Aantal dierproeven neemt toe

Aantal dierproeven neemt toe

Dieren inzetten als proefdieren is niets nieuws, het gebeurt al jaren. Hoewel het een omstreden onderwerp is en de Nederlandse samenleving de dierproeven steeds wreder en onmenselijker vindt worden, is het percentage dierproeven door de jaren heen toch gestegen.

Het coronavirus heeft niet alleen voor veel ellende gezorgd bij mensen, maar ook bij dieren. De afgelopen jaren zijn er duizenden onderzoeken gedaan op dieren om te kijken hoe het virus zich ontwikkelt. Zo is het aantal proeven op Syrische hamsters meer dan verdubbeld. Dit komt omdat er veel hamsters zijn gebruikt in deze corona-onderzoeken. De coronapandemie heeft ook voor een enorme toename gezorgd in het aantal dierproeven op de Resusaap.

Het aantal dierproeven op honden is verrassend genoeg ook gestegen, met 12,8 procent. Dit komt door iets anders, namelijk een toenemend aantal proeven voor het testen op veiligheid van medicijnen voor mens en dier. De proeven zijn allesbehalve prettig voor de dieren. Hun welzijn wordt aangetast en het levert veel pijn en stress op, de meeste dieren komen te overlijden. Veel van de proeven worden uitgevoerd om stoffen te testen op hun veiligheid en werkzaamheid. Dit is heel vaak al niet meer nodig, of levert niet veel op, maar het is nog wel door de wet verplicht om dit te doen. Onderzoekers en bedrijven die ervoor openstaan om te stoppen met de dierproeven mogen dit dus nog niet. Volgens de Dierenbescherming moet hier zo snel mogelijk verandering in komen: “De inspanningen van de knappe koppen in de wetenschap moeten zich nu meer richten op nieuwe manieren van onderzoek, zonder proefdieren.”

Dierproeven leveren niet veel op, het veroorzaakt onnodig veel dierenleed. Zo laat raadslid Myra van der Velde van Partij voor de Dieren uit Gelderland weten dat Dierproeven inderdaad te veel leed veroorzaken voor wat het oplevert; “Dierproeven leveren maar weinig kennis op over het ziekteverloop en het genezingsproces van mensen. Slechts 15 procent van alle dierproeven voor nieuwe medicijnen is geschikt voor het gebruik bij mensen.” Zo ook bij een vaccin tegen het coronavirus, waar veel apen en hamsters voor gebruikt zijn; “Vanaf het begin dat het Kabinet bezig was met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus hebben wij al gevraagd om veel meer in te zetten op innovatieve onderzoeksmethode zonder proefdieren. Helaas is dat niet gelukt.”

Bovenstaande data is verzameld uit het Zo Doende onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze cijfers zijn bewerkt in Excel waardoor er duidelijk wordt waar de grootste dalingen en stijgingen inzitten. Vervolgens zijn er visualisaties over gemaakt die alle opvallende berekeningen weergeven. 

Over de auteur