In transitie naar gasvrij: duurzamer en goedkoper

In transitie naar gasvrij: duurzamer en goedkoper
In deze datavisualisatie zie je de percentuele groei van gebruik in zonne energie over de hele wereld: https://public.flourish.studio/visualisation/940508

Utrecht probeert, net als veel andere gemeenten en landen, al jaren minder gas te gebruiken als energiebron. Door het huidige conflict in Rusland is de urgentie van de overgang van gas naar duurzame energie nog hoger geworden. Overvecht-Noord is één van de wijken waar Utrecht bezig is om van het gas af te komen. 

Een voorbeeld van de verduurzaming die in bovenstaande datavisualisaties te zien is, is het project Overvecht-Noord Gasvrij. In dit project werken uitvoerder BAM samen met woningcorporatie Portaal en de gemeente Utrecht. Het doel is om in 2030 heel Overvecht-Noord van het gas af te krijgen, o.a. door het installeren van zonnepanelen en het aansluiten van stadsverwarming. 

Uitvoerder Henk Post van BAM licht de werkzaamheden in de wijk toe: ‘Overvecht is al jaren in een transitie van de achterstandswijk die ze was naar een moderne, mooie, groene wijk. Het verduurzamings project draagt daar enorm aan bij en, al duurt het nog een tijd voordat alle woningen gasvrij zijn, ik ben trots dat wij onderdeel mogen zijn van de oplossing.’ Henk is een belangrijke schakel in het project, omdat hij vaak op locatie is en veel in gesprek gaat met inwoners. ‘Het is van belang te weten waar hun wensen en frustraties liggen, zodat we de werkzaamheden goed kunnen laten lopen en dit een succesvol project kunnen maken’, vertelt Henk. 

Paul Verkade (22) woont op de Nigerdreef in Overvecht-Noord en geeft aan erg tevreden te zijn met de verduurzamingswerkzaamheden. ‘Ik hoor van veel vrienden en familie over hun hoge energierekeningen sinds het conflict in Rusland, maar heb daar zelf nu gelukkig niet zo’n last van’, laat Paul blij weten. 

Al moeten de bewoners ook zeker wat inleveren, met de recente ontwikkelingen rondom gasprijzen lijkt het Gasvrij project een zegen. ‘Het was af en toe wel zwaar hoor’, vertelt Paul, ‘met getimmer dat om 7 uur in de ochtend al begon, maar ik vind dat een kleine prijs tegenover het effect op het klimaat en natuurlijk de besparing op mijn energierekening’.

Ondanks dat het project al jaren voor de recent uitgebroken oorlog ontstond en als doel voornamelijk het verduurzamen van wijken was, is de timing nu perfect. Utrecht maakt daarnaast met dit project een grote stap in het verbeteren van het imago van ex-Vogelaar Wijk Overvecht. In Vleuten de Meern, een wijk die bijna 3 keer zo groot is als Overvecht, zijn 18.814 woningen en in Overvecht zijn er 17.041. Toch zijn veel meer woningen in Overvecht aardgasvrij dan in Vleuten de Meern. Waar dat in Overvecht maar liefst 2.062 woningen zijn, zijn in Vleuten de Meern nog maar 272 woningen gasvrij. Met de huidige trends rondom verduurzaming draagt dit project dus ook bij aan het positieve beeld van Overvecht, iets wat de wijk goed kan gebruiken.

Over de auteur