{"id":18737,"date":"2025-04-11T11:11:34","date_gmt":"2025-04-11T09:11:34","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?p=18737"},"modified":"2025-04-11T11:11:34","modified_gmt":"2025-04-11T09:11:34","slug":"een-tweede-leven-voor-durs","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/","title":{"rendered":"Een tweede leven voor Durs"},"content":{"rendered":"

Tot voor kort leek er geen vuiltje aan de lucht. Speciaalbier was hip, ambachtelijk en booming business. Overal in het land openden microbrouwerijen hun deuren, elk met hun eigen IPA, stout of tripel. Bierliefhebbers stonden in de rij, festivals floreerden, en supermarkten reserveerden steeds meer schapruimte voor de kunstig vormgegeven flessen en blikken. Maar sinds een jaar is de stemming drastisch omgeslagen. De kosten rijzen de pan uit, accijnzen worden verhoogd, en brouwerijen vallen om; \u00e9\u00e9n voor \u00e9\u00e9n.<\/strong><\/p>\n

Ook in Arnhem dreigde het mis te gaan. Brouwerij Durs, een lokaal bekend biermerk, ging in juni 2024 failliet. Met grootse plannen in het vooruitzicht om te verplaatsen naar een vernieuwde locatie leek het toch te laat te zijn voor het Arnhemse bier. Maar waar de meeste verhalen eindigen, begint dit verhaal pas.<\/strong><\/p>\n\n

In een rustige woonwijk in Velp, een dorp net buiten Arnhem, staat een loods die weinig verraadt van wat er zich binnen afspeelt. Achter de anonieme gevel huist De Lokale Bierbrouwerij \u2013 het nieuwe thuis van Durs, en het vernieuwende idee van de broers Pieter en Jaap Lok.<\/p>\n

“We zijn binnen bijna rond”, zegt Pieter terwijl hij met stevige passen de ruimte binnenloopt. Hij kijkt tevreden rond. \u201cStraks maken we het buiten ook nog gezellig. Het moet uitnodigend worden.\u201d De geur van mout hangt zwaar in de lucht, flessen rinkelen op de achtergrond. In de hoge hal blinken de zilverkleurige ketels in het zachte licht. Op het eerste gezicht oogt het als elke andere brouwerij, maar hier borrelt een ander idee.<\/p>\n

Aan het eind van de hal is een ruimte ingericht als proeflokaal, met houten krukken en een ouderwetse tap. Op de planken achter de bar staan niet alleen flessen van Durs, maar ook bieren van Brouwerij de Snor, waar Jaap de eigenaar van is, en andere kleine brouwerijen. Het is een bewuste keuze, legt Pieter uit: \u201cWe willen meer zijn dan alleen een brouwerij. Hier kunnen andere brouwers hun recepten realiseren zonder meteen grote investeringen te doen. Dat verlaagt het risico voor hen en zorgt dat onze ketels blijven draaien.\u201d<\/p>\n

Het faillissement van Durs kwam op een pijnlijk moment. De brouwerij had ambitieuze plannen voor uitbreiding, maar kon de stijgende kosten niet meer opvangen. Pieter, die al met zijn broer Jaap werkte aan De Lokale Bierbrouwerij, besloot in te grijpen.<\/p>\n

“Ik vond het zonde als zo\u2019n typisch Arnhems bier zou verdwijnen”, zegt hij. \u201cEn hier hebben we alles in huis om het een tweede leven te geven.\u201d<\/p>\n

Maar ook hij is zich bewust van de moeilijke tijden. \u201cHet gaat niet goed met de speciaalbierwereld. Alles wordt duurder: grondstoffen, energie, transport. En dan komt daar ook nog een verhoging van de accijns overheen. Dat is voor veel kleine brouwers gewoon niet meer te doen.\u201d<\/p>\n

<\/p>\n

Aan de andere kant van de hal staat Roy, brouwer bij de lokale bierbrouwerij, flessen van de band te halen. Hij is een van de vaste krachten. Zijn handen bewegen snel en nauwkeurig, maar zijn blik is scherp.\u00a0\u201cWe zijn klein, maar flexibel,\u201d zegt hij. \u201cIedereen hier kan alles. Daardoor blijft het draaien.\u201d<\/p>\n

Vol passie en met een strenge gezichtsuitdrukking reageert hij op de vraag hoe hij de toekomst van de speciaalbieren ziet. Hij vindt het ontzettend jammer dat het allemaal te duur wordt om te blijven brouwen. Met een gezichtsuitdrukking vol zorg benoemt hij welke brouwerijen er allemaal de afgelopen tijd gestopt zijn. \u201cVeel brouwers zijn toch wel erg met elkaar betrokken en het is ontzettend jammer als je steeds meer streek brouwerijen om ziet vallen\u201d Met zorg somt hij op welke brouwerijen de afgelopen tijd zijn gestopt.<\/p>\n\n

Tijdens een rondleiding laat hij zien hoe de variatie in recepten het werk interessant houdt. Toch licht zijn gezicht op als hij over het brouwproces praat. Bij de zakken mout legt hij uit hoe kleine aanpassingen grote smaakverschillen kunnen opleveren. Hij praat snel, gepassioneerd. Zijn ogen glimmen. \u201cDat is het mooie aan dit vak. Je blijft ontdekken.\u201d Je ziet en hoort het ambacht dat er komt kijken bij het brouwen van een speciaalbiertje.<\/p>\n\n

Op een metalen trap richting de brouwketels vervolgt hij zijn verhaal. Hier begint een uitleg over het brouwen van de bieren, de soort ketels die ze gebruiken en wat ze veranderd hebben aan de werkwijze. In zijn uitleg valt op dat hij tips en tricks meeneemt van andere brouwers. Als hier naar gevraagd wordt merkt hij iets wat verbaast op dat dit heel erg normaal is. Het is geen wereld waar iedereen voor zichzelf is, er wordt kennis gedeeld en de brouwers helpen elkaar.<\/p>\n\n

Teruglopend naar het proeflokaal aan het einde van het gebouw komt Pieter tegemoet. Hij is trots op het team dat er staat maar, ook vooral op het concept van de Lokale bierbrouwer. Als liefhebber en eigenaar van een speciaalbier merk maakt hij zich ook zorgen om de instortende speciaalbier wereld. Hij hoopt dat hij samen met zijn broer Jaap op deze locatie niet alleen nog lang door kan blijven brouwen aan hun eigen bieren, maar mogelijk op deze manier ook andere brouwerijen kan helpen. Hier kunnen ze de risico’s spreiden en kan het zomaar zijn dat er niet nog veel meer brouwerijen weg hoeven te gaan.<\/p>\n

<\/p>\n

Bij de vraag wat de toekomst van Durs is, wordt er een voorzichtig en bescheiden antwoord gegeven door Pieter. Hij hoopt dat Durs door iedereen weer ontvangen wordt en dat het met de aanpassingen die er nu al gedaan zijn een mooie toekomst ligt. De toekomst van de speciaalbieren blijft natuurlijk onzeker, maar de twee broers in Velp proberen er op hun manier zeker het beste van te maken.<\/p>\n\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Tot voor kort leek er geen vuiltje aan de lucht. Speciaalbier was hip, ambachtelijk en booming business. Overal in het land openden microbrouwerijen hun deuren, elk met hun eigen IPA, stout of tripel. Bierliefhebbers stonden in de rij, festivals floreerden, en supermarkten reserveerden steeds meer schapruimte voor de kunstig vormgegeven flessen en blikken. Maar sinds […]<\/p>\n","protected":false},"author":2425,"featured_media":18743,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":"","footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-18737","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-kcl","et-has-post-format-content","et_post_format-et-post-format-standard"],"acf":[],"yoast_head":"\nEen tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"noindex, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Een tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Tot voor kort leek er geen vuiltje aan de lucht. Speciaalbier was hip, ambachtelijk en booming business. Overal in het land openden microbrouwerijen hun deuren, elk met hun eigen IPA, stout of tripel. Bierliefhebbers stonden in de rij, festivals floreerden, en supermarkten reserveerden steeds meer schapruimte voor de kunstig vormgegeven flessen en blikken. Maar sinds […]\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"SVJ Specialisaties\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2025-04-11T09:11:34+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"752\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"538\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"Famke Arts\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschreven door\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"Famke Arts\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"5 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/\",\"url\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/\",\"name\":\"Een tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg\",\"datePublished\":\"2025-04-11T09:11:34+00:00\",\"author\":{\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/8910263f71884801ffc002209adfecc9\"},\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg\",\"width\":752,\"height\":538},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Een tweede leven voor Durs\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#website\",\"url\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/\",\"name\":\"SVJ Specialisaties\",\"description\":\"HU School voor Journalistiek Regiosite\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":{\"@type\":\"PropertyValueSpecification\",\"valueRequired\":true,\"valueName\":\"search_term_string\"}}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/8910263f71884801ffc002209adfecc9\",\"name\":\"Famke Arts\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/84c515c16d6850bf132878f5052c3edc36066a3e18f6a48690ea875e5d79054e?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/84c515c16d6850bf132878f5052c3edc36066a3e18f6a48690ea875e5d79054e?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"Famke Arts\"},\"description\":\"Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.\",\"url\":\"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/author\/famke-arts\/\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Een tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties","robots":{"index":"noindex","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Een tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties","og_description":"Tot voor kort leek er geen vuiltje aan de lucht. Speciaalbier was hip, ambachtelijk en booming business. Overal in het land openden microbrouwerijen hun deuren, elk met hun eigen IPA, stout of tripel. Bierliefhebbers stonden in de rij, festivals floreerden, en supermarkten reserveerden steeds meer schapruimte voor de kunstig vormgegeven flessen en blikken. Maar sinds […]","og_url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/","og_site_name":"SVJ Specialisaties","article_published_time":"2025-04-11T09:11:34+00:00","og_image":[{"width":752,"height":538,"url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg","type":"image\/jpeg"}],"author":"Famke Arts","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschreven door":"Famke Arts","Geschatte leestijd":"5 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/","url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/","name":"Een tweede leven voor Durs - SVJ Specialisaties","isPartOf":{"@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg","datePublished":"2025-04-11T09:11:34+00:00","author":{"@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/8910263f71884801ffc002209adfecc9"},"breadcrumb":{"@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#primaryimage","url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg","contentUrl":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2025\/04\/Durs-Gelderlander-def.jpeg","width":752,"height":538},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/18737\/een-tweede-leven-voor-durs\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Een tweede leven voor Durs"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#website","url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/","name":"SVJ Specialisaties","description":"HU School voor Journalistiek Regiosite","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?s={search_term_string}"},"query-input":{"@type":"PropertyValueSpecification","valueRequired":true,"valueName":"search_term_string"}}],"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/8910263f71884801ffc002209adfecc9","name":"Famke Arts","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/84c515c16d6850bf132878f5052c3edc36066a3e18f6a48690ea875e5d79054e?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/84c515c16d6850bf132878f5052c3edc36066a3e18f6a48690ea875e5d79054e?s=96&d=mm&r=g","caption":"Famke Arts"},"description":"Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.","url":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/author\/famke-arts\/"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18737","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2425"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=18737"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18737\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":19198,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/18737\/revisions\/19198"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/media\/18743"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=18737"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=18737"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=18737"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}