De catwalk van de zondagmiddag

De catwalk van de zondagmiddag

De klassieke 'goggle jackets' van CP Company. Prijs van een Softshell Jas: €325,-

Stone Island, CP Company, Burberry en Ma.Strum. Je denkt hierbij misschien aan een aantal etalages uit de P.C. Hooftstraat, maar niets is minder waar. Deze merken zijn in de vele voetbalstadions die ons land kent sterk vertegenwoordigd. Waarom? Het maakt onderdeel uit van de subcultuur met de naam casuals. De subcultuur waarbij voetbalsupporters zich hullen in designerkleding is lang geleden overgewaaid vanuit Engeland, waar de hooligans zichzelf bewust in designerkleding kleedden om buiten het profiel van de politie te vallen. Zij zochten immers naar voetbalshirts, niet naar dure jassen en accessoires. Inmiddels is dit motief verdwenen, maar dit maakt de subcultuur niet minder populair. Ook in ons land dragen talloze jongens en mannen wekelijks de dure merken terwijl ze in het stadion staan voor hun favoriete club. We maken een rondje langs de velden. Waar de stadions dit keer geen decor voor een voetbalwedstrijd zijn, maar voor een fashion-scan.

Jurre (21) is echt een typische casual van de oude stempel en dit is vanaf het eerste moment merkbaar: “Ik wil best meedoen, maar ga niet met mijn kop in beeld hoor!” Jurre is duidelijk, zijn motief om de kleding te dragen hoort bij zijn leven als voetbalsupporter en staat in het kader van anoniem blijven. Veel donkere kleuren, pet of muts en een capuchon, maar niet in een trainingspak. De kleding is chique en van goede kwaliteit. “Waarom ik het draag? Het hoort er gewoon bij!”

Vergroot

Stone-Patch
De karakteristieke patch van Stone Island, het meest populaire merk in de casual scene. Voor een vest betaal je €265.

Vergroot

Ma.Strum-tee
Ma.Strum, een upcoming brand dat eveneens is ontworpen door Massimo Otsi. De Italiaan ontwierp en bedacht eerder Stone Island en CP Company en heeft met Ma.Strum een derde paradepaardje te pakken. De prijs voor een t-shirt is €65.

Vergroot

Adidas-Samba
De klassieke Adidas Trainers zijn het schoeisel van de casual. De sneakers van het Duitse merk met de drie strepen zijn in alle kleurencombinaties te vinden in de voetbalstadions. De prijs voor een paar Adidas Samba is €70.

Vergroot

Complete-Outfit-JVD
Overzicht van de complete outfit zoals je deze ook in stadions treft. Nog niet beschreven zijn de pet van Lacoste (prijs €45) en de Stone Island jeans van €260.

Nu outfit scan nummer een van de casuals is gedaan maken we de balans op. Ongeacht wat je er van vindt, de prijs staat vast. In totaal is de outfit van Jurre €1030 waard. En dat voor een outfit die is gebaseerd op een leven als voetbalsupporter. Ter vergelijking: een voetbaltenue kost je nog geen 10% van de prijs van de outfit van deze casual.

Vergroot

Casual-Stan
De casualoutfit van Stan; jas: CP Company, sweater: Weekend Offender, jeans: Stone Island, sneakers: Adidas.

Voor Stan (21) is het dragen van casual-kleding wel voornamelijk vanuit modieus perspectief. Zo komt hij ten tijde van onze afspraak rechtstreeks van een uitvaart, maar ook daar hanteert hij zijn casual kledingstijl. “Het is gewoon gave kleding en de kwaliteit is goed, dat het past bij mijn leven als voetbalsupporter is mooi meegenomen.” Stan is verder niet bezig met de link aan hooliganisme. “Natuurlijk weet ik er vanaf, maar het motief geldt niet voor mij en daarom ben ik er ook niet zo mee bezig.”

Vergroot

Weekend-Offender
T-shirt van Weekend Offender met beperkte oplage. Nieuwprijs €35. maar nergens meer te koop. Reden van de populariteit van dit shirt is de scene van de film Green Street Hooligans die is verwerkt in het logo van het merk. Mede dankzij het succes van deze film zijn de casualmerken in opmars geraakt.

Vergroot

CP-Winter-jacket
CP Company winterjas met de klassieke bril verwerkt in de capuchon. Prijs: €360.

Vergroot

Adidas-Spezial
Close-up van de gepersonaliseerde Adidas Spezial. Saillant detail is de 1312 op de hak. Deze getallen staan geconverteerd naar het alfabet voor ACAB, wat languit All Cops Are Bastards betekent.

De balans van Stan: CP Company jas: €360, Weekend Offender t-shirt: €35, Stone Island jeans:€260, Adidas Spezial ID: €130. Totaalwaarde: €785.

Wie dacht dat alle voetbalstadions gevuld zijn met shirts, sjaaltjes en petten in de clubkleuren hebben het dus goed mis. De tribune is een echte catwalk waar wekelijks de trends van de casualscene te ontdekken zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *