David versus Goliath: Hongkong

David versus Goliath: Hongkong

Verhoudingen tussen China en miljoenenstad Hongkong staan al geruime tijd op scherp. Door een nieuwe wet zou de Chinese overheid meer invloed krijgen in de stad. Hongkongers leven in angst voor het dictatoriale regime wat de overhand dreigt te nemen. In een poging om de Chinese overheid op afstand te houden, protesteren de mensen uit de miljoenen stad nu al ruim een jaar tegen de inmenging van China. Niet alle protesten verlopen even vredig en in veel gevallen moet de politie een sterk optreden doen om de demonstranten te sussen. 

Sinds de dekolonisatie van Hongkong in 1997 is er een gekke verhouding tussen het vaste land van China en de miljoenenstad. In een overeenkomst tussen de vroegere bestuurders van Hongkong (de Britten) en de Chinezen is er, grondwettelijk, vastgesteld dat Hongkong een twee systemen politiek heeft. Dit om te voorkomen dat de communistische invloeden vanuit China impact zouden hebben op de toenmalige handelsovereenkomsten. Sinds het begin van de overeenkomst (in 1997) zijn er verschillende pogingen gedaan om deze te ondermijnen maar sinds 2019 is er, voor de Chinese overheid, ruimte ontstaan om daadwerkelijk stappen te nemen.

Nadat een Hongkongse man zijn zwangere vriendin vermoorde, tijdens een vakantie in Taiwan, zocht hij bescherming in zijn thuisstad. Om de man toch te kunnen vervolgen, moest deze worden uitgeleverd aan Taiwan, waar op dat moment geen uitleveringsverdrag mee gesloten was. In een poging het recht toch te laten zegen vieren, is er een nieuwe wet opgesteld die de uitlevering toch mogelijk zou maken. Echter, dit wetsvoorstel bood niet alleen ruimte voor een uitlevering maar creëerde ook de mogelijkheid voor China om meer macht te krijgen in Hongkong. In een reactie op dit wetsvoorstel zijn veel Hongkongers de straat op gegaan in de hoop de Chinese inmenging af te houden.

Sinds de eerste grote protesten tegen de wet op 15 maart 2019 is er veel buitenlandse inmenging geweest in het conflict. Verschillende landen en organisaties hebben uitlatingen gedaan over de situatie in Hongkong. De Verenigde Naties publiceren, sinds het begin van de conflicten, met grote regelmaat, verschillende onderzoeken, artikelen en persconferenties over de huidige situatie en de humanitaire omstandigheden op het eiland.In een reactie op het handelen van de Verenigde Naties (en andere westerse landen) reageert China boos. Uit bronnen van Al Jazeera blijkt dat China veel westerse landen en organisaties beschuldigt van het vergroten van de verdeeldheid in Hongkong. Onder de Hongkongers zelf wordt echter wel dankbaar gereageerd op hulp uit het westen. In een video reportage van VOX tijdens een van de protesten, uiten verschillende demonstranten zich tegen Chinese in mening.

De uitbraak van het corona virus heeft grote invloeden gehad op de protesten in de stad. Na een tijdelijke ‘coronastop’ zijn de protesten sinds eind April weer vol op aan de gang. De Chinese politieke partij heeft gebruik gemaakt van de ‘coronastop’ door verschillende nieuwe wetten aan te nemen om Hongkong te nationaliseren. Zo zijn sinds kort het beledigen van het Chinese volkslied en het herdenken van bloedige protesten in 1989 verboden, dit tot grote woedde van vele Hongkongers. De angst voor het coronavirus lijkt kleiner te zijn dan de angst voor het dictatoriale regime vanuit China. Ondanks de groeiende Chinese inmengingen lijken de demonstranten niet uit het veld te slaan. Met verschillende initiatieven en protesten vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting en meer onafhankelijkheid van het Chinese vaste land. Het einde van de protesten en de strijd voor meer onafhankelijkheid lijkt nog niet in zicht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *