Er wordt onmenselijk werk verricht voor jouw shirt van 5 euro

Er wordt onmenselijk werk verricht voor jouw shirt van 5 euro

Aziatische werknemers werken vandaag de dag nog steeds in schrijnende omstandigheden, laat de woordvoerder van ‘Schone Kleren Campagne‘ (SKC) weten. Zo hebben ze werkdagen van 10 uur, zes dagen per week, hoge temperaturen en dat voor een minimale vergoeding van zo’n 350 euro per maand. Geen leefbaar loon en onmenselijke omstandigheden. Dit kan anders.

In deze podcast gaat verslaggever Karlijn Plooijer in gesprek met Mirte Groen, die gespecialiseerd is in de duurzame manier van kleding produceren. Zij vertelt waarom het lastig is om dit probleem te veranderen en aan te pakken. Het belangrijkste is volgens haar het bewustzijn van de consument en de onderdrukking van werknemers in de landen. Niet alleen Mirte zet zich in, ook het SKC. ‘Wij werken samen met vakbonden van over heel de wereld, om de kledingindustrie te verbeteren. Vrije vakbonden in China zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. En wij vinden dat dit anders moet.’

In Nederland is het toegestaan om vakbonden op te richten en je daarbij aan te sluiten, maar in China is er maar één vakbond die toegestaan is. Dat is ACFTU (All China Federation of Trade Unions) Ook is deze vakbond niet lid van internationale vakbonden, en is het probleem dus moeilijk op te lossen. Want het probleem ligt vooral aan de onderdrukking van de vakbonden. Meer hierover hoor je in de podcast.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *