How to #TikTok

How to #TikTok

De app TikTok is razend populair onder kinderen en op dit moment de snelst groeiende app in ons land. Waar de jeugd zich eerst uitte op Instagram en Snapchat is dit afgelopen jaar verschoven naar TikTok. Uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy blijkt dat een ruime meerderheid van de gebruikers onder de tussen de zes en negentien jaar is. Daarna neemt het gebruik van de app al snel af.

Bron: NewCom Research & Consultancy

De interesse in de app is dus vooral te zien onder een jonge doelgroep. Waar andere leeftijden nog het grootste deel van de tijd op apps als Facebook, Instagram en Snapchat zitten, kiest de jongste generatie voor TikTok. In de grafiek is te zien dat een groot deel van de gebruikers minderjarig zijn en zelfs onder de dertien. Dit is opvallend, want de app is officieel voor gebruikers vanaf dertien jaar. Veel kinderen die jonger zijn, gebruiken de app toch door over hun leeftijd te liegen. Het enige wat je moet doen is een andere geboortedatum invoeren. Er zullen veel kinderen zijn die de app gebruiken zonder dat de ouders dat weten. Beter is natuurlijk dat je als ouder meekijkt; dan kun je commentaar geven, vragen stellen en toezicht houden op wat ze plaatsen en zien, en welke reacties ze krijgen

Bron: NewCom Research & Consultancy

De populaire app kwam afgelopen jaar vaak in het negatief in het nieuws van wege het schenden van privacy van de gebruikers. TikTok verzamelde zonder toestemming, namen, e-mailadressen en andere gegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens doet op dit moment onderzoek naar de app en zoekt uit of de gegevens van gebruikers inmiddels beter gewaarborgd zijn. Kinderen worden in de privacy gezien als extra kwetsbare groep en daarom is de autoriteit het onderzoek gestart. Eind dit jaar zullen de resultaten bekend worden.

De app is op dit moment enorm populair en dat zal nog wel even blijven groeien. Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media geeft ouders advies hoe ze social media het beste kunnen bespreken met kinderen. ‘Het allerbelangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt. Ik adviseer ouders altijd om mee te kijken met hun kinderen. Veel ouders vinden dit lastig, maar als je open en eerlijk bent zullen ze dat ook terug zijn.’ Naast praten kan je nog meer doen om je de privacy van je kind te waarborgen door bijvoorbeeld het profiel op privé te zetten. ‘Door het account prive te maken weet je zeker dat de video’s niet openbaar gaan en kan je als ouder de nieuwe volgers controleren.’ De app is erg toegankelijk en je kan TikTok heel makkelijk koppelen aan Instagram en Youtube. Jacqualine adviseert dit juist niet te doen. ‘Door het account te koppelen, zullen kwaadwillenden het kind ook op andere social media kunnen vinden.’ Toch vinden ouders het vaak moeilijk, maar omgaan met social media is nou eenmaal deel geworden van de (online) opvoeding. ‘Praat erover en doe met ze mee. Laat zien dat je interesse hebt, maar ook regels hebt. Dan vinden ze dat echt prima.’

Verantwoording data: De cijfers die gebruikt zijn voor de datavisualisaties zijn resultaten uit het Social Media Onderzoek 2020 van het onderzoeksinstituut NewCom Research & Consultancy. De organisatie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van de cijfers. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *