Adoptie brengt meer mee dan alleen een nieuw gezin

Adoptie brengt meer mee dan alleen een nieuw gezin

Marcia Engel(rechts) neemt wangslijm af van een moeder uit Cali, Colombia. ©PlanAngelColombia

Vanaf de jaren 50 tot begin jaren 80 werden maar liefst meer dan 15.000 kinderen onder grote druk overgedragen naar adoptieouders in Nederland, blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Nu velen jaren later komt dit schandaal aan het licht, maar niet alleen in Nederland.

Tot de jaren 80 werden veel kinderen gedwongen bij hun ouders weggehaald. In Colombia gebeurde dit ook. De adoptiekinderen zijn inmiddels volwassen geworden en komen achter steeds meer informatie dat vaak foutief blijkt te zijn. Halve of compleet gefabriceerde geboorteaktes. Velen weten niet eens waar en wanneer ze geboren zijn. ”Mensen zijn oneerlijk en denken dat het niet van belang is voor geadopteerde mensen. Het interesseert ze gewoon niet en ze maken fouten”, Vertelt René Hoksbergen, Bijzonder Hoogleraar in adoptie.

Het adoptieverhaal dat aan de geadopteerden in Nederland wordt verteld is dan ook dat de moeder het kind ergens heeft afgelaten, aan een taxichauffeur heeft meegegeven, op de markt aan een onbekende heeft gegeven of aan een deur heeft geklopt en het kind heeft overhandigd, omdat ze er niet zelf voor kon zorgen. Maar in werkelijkheid zijn die ‘kwetsbare’ moeders om hulp gaan vragen. Ze zijn naar het ziekenhuis gegaan, omdat het kind ziek is geworden. Vervolgens zijn die kinderen afgepakt door instanties. Dit is jarenlang verzwegen, maar Nederland wist ervan. Marcia Engel, zelf geadopteerd en oprichter van Plan Angel vindt dat Nederland medeverantwoordelijk is voor deze wantoestanden.

Marcia is op tweejarige leeftijd naar Nederland geadopteerd. Ze is vanaf haar derde tot elfde misbruikt door de biologische zoon van haar adoptieouders. Op haar twaalfde kwam ze erachter dat ze is geadopteerd. ”We spraken nooit over adoptie in het gezin”, vertelt ze. De traumatische ervaring heeft ervoor gezorgd dat Marcia onbehandelbaar werd. Ze werd door haar ouders op straat gezet en uiteindelijk belandde ze in een pleeggezin.

Zoektocht

Na de geboorte van haar zoon heeft ze besloten om op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Bijzonder Hoogleraar Hoksbergen legt uit dat iemand op een bepaald moment in zijn of haar leven zich meer verdiept in de achtergrond en geschiedenis van zichzelf. Traumatische gebeurtenissen kunnen ook een aanleiding zijn. Iemand wordt op zichzelf teruggeworpen en gaat meer nadenken over hun eigen identiteit. Bij het begin van de zoektocht naar de biologische familie van Marcia had ze helemaal niks. ”Ik had alleen mijn eigen naam en 1 januari als geboortedatum, wat natuurlijk niet een echte datum is.”

Ze heeft acht jaar lang doelloos gezocht naar haar biologische ouders, maar zonder resultaat. ”Het is een speld in de hooiberg.” Ze kreeg een paniekaanval en heeft rechtstreeks naar haar weeshuis gebeld, wat wel op de geboorteakte stond. ‘’Ik heb de vrouw van het weeshuis door de telefoon heen getrokken en gezegd: Als jij mij niet kan helpen dan weet ik niet wat ik met mijn leven ga doen.’’ Ze begon te twijfelen aan haar bestaansrecht. Uiteindelijk heeft de vrouw van het weeshuis Marcia doorverwezen naar iemand die kon helpen in de zoektocht. Ze moest dan wel duizend euro neerleggen. Hiermee heeft ze uiteindelijk haar eigen moeder gevonden. Met geld gaan deuren opeens wel open. ”Ik was er erg dankbaar voor, maar aan de andere kant is het ook bitter sweet, want waarom moet je duizend euro betalen voor iets wat gewoon je recht is?” Vanaf dat moment vond Marcia dat dit anders moest. Zij wilde andere families helpen herenigen zonder ze financieel zwaar te belasten.

Plan Angel

Dit heeft haar ertoe gedreven om in 2008 stichting Plan Angel op te richten. De stichting richt zich op het vinden van biologische moeders in Colombia. Sinds 2017 doet Plan Angel mee aan een DNA-project. Vrijwilligers van de stichting delen gratis DNA-testen uit aan gezinnen in Colombia. ”Onze doelgroepen zijn vooral de buitenwijken van de steden, omdat hier mensen kwetsbaar zijn en vaak niet kunnen lezen of schrijven.” In Nederland nemen de geadopteerde ook hun wangslijm af. Dit DNA wordt vastgesteld in een Amerikaanse DNA-bank, Family Tree. Sinds de start van het project zijn er al honderden matches en één directe match tussen moeder en kind gevonden. ”Om DNA kan je namelijk niet heen”, zegt Marcia.

Marcia Engel (Links) neemt het DNA af van een Colombiaanse vrouw die haar kind is kwijtgeraakt. ©PlanAngelColombia

De DNA testen van FamilyTreeDNA waar Plan Angel nauw mee samenwerkt © Leonique Schütt

Psychologisch effect

Een van de vrijwilligers die helpt bij de zoektocht naar de biologische families is Yacqueline Mijnssen. Zij is vrijwilliger binnen Plan Angel en sinds een paar jaar zelf ook opzoek naar haar biologische moeder. Zij heeft ook haar DNA afgestaan, maar tot nu toe nog geen match. Het dossier van Yacqueline is tot op de dag van vandaag niet compleet. De autoriteiten werken niet graag mee. De raad van kinderbescherming van Colombia geeft mondjesmaat informatie en blijft volhouden dat het dossier helemaal niet bestaat, maar elk jaar krijgt ze met veel moeite nieuwe stukjes informatie over haar dossier.

De onzekerheid en het onbekende rondom adoptie kan psychologische effecten veroorzaken bij de geadopteerden. ‘’We gaan allemaal naar psychologen en psychiaters en raken allemaal ergens in ons leven, de een erger dan de ander, de weg kwijt’’, vertelt Yacqueline.

Ayahuasca, een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank, heeft haar en meerdere geadopteerden geholpen om nieuwe inzichten te krijgen over de adoptie. De drank zorgt voor hallucinerende beelden en contacten met vreemde wezens. In de ‘Ayahuasca-reis’, hoe men dat noemt, zou Yacqueline hebben gezien dat ze op straat in een indianenwijk (Rond het Amazonegebied) is meegenomen door iemand ter bescherming van haar vader. Hij was alcoholist en was thuis gewelddadig. Echter is aan haar adoptieouders verteld dat ze in een rijke wijk in gevonden.

Yacqueline Mijnssen (rechts) verspreidt in Colombia papieren met daarop de zoektocht naar haar moeder en de papieren van Plan Angel met het DNA-project. ©PlanAngelColombia

Nadat de instanties jarenlang hebben beweerd niks te hebben, kwam er een kaart tevoorschijn met een naam van een vrouw die het verhaal kon bevestigen. Yacqueline heeft meerdere malen geprobeerd om met de vrouw in Colombia af te spreken, maar telkens had ze een reden om niet op te komen dagen. Ze beseft daarom maar al te goed dat ze het verhaal pas kan geloven als ze haar biologische moeder heeft gevonden.

Hoop

Volgens Yacqueline worden gedwongen adopties in Colombia nog steeds uitgevoerd. ”Er komen nog steeds online nieuwe aanvragen binnen van moeders die net hun kind zijn kwijtgeraakt.” Marcia hoopt in een ideale wereld dat dit soort gedwongen adopties niet meer zullen gebeuren.

Yacqueline hoopt haar eigen familie te vinden in Colombia. Tot dan: ”Heel veel hopen, volhouden en ieder geval achterhalen waar ik vandaan kom en wie mijn familie is. En dan zou het het mooiste zijn als ze contact met mij zouden willen hebben, maar dat kan je niet zeggen. Het kan binnen nu en een paar maanden zijn, maar het kan ook nog jaren duren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *