Gaan we na de coronacrisis ‘gewoon weer’ met onze backpack naar de andere kant van de wereld?

Gaan we na de coronacrisis ‘gewoon weer’ met onze backpack naar de andere kant van de wereld?

Door COVID-19 kunnen we op dit moment niet meer de hele wereld over reizen.

COLUMN/ACHTERGROND – Het lijkt zo vanzelfsprekend, backpacken in Zuidoost-Azië, studeren in Australië of zelfs het maken van een wereldreis. Vliegtickets waren nog nooit zo makkelijk verkrijgbaar en de hele wereld lijkt binnen handbereik. Tot de komst van COVID-19. Is dit het moment dat de reisgewoontes, van toch wel voornamelijk de millennials, compleet gaan veranderen? Of pakken we in het najaar gewoon weer een enkeltje Nieuw-Zeeland?

Onderzoeksbureau Foresight Factory bracht in 2016 een rapport uit over de reisgewoontes van millennials. Achtduizend proefpersonen van verschillende generaties uit Europa, Azië en Australië werden ondervraagd naar hun reisgewoontes. Wat bleek, in tegenstelling tot andere generaties geven millennials hun geld liever uit aan een verre reis dan een auto. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat sociale media een steeds grotere invloed heeft op reizen. Dominic Harrison van Foresight Factory zegt dat het steeds belangrijker wordt om jezelf te onderscheiden door unieke ervaringen, want dit zorgt (op sociale media) voor aanzien.

Inmiddels zijn er heel wat reisjes gecanceld vanwege het coronavirus en kunnen er op Instagram alleen nog foto’s gedeeld worden van huisdieren of de eerste terrasjes. Een van de mensen die haar reis moest uitstellen is Gosha Hooghiemstra. Zij zou eind juni met haar vriend voor een maand naar Laos en Cambodja gaan en maakte eerder al verschillende verre reizen. “We hebben de reis nog niet opnieuw ingepland, maar dat heeft vooral te maken met vrije dagen van werk. Zodra het weer mogelijk is ga ik zeker weer een reis boeken.” Ben je dan niet bang dat het weer gecanceld wordt of dat je ergens vast komt te zitten? “Eigenlijk loop je dat risico altijd wel, het is gewoon belangrijk om van tevoren alles goed uit te zoeken, maar het is voor mij zeker geen reden om helemaal niet meer te reizen.”

Het lijkt bijna een ‘must’ om te kunnen blijven reizen. Dat is het eigenlijk ook voor Karlijn Meulman die haar eigen reisblog Karlijn Travels heeft en al 75 landen bezocht. Volgens haar was dat twintig jaar geleden wel anders, “in 2002 wilde ik na mijn studie ontzettend graag naar Australië. Ik was heus niet de enige, maar het was zeker niet zo normaal als nu. Ik kende tijdens mijn studie niemand die voor een lange periode naar het buitenland was gegaan.” Inmiddels is dat wel anders, “de mindset rondom reizen is enorm veranderd, als je nu nog geen reis heb gemaakt ben je toch wel een beetje een sukkel”, grapt Karlijn. “Veel mensen hebben echt een wensenlijst van bestemmingen. Dat is ook niet gek aangezien reizen nu zo goedkoop en makkelijk is geworden. Ik heb zelf in de afgelopen tien jaar drie wereld reizen gemaakt, eerste was iedereen nog onder de indruk, nu merk ik dat mensen het veel normaler vinden.”

Op dit moment is er groen licht voor vakanties binnen Europa en wordt er al weer massaal geboekt. Gaat dat buiten Europa ook gebeuren als we weer mogen? Dat durft Karlijn nog niet te zeggen, “ik denk wel dat het even duurt voor dat ontzettende massatoerisme weer op gang komt, maar het kan nog wel een hele tijd duren voor er een vaccin is en het weer helemaal zoals vanouds gaat.”

De wereld draait overuren als het gaat om het reizen, mooie gebieden zijn over bezocht en in het hoogseizoen vliegen er over Europa alleen al 30.000 vliegtuigen per dag. “Het zou mooi zijn als er een omslag komt, want zo kunnen we eigenlijk niet door gaan. Ik realiseer nu ook dat het een stuk minder kan allemaal.” Karlijn vond het zelf eigenlijk al niet meer kunnen om zo veel te vliegen, toen ze doorkreeg wat het doet met het klimaat. Ze hoopt dat dit ook voor veel andere mensen een realisatie moment kan zijn.

Zullen we dan nu teruggaan naar hoe het twintig jaar geleden was? Waarschijnlijk niet. Zoals Gosha al zei gaat zij als het weer kan haar reis zeker inhalen en ook Karlijn heeft al een reis naar eind december verplaatst. Maar laten we hopen dat dit in ieder geval een realisatiemoment is. Dat al die verre reizen echt niet altijd nodig zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *