Hardwerkende ondernemer ervaart last van coronavirus: ‘Ik loop nu 250.000 euro omzet mis.’

Hardwerkende ondernemer ervaart last van coronavirus: ‘Ik loop nu 250.000 euro omzet mis.’

Ondernemer Dimitri

Wat voor Dimitri Harbers (52) begon als een weekje vrij in verband met het Chinees Nieuwjaar eindigde in een maand van geen inkomsten. Nederlandse ondernemers ondervinden al een maand last van het coronavirus. ‘’ Ik loop nu 250.000 euro omzet mis.’’

Dimitri is een 52-jarige ondernemer uit Weert. Hij importeert goederen uit China en verkoopt dat in Nederland door aan consumenten. ‘’ Ik importeer eigenlijk alles wat je kan bedenken vanuit China, voornamelijk consumentenelektronica, maar ook kleding en automotive producten.’’ Het aanbod is breed: het assortiment bestaat momenteel uit ongeveer 285.000 producten. De ondernemer verkoopt dit via websites. Sommige websites zijn direct bereikbaar voor de klant, maar de meeste websites zijn aangesloten bij bol.com.

Import vanuit China
De producten die Dimitri importeert uit China komen aan per vliegtuig. Sommige dingen die op voorraad gekocht worden komen per trein. De goederen worden geïmporteerd vanuit Shenzhen. Per maand importeert Dimitri ongeveer voor 125.000 euro aan goederen, maar op dit moment komen er helemaal geen goederen binnen. Het coronavirus is toegeslagen en dit merkt de ondernemer uit Weert aan alles.  ‘’Alles in China ligt volledig stil. Ik kan niks bestellen, er komt niks binnen en alle fabrieken in China zijn gesloten. Ik krijg helemaal geen aanvoer meer.’’ Doordat de toevoer stil ligt worden producten duurder en komen producten later aan.

Ook de maatschappij, DHL, waar de ondernemer zijn goederen mee laat vervoeren vliegt niet meer van en naar China. ‘’In China zijn alle niet-noodvoertuigen geblokkeerd door de Chinese autoriteit. Helaas vallen de spullen die ik importeer niet onder nood, waardoor er dus niks binnenkomt.’’ Ruim dertien Chinese steden zijn na de uitbraak van het virus gedeeltelijk of volledig stilgelegd. Hierdoor zijn er ernstige verstroringen van het luchtvrachtverkeer, evenals de spoorvracht en de scheepvracht.

Export China naar Nederland

Volgens het CBS importeerde Nederland in 2018 voor 39,2 miljard euro aan goederen vanuit China. Twee derde van deze goederen ging door als exportproduct naar andere landen. Voornamelijk worden er vanuit China hightec goederen, zoals telefoons, tabelets en laptops, geïmporteerd. De meeste goederen die vanuit China werden geïmporteerd werden gebruikt voor verdere verwerking.

Geen inkomen
In China is de industrie in januari stilgelegd, hierdoor kunnen werknemers niet naar de fabrieken komen en blijven de fabrieken dicht. Ook vanuit China naar Nederland is geen transport. De voorraad die Dimitri in Nederland heeft is schaars, omdat alles normaal gesproken snel vanuit China geïmporteerd kan worden. Hierdoor wordt er nu niets omgezet. ‘’Per maand zet ik ongeveer 200.000 euro om, dat is wat ik nu al een maand misloop.’’

Effect Coronavirus op de Nederlandse Economie

Volgens ervaringen en de economische theorie weten economen dat economische effecten van tijdelijke fenomenen (een virius, een ramp etc.) niet structureel zijn. In de jaarcijfers valt er daardoor waarschijnlijk niets of weinig terug te zien. Dit meldt Marcel Klok, econoom bij ING. De invloed op de Nederlandse economie zou te merken kunnen zijn in bijvoorbeeld een lagere exportvraag, meer export van specifieke producten en minder buitenlandse toeristen.

Volgens de ING-econoom ligt het er ook aan hoe mensen reageren. Bij een grotere gedragsreactie zouden er ook grotere effecten voor de economie op kunnen treden.

Het bedrijf van Dimitri is niet opgewassen tegen nog meer tegenslagen. ‘’Als de productie niet binnen nu en een maand op gang komt, dan weet ik niet hoe het verder moet. Normaliter kan ik nog een klein maandje verder op deze voet.’’

Een verzekering heeft de ondernemer niet. ‘’Zo een tegenslag heb ik in de afgelopen dertien jaar nog nooit meegemaakt, een verzekering voor je bedrijf is erg duur, helemaal als het een eenmanszaak betreft.’’ Dat Harbers niet verzekerd is, is een bewuste keuze, maar maakt de huidige situatie wel erg lastig.

Effect coronavirus op de wereldeconomie

Niet alleen de ondernemer en de Nederlandse economie wordt geschaad door de het coronavirus. De koersen dalen en economen verlagen de verwachting van de groei. De Amsterdamse AEX-index is sinds eind februari met 15% gedaald. Econoom en ex-president van de Nederlansche Bank Nout Wellink verwacht een recessie door het virus. Dit houdt in dat de economische groei daalt en lager wordt dan gemiddeld. Er wordt van een recessie gesproken als het BNP twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is.

De gevolgen
Op dit moment is er geen toevoer van producten. Hierdoor kan de ondernemer niks verkopen. Op lange termijn kan dit resulteren in het niet behalen van de bedrijfsprognose. ‘’Gemiddeld stijg ik per jaar ongeveer 20% het is maar de vraag of ik dat dit jaar ook haal.’’

Wanneer Harbers weer kan beginnen met werken is de vraag. Keer op keer wordt het openen van de fabrieken uitgesteld. Het virus is nu niet alleen meer in China maar andere werelddelen worden ook getroffen door het virus. In Nederland zijn er nu ook enkele gevallen opgenomen met het virus. ‘’Dit doet mijn onderneming allemaal niet ten goede.’’

Het Coronavirus

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zorgt het coronavirus voor infecties aan de longen en luchtwegen. Het virus kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen. Er zijn verschillende soorten coronavirussen waarvan MERS en SARS virussen zijn die ernstige klachten kunnen veroorzaken. Eind 2019 werden mensen in Wuhan (China) ziek van een nieuw soort coronavirus (COVID-19). Het nieuwe virus is besmettelijk, het RIVM gaat ervan uit elk ziek persoon gemiddeld twee anderen kan besmetten. In Nederland zijn er inmiddels 128 mensen positief getest op het virus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *