaard ingericht zoals we dat in de woonbladen zien. Er staan meerdere spullen opgeslagen zoals, stoelen, een paar tafels en lampen. Het zijn de spullen die Sachan op straat heeft gevonden. Hij verzameld dit om ooit een klein restaurant te beginnen in zijn huis. ‘Ik heb ruimte genoeg, hoe leuk zou het zijn als mensen hier voor weinig geld roti kunnen komen eten. Dan kan ik ook nog bijverdienen’.

Voel je je thuis?
‘Ik voel me thuis in de woonkamer. Het typeert mijn karakter en ik heb na zoveel jaar eindelijk een eigen plek. Toch voel ik me niet altijd veilig hier. Het is vrij groot en doordat alles van hout is hoor je veel geluiden. Ik zet vaak harde muziek op zodat ik het niet hoor. De buurt daarentegen is wel heel erg mooi en rustig. De meeste mensen die hier wonen hebben een gezin of zijn wat ouder. Boven mijn appartement is nog een grote ruimte. Een paar weken geleden heb ik daar rondgekeken. Het zijn de perfecte locaties voor techno feestjes. Dat rauwe sfeertje van underground techno kan ik hier goed neerzetten als dj.’

De koudste winterweken moeten nog komen. Ondanks de elektrische kachel is het steenkoud in de rest van het huis. De centrale verwarming en het warme water werken niet. Iedere avond kookt Sachan een paar liter water dat hij in een emmer gooit in zijn douchecabine. Op deze manier kan hij zich met warm water wassen. ‘Het is niet ideaal, maar het went’.

Sachan geeft liever niet bloot hoe hij aan dit huis is gekomen. Hij is bang dat het consequenties zal hebben en dat hij dan opnieuw op straat belandt. Dat geeft aan hoe onzeker bewoners van Berlijn zijn in deze woningkrapte.

Voorlopig kan hij hier blijven wonen en is hij blij met een dak boven zijn hoofd.

Om Sachan’s veiligheid te waarborgen wordt er geen adres vermeld of een foto van de buitenkant geplaatst. Dit is wel bekend bij de redactie.
Bent u benieuwd hoe gentrificatie Berlijn op zijn kop zet? Dat leest u hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *