{"id":17170,"date":"2025-01-26T23:56:11","date_gmt":"2025-01-26T22:56:11","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?p=17170"},"modified":"2025-01-27T01:32:54","modified_gmt":"2025-01-27T00:32:54","slug":"proeven-en-verbazen-nederlandse-wijnen-veroveren-de-markt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/17170\/proeven-en-verbazen-nederlandse-wijnen-veroveren-de-markt\/","title":{"rendered":"Proeven en verbazen: Nederlandse wijnen veroveren de markt"},"content":{"rendered":"\n
Wanneer je denkt aan wijnlanden, dan dwalen je gedachten waarschijnlijk af naar de zonnige heuvels van Frankrijk, de eeuwenoude wijngaarden van Itali\u00eb, of misschien zelfs wel naar onze buurlanden: Duitsland en Belgi\u00eb. Nederland staat meestal niet in dat lijstje. Toch gebeurt hier iets heel bijzonders. Want terwijl mensen massaal blijven zweren bij wijnen uit deze bekende wijnlanden, is de Nederlandse wijnbouw op de achtergrond aan het rijpen…\u00a0<\/strong><\/p>\n\n\n\n Ok\u00e9, toegegeven: we hebben nog geen Grand Cru’s of wereldberoemde ch\u00e2teaus, maar verstopt tussen de Limburgse heuvels en op landgoederen in het oosten van het land worden prachtige wijnen gemaakt. Deze wijnen verrassen experts steeds vaker, zo laat sommelier Jan-Jaap Altenburg weten. Altenburg is werkzaam geweest als hoofdsommelier bij sterrenrestaurant Maeve in Utrecht, en is sinds kort co-owner van zijn eigen wijnbar Vindict in Amsterdam. “Ik heb wel eens gehad dat ik een Nederlandse wijn schonk aan een aantal Franse wijnmakers, en zij waren er echt van overtuigd dat het een Bourgogne Alicot\u00e9 was. Daar hadden die Fransen toch wel even moeite mee.\u201d <\/p>\n\n\n\n En dat zegt wel wat: Franse wijnexperts die Nederlandse wijn niet van Bourgogne kunnen onderscheiden. Wat ooit begon als een hobby van een paar enthousiastelingen, is uitgegroeid tot iets waar zelfs de meest kritische kenners positief door verrast worden. In de Ahr-vallei, net over de Duitse grens, maken ze al eeuwen geweldige wijn. Nu blijkt dat wij dat kunstje ook redelijk goed onder de knie hebben. Al ging dat niet zonder slag of stoot.<\/p>\n\n\n\n Weinig mensen weten dat de Nederlandse wijnhistorie teruggaat tot ver voor de Middeleeuwen. In die tijd waren wijngaarden rondom kloosters en kastelen een hele normale zaak. Hier dienden ze niet alleen een praktisch nut (wijn was nou eenmaal nodig voor de mis), maar ook profiteerden ze van de beschutte kloostertuinen, die de ideale omstandigheden boden voor het verbouwen van druiven. Deze oude wijncultuur verdween helaas ook weer en werd verdrongen door andere gewassen. Naast het feit dat het klimaat veranderde vanaf ca. 1540 (het werd kouder en er kwam zelfs een kleine ijstijd), veranderde ook onze prioriteiten zich. In een land dat zich steeds meer richtte op handel en veeteelt, was er geen plaats voor wijnbouw.<\/p>\n\n\n\n Tot in 1970, toen de Belg Jean Bellefroid iets bijzonders ontdekte. Hij was oude wijngaarden rondom Maastricht aan het onderzoeken en vond documenten die bewezen dat de Sint-Pietersberg ooit helemaal vol druivenstokken stond. Het was deze vondst die twee wijnhandelaren, Frits Bosch en Hugo Hulst, op een idee bracht. Frits Bosch besloot een aantal wijnranken aan te planten, maar hield er helaas na drie jaar alweer mee op. Het was vervolgens Hugo Hulst, van de Apostelhoeve in Maastricht, die de sector nieuw leven inblies… <\/p>\n\n\n\n Wat begon op de Apostelhoeve, groeide langzaam uit tot een opleving van de Nederlandse wijnbouw. Inmiddels zijn er ongeveer 200 wijngaarden in Nederland, waarvan sommige zelfs internationaal succes boeken. Een van de grootste wijngaarden is St. Martinus in Vijlen, Zuid-Limburg. Hier wordt niet alleen wijn verbouwd, maar ook constant ge\u00ebxperimenteerd met nieuwe druivenrassen en nieuwe technieken. Tijd om dit bijzondere domein van dichterbij te bekijken…<\/p>\n\n\n\nEen vergeten geschiedenis<\/strong><\/h2>\n\n\n\n