Welke piet kiest de Sint? : Een visualisatie van de soort pieten per gemeente

Welke piet kiest de Sint? : Een visualisatie van de soort pieten per gemeente

Veel mensen zijn pas bekend geraakt met de kritiek op zwarte piet in 2011, toen de zwartepietendiscussie in de media losbarstte. De kritiek op zwarte piet bestaat al veel langer. Al in 1927 waren er klachten over dat zwarte piet racistisch is. Nu, bijna honderd jaar later is piet nog steeds een belangrijk onderdeel van de sinterklaasintochten, zowel nationaal als lokaal. Maar hoe ziet piet er bij verschillende gemeenten uit?

Er is nog veel onduidelijk dit jaar. Corona gooit roet in het eten voor bijna alle sinterklaasintochten. Toch zie je een stijging in het aantal gemeenten dat is overgestapt naar alleen roetveegpieten. Vorig jaar was het eerste jaar dat er bij de landelijke intocht van Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal geen zwarte pieten meer waren. Daar gingen 4 procent van de gemeenten (onderzoek EditieNL) in mee. Dit jaar is het aantal gemeenten dat alleen nog roetveegpieten heeft gestegen naar 17 procent.

De meeste gemeenten uit de randstad, die vorig jaar nog een combinatie hadden, zijn dit jaar volledig overgestapt op roetveegpieten. Zoals Den Haag en Zoetermeer. Toch geeft 4 procent van de gemeenten nu al aan om alleen maar zwarte of bruine pieten te gebruiken. Dit is opgehoopt in één provincie, maar is verspreidt over het hele land met een uitzondering van Noord- en Zuid-Holland. De verwachting is wel dat er nog veel gemeenten bijkomen, omdat nog 153 gemeenten onbekend zijn die vorig jaar gebruik maakten van zwarte of bruine piet. Zie de volgende visualisaties de aantal gemeenten uitgedrukt in aantallen en percentages.

Welke piet wordt er gebruikt uitgedrukt in aantal gemeenten

Welke piet wordt er gebruikt uitgedrukt in procenten

Arnoud-Jan Bijsterveld, bijzonder hoogleraar Cultuur en Maatschappijgeschiedenis aan Tilburg University, weet veel over de Nederlandse cultuur en tradities. “Als je denkt aan tradities, denken mensen al heel gauw aan iets wat onveranderlijk is en altijd hetzelfde is gebleven.” Alleen klopt dit beeld niet helemaal. “Als je met iets meer afstand kijkt, kan je heel goed zien dat tradities veranderlijk zijn en zich altijd aanpassen aan de tijd.”

Veel gemeenten gaven vorig jaar als reden, voor het gebruik blijven maken van zwarte of bruine piet, dat de discussie bij hun niet speelt. Ook zou een roetveegpiet te herkenbaar zijn in kleinere gemeenten. De eerste reden kraakt Bijsterveld af. “Er is geen gemeente in Nederland die niet een etnisch of cultureel gemengde bevolking heeft.” Voor hem staat zwarte piet voor een veel breder probleem in de Nederlandse samenleving: Ons koloniale verleden. “We zijn in Nederland heel goed om het over één detail te hebben, terwijl het eigenlijk over een veel groter onderliggend probleem gaat.” Zo zouden we niet zo goed weten hoe we met het verleden moeten om gaan.

Arnoud-Jan Bijsterveld verwacht dat we volgend jaar nog een stevigere stap verder zijn in de weg naar de roetveegpiet. “Iedereen heeft ondertussen wel in de gaten dat er iets moet veranderen.” Dit heeft te maken met de Black Lives Matter beweging, maar premier Mark Rutte speelt ook een grote rol. In juni dit jaar gaf hij in een Tweede Kamer debat toe dat zijn standpunt over zwarte piet is veranderd. Bijsterveld: “Het is heel belangrijk bij tradities dat de culturele of politieke voorhoede daarin het voortouw neemt.” Volgens hem is een zwarte piet vrij Nederland mogelijk.

Verantwoording:

Ik heb de data verzameld doormiddel van lokale en regionale kranten, de websites van intocht organisaties en gemeentebesluiten. De data van 2019 heb ik vergaard via foto’s en video’s van de intochten van vorig jaar en via:

https://www.nu.nl/sinterklaas/6011100/gemeenten-kiezen-vaker-voor-roetveegpiet-maar-merendeel-blijft-zwart.html

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4914191/zwart-roetveeg-beide-nederland-verdeeld-piet-sinterklaas-intocht-zwarte

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *