FOTOREPO: Gezichtstattoo helemaal van nu?

Foto: Hülya Akkurt

Een sleeve vol tattoos op je arm of juist iets subtiel. De inktplaatjes bestaan al eeuwenlang en gaan met de mode mee. Een aantal jaar zien we de gezichtstattoo vooral bij celebrity’s uit Amerika verschijnen, maar we komen het ook steeds vaker in Nederland tegen. Historicus Henri Beunders, schrijver van het boek ‘Optocht der tattoos’, weet het zelfs bijna zeker: de gezichtstattoo gaat populairder worden in Nederland.

Kim Koolenbrander (22), Lana Rasheed (18), Anna Sturm (20) en Desie Kyko Sciarone (19) gaan zeker mee met de nieuwe tattoo-trend. Allemaal hebben ze een tattoo in of rondom het gezicht en daar zijn ze trots op.

Kim Koolenbrander (22)

Foto: Hülya Akkurt

Foto: Hülya Akkurt

‘In totaal heb ik negen tattoos, maar mijn ouders vonden het niet oké dat ik er eentje zo dichtbij mijn gezicht wilde. Dit heb ik dus stiekem moeten doen.

Twee weken later gingen we met het gezin naar de Ikea. We stonden op de parkeerplaats toen opeens een windvlaag mijn haar omhoog gooide. Mijn vader reageerde gelijk verbaasd: “Huh, heb jij een tattoo?!” Ik reageerde nonchalant met: “Ik heb hem al twee weken jongens.” Gelukkig konden ze er wel om lachen.

Tattoos kies ik uit omdat ik ze mooi vind en niet omdat het een betekenis moet hebben. Ik zou er best wel wat meer rondom mijn gezicht willen hebben, bijvoorbeeld achterin mijn nek. Midden in mijn gezicht dat durf ik nog niet, ook al vind ik een kleine tattoo daar wel erg mooi.’

Lana Rasheed (18)

Foto: Hülya Akkurt

Foto: Hülya Akkurt

Foto: Hülya Akkurt

‘In totaal heb ik elf tattoos, maar die in mijn gezicht is nu nog semipermanent. Eerlijk gezegd ben ik gewoon extreem impulsief. Anderen kopen bijvoorbeeld steeds nieuwe kleding of verven hun haar steeds weer in een nieuwe kleur, en ik heb dat dus met tattoos. En eerlijk gezegd heb ik ook pas mijn haar roze geverfd.

Voor het hartje in mijn gezicht heb ik er bewust voor gekozen om eerst een semipermanente tattoo te nemen omdat het wel midden in mijn gezicht is. Nu ben ik erachter dat ik het hartje liever niet ingekleurd wil hebben. Maar goed dat ik hem dus nog niet echt heb laten zetten. Mijn zus en moeder vinden tattoos in het gezicht vreselijk, maar ik doe toch altijd wat ik wil. Zo ben ik nou eenmaal.’

Anna Sturm (20)

Foto: Hülya Akkurt

Foto: Hülya Akkurt

‘Bij verveling denk ik soms: laat ik een tattoo nemen. Bij mijn oor tattoo was dat ook het geval. De tattoo heb ik zonder betekenis genomen, maar later heb ik er toch eentje bij verzonnen. Een betekenis voelt meer als een soort van ‘verplichting’. Ik neem een tattoo gewoon wanneer ik hem mooi vind.

Mijn vader had wel een beetje moeite met mijn oor tattoo. Hij is bang dat ik dan niet aan mijn toekomst denk. Wat maakt het uit dat ik een tattoo heb? Mijn werk blijf ik toch evengoed doen?’

Desie Kyko Sciarone (19)

Foto: Desie Kyko Sciarone

Foto: Desie Kyko Sciarone

Foto: Desie Kyko Sciarone

‘In totaal heb ik twaalf tattoos waarvan twee in mijn gezicht. Ik heb gekozen voor bliksemschichtjes omdat ik vroeger altijd ‘bliksem’ werd genoemd. Dat komt doordat ik onweer altijd prachtig vond. Daarnaast heb ik voor deze plekken gekozen omdat ik onzeker was over de moedervlekken die zaten aan beide kanten van mijn gezicht.

Helaas ben ik ooit geweigerd om bij de McDonald’s te werken vanwege mijn gezichtstattoos, maar spijt heb ik zeker niet. Ik heb veel super ‘verminkte’ tattoos op mijn lichaam waar ik gewoon gewend aan ben geraakt.’

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *