{"id":17170,"date":"2025-01-26T23:56:11","date_gmt":"2025-01-26T22:56:11","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?p=17170"},"modified":"2025-01-27T01:32:54","modified_gmt":"2025-01-27T00:32:54","slug":"proeven-en-verbazen-nederlandse-wijnen-veroveren-de-markt","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/17170\/proeven-en-verbazen-nederlandse-wijnen-veroveren-de-markt\/","title":{"rendered":"Proeven en verbazen: Nederlandse wijnen veroveren de markt"},"content":{"rendered":"\n

Wanneer je denkt aan wijnlanden, dan dwalen je gedachten waarschijnlijk af naar de zonnige heuvels van Frankrijk, de eeuwenoude wijngaarden van Itali\u00eb, of misschien zelfs wel naar onze buurlanden: Duitsland en Belgi\u00eb. Nederland staat meestal niet in dat lijstje. Toch gebeurt hier iets heel bijzonders. Want terwijl mensen massaal blijven zweren bij wijnen uit deze bekende wijnlanden, is de Nederlandse wijnbouw op de achtergrond aan het rijpen…\u00a0<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ok\u00e9, toegegeven: we hebben nog geen Grand Cru’s of wereldberoemde ch\u00e2teaus, maar verstopt tussen de Limburgse heuvels en op landgoederen in het oosten van het land worden prachtige wijnen gemaakt. Deze wijnen verrassen experts steeds vaker, zo laat sommelier Jan-Jaap Altenburg weten. Altenburg is werkzaam geweest als hoofdsommelier bij sterrenrestaurant Maeve in Utrecht, en is sinds kort co-owner van zijn eigen wijnbar Vindict in Amsterdam. “Ik heb wel eens gehad dat ik een Nederlandse wijn schonk aan een aantal Franse wijnmakers, en zij waren er echt van overtuigd dat het een Bourgogne Alicot\u00e9 was. Daar hadden die Fransen toch wel even moeite mee.\u201d <\/p>\n\n\n\n